Un treball sobre feminisme i moda guanya el premi Vázquez Montalbán als treballs de recerca de batxillerat

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El 22 d'octubre, al Casal Torreblanca es van fer públics els guanyadors de la 16a edició del Premi del Treball de Recerca de Batxillerat Manuel Vázquez Montalbán, que ha aconseguit l'Amàlia Casamitjana Serra, amb el treball Deconstruyendo el ideal femenino. Diseño y producción de una sesión fotográfica para un artículo de arte i moda a partir de La primavera de Botticelli. L'Amàlia cursa batxillerat al CAR (Centre d'Alt Rendiment) de Sant Cugat. També és la responsable del disseny i maquetació, en forma de revista, del treball entregat. Al mateix acte també es van anunciar el premi Joan Auladell, que ha obtingut la Georgina Martínez Siches, autora de Quin és l'origen de l'aigua corrent a Sant Cugat? Aquest és el apartat per treballs relacionats amb la localitat.

Es van atorgar també quatre accèssits per als següents treballs: ¿Qué es una definición? Elcaso de la “justicia”, de Martina Olivé Peña, del Col·legi Europa; Avaluació dels efectes de les tecnologies de llum en les propietats fisicoquímiques de fruites i verdures fresques, de Clodagh O’Tuama Pascual, de l’Institut Arnau Cadell; Coordenades absolutes, d’Aitana Altuna Poll, de l’Institut Joaquima Pla i Farreras, i Les denominacions d’origen i els formatges a Catalunya, d’Oriol Martí Pons, de l’Institut Arnau Cadell.

L'acte va ser presentat per el secretari del jurat, l'Isidre Marias, que ha començat presentant la figura del Manuel Vázquez Montalbán, destacant la seva talla com intel·lectual i activista social, a més de novel·lista, periodista... També va fer esment a les condicions amb què s'han desenvolupat les dues darreres edicions del premi, marcades per la pandèmia i que han fet que alumnes i professors hagin tingut que doblar els esforços per sortir-se’n en les condicions actuals de restriccions i pors.

A continuació Isidre va presentar l'edició en paper del guanyador de l'any passat, perquè el premi consisteix en 500 euros en metàl·lic i l'edició del treball. L'any 2020 van valorar que el millor era un treball de recerca sobre el mesurament de la velocitat de la llum, amb una molt interessant resenya de com han ant evolucionant al llarg de la història el mesurament de la llum. El llibre es titula En Teo mesura la velocitat de la llum.

El premi Joan Auladell

Jordi Casas, historiador i membre del Grup d’Estudis Local (GEL), va explicar que el Joan Auladell va ser el primer sancugatenc a fer estudis universitaris superiors, va estudiar químiques. Però la seva passió va ser la història local, i encara que no fos un historiador amb formació acadèmica, va fer que durant molt de temps fos un referent per a les generacions posteriors que van dedicar als estudis de temàtica local. I en honor seu el GEL concedeix el premi amb el seu nom al millor treball de recerca sobre un tema relacionat amb la localitat. En aquesta edició s'ha premiat a la Georgina Martínez per la investigació de la arribada de l'aigua corrent a Sant Cugat, com es va gestar i la importància del fet. El premi te una dotació de 300 euros i quan el treball premiat té una entitat i un rigor destacable, com ja ha passat en un parell o tres d'ocasions, es publicat en la revista GAUSAC.

La Roser Casamitjana, en representació del jurat, va intervenir a continuació. Va comentar que per la convocatòria d'aquest any s'han presentat 21 treball, realitzats per un total de 39 alumnes, i de la més diversa temàtica: des de les Ciències Socials, les Matemàtiques, temes mèdics, Economia... Explica que el jurat ha estat compost per 22 membres i la dinàmica de correcció i valoració dels treballs ha estat molt minuciosa i acurada en l’avaluació dels treballs presentats. També va disculpar l'absència del president per força major. Va destacar la qualitat de la tasca feta pels alumnes de batxillerat, que ha anat millorant al llarg del temps, encara que hi ha un aspecte a millorar, que és el tractament i introducció de la bibliografia de l'obra realitzada.

La regidora d'Ensenyament, Pilar Gorina, va intervenir per agrair la feina de tota l'organització i el personal que fan possible la realització del certamen. I va destacar el mèrit de aquests alumnes que han tingut que investigar i treballar condicionats per les limitacions imposades per el temps de pandèmia que ens ha tocat viure. I la labor que es fa a casa, l'ajuda de les famílies, perquè el treball de recerca transcendeix el pur àmbit escolar. Parla de la seva experiència, mare de tres filles.

Recuperant la normalitat

Hem de congratular-nos que l'acte es pogués celebrar amb una certa normalitat, sense la solemnitat de les darreres edicions, però molt millor que l'any passat, quan els premis es van entregar al parc Ramon Barnils, quasi en la clandestinitat, degut a les limitacions imposades per la normativa antipandèmia. Es nota que la gent, poc a poc, va recobrant l’assistència als actes socials, el costum d'ocupar l'espai públic. Però, malgrat no haver limitacions d’aforament, la sala no estava plena i de fet, la majoria dels premiats i les seves famílies no estaven presents al acte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article