Clam per la fixesa i contra l’‘Icetazo’ a la vaga del personal interí i laboral

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Notícia actualitzada a les 16:45 amb les dades de seguiment facilitades per l'Ajuntament. 135 treballadors de l’Ajuntament, un 25,46%, s’han sumat a la vaga convocada per la CGT, la CNT i la IAC –i el suport d’altres organitzacions però no de CCOO i UGT–, segons fonts institucionals, que apunten que són dades provisionals. La CGT apunta que el seguiment ha arribat al 100% –descomptant els serveis mínims– a les biblioteques municipals, dependents de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC).

La vaga, convocada a nivell estatal, demana aturar les oposicions recollides al decret dels interins conegut com a Icetazo i atorgar la fixesa a tot el personal en frau de llei per abús de temporalitat. “Els llocs de treball estructurals no haurien de poder ser coberts amb contractes temporals, això és un frau de llei i un abús acreditat per la pròpia justícia de la Unió Europea”, han denunciat els sindicats convocants en el manifest llegit a la concentració al davant de l’Ajuntament el dijous al matí, “aquest nou marc normatiu, necessari per a estabilitzar les plantilles, en cap cas pot respondre a la proposta presentada pel PSOE i negociada amb la burocràcia sindical de les tres centrals estatals”.

Irene Castro, assessora dels serveis jurídics a l’Ajuntament i membre de la junta de portaveus de la Plataforma d’Interins de Catalunya (PIC), assegura que el decret preveu que no es torni a donar una situació com l’actual, amb personal interí que porta molt més dels tres anys màxims treballant per a l’administració i en molts casos amb tasques estructurals, però no dona resposta a les persones que hores d’ara es troben en aquesta situació, obligant-les així a fer unes oposicions que les posarà a competir en igualtat de condicions amb nous candidats per a la plaça en qüestió.

“Esperem que rectifiquin i acceptin les esmenes a la totalitat perquè l’Icetazo està negociat amb un ministre que ha deixat de ser-ho i amb uns sindicats majoritaris que no ens representen”, denuncia Castro, “els processos selectius no són la solució perquè el personal precari no ha de pagar amb l’acomiadament”. En aquest sentit, recorda la sentència de març del 2020 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i diverses emeses per Tribunals Superiors de Justícia de diverses autonomies que obren la via a la fixesa del personal en abús de temporalitat.

Per ara, explica, a l’Ajuntament no s’han tirat endavant els processos selectius a l’espera de la tramitació del decret. “Si es tira endavant sense cap canvi, el 60% de la plantilla haurà de superar uns processos selectius d’oposició”, apunta Castro, “són persones que porten 20 o 30 anys treballant a l’Ajuntament”. La concentració a la plaça de la Vila, que ha ajuntat prop d’un centenar de persones, ha acabat en clams per la fixesa del personal interí i laboral.

Gir a les eleccions sindicals

La setmana passada es van celebrar les eleccions sindicals a l’Ajuntament. Amb una participació del 67,5%, el sindicalisme alternatiu va ser el clar vencedor dels comicis. La IAC-CATAC, creada per part de molts dels treballadors organitzats al Col·lectiu d’Interins i Laborals en Frau de Llei, va ser la força més votada amb 13 dels 30 representants –sumant els de la Junta de Personal i el Comitè d’Empresa–, seguida de la Intersindical, amb 7. No és fins la tercera posició que trobem els sindicats majoritaris, amb la següent distribució de representants: CCOO (5), SFP (3) i UGT (2). La CGT no va presentar candidatura tot i ser la força majoritària a les eleccions anteriors.

Castro fa una valoració positiva d’aquest gir a les eleccions sindicals i diu que no es tracta d’una anomalia santcugatenca sinó que cada vegada més persones aposten per sindicats alternatius que s’han posicionat al costat de lluites com la de la fixesa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article