La diversitat sexual i de gènere des de l’esport base

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

FOCUS és l'oportunitat de mirar temes de ciutat a fons. Pots trobar tots els articles del quart FOCUS, Creix la LGTBIfòbiaaquí. elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions. Subscriu-t'hi

“El repte més gran de l'esport és crear espais segurs on les persones LGTBIQ+ se sentin lliures de viure amb normalitat la seva orientació sexual o identitat de gènere”, apunten des del Col·lectiu LGTBI+, “han sigut i segueixen sent espais on no ens hi hem sentit còmodes en aquest aspecte –quan no hi hem viscut directament situacions de discriminació–”. Conscients d’aquesta mirada el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI+ va llençar al febrer la campanya LGTBIfòbia ni a l’esport ni enlloc!

La traducció pràctica d’aquella proposta era fer formació als clubs per prevenir i actuar davant casos d’LGTBIfòbia. El que inicialment havia de ser una formació puntual, va esdevenir una doble sessió pel gran nombre de peticions rebudes i finalment ha acabat suposant també una formació més tècnica de cara a les entitats esportives per tenir en compte com fer els formularis d’inscripció sense caure en el binarisme de gènere o altres tipus de discriminació.

“Les sessions van funcionar molt bé perquè les persones que van participar van ser molt participatives tot i que per ara ho hem deixat allà i no hem fet més formacions”, explica Laura Poch, especialista en diversitats afectives i sexuals i membre de l’associació Enruta’t, encarregada de la formació vinculada a la campanya, “molts dels clubs van enviar persones amb càrrecs de direcció, el que és una senyal que s’ho van prendre seriosament”. Segons Poch, l’experiència va ser especialment positiva perquè era la primera vegada que algunes de les persones que hi van acudir participaven en una formació d’aquest tipus.

Cynthia Rubio, responsable del SAI, també fa una valoració positiva de la jornada tot i que reconeix que ara és l’hora de les entitats per fer, si s’escau, una revisió interna que permeti fer del club un espai menys hostil per a les persones LGTBIQ+. Malgrat això, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert (CUP-PC), també posa en valor l’element vivencial dels clubs que van participar en la realització del vídeo promocional de la campanya: “Que els infants i esportistes de les entitats hagin participat al vídeo segur que els fa reflexionar i tenir més present el tema al seu dia a dia”.

Maria Brau, jugadora del Mira-sol Baco, va ser una de les esportistes del vídeo. Llavors va explicar a elCugatenc que a l’àmbit esportiu és molt habitual trobar-se amb comentaris masclistes i LGTBIfòbics: “Hi ha un tabú molt gran en el món esportiu professional. Només que un jugador o un entrenador sortís de l’armari públicament, ja s’ajudaria molt als infants perquè tindrien un referent. Però si no ho fan els grans, ho hem d’intentar fer des dels clubs de barri”.

“L’entrenador d’un equip base pot ser un referent i per això jo vaig dir obertament a les nenes que tenia una parella dona”, explica Brau, “al principi van flipar i fins i tot una no s’ho creia però era important fer-ho perquè són adolescents i ho comencen a viure, i ho han de fer amb naturalitat”. Tant la tinenta d’alcaldia com la responsable del SAI coincideixen amb la jugadora: la figura de l’entrenador és essencial tant per la referencialitat com per evitar agressions i situacions LGTBIfòbiques.

Rubio explica, però, que el món de l’esport continua tenint el repte de com acollir les persones trans i les de gènere fluid. Amb poques categories i competicions mixtes, diu, els dubtes arriben a la pròpia administració, en el cas de l’Ajuntament davant d’esdeveniments com el Cros. Per ara aquesta competició, que se celebrarà el proper 13 i 14 de novembre, ha incorporat la possibilitat d’inscriure les persones trans amb el seu nom sentit.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article