Democràcia i Llibertat perdria 5 regidors en el Ple segons els resultats del 20D

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Miquel Margalef 

Després de la pluja de dades que va caure diumenge al llarg de la nit i la que ha caigut avui a la totalitat dels mitjans de l’Estat, elCugatenc vol fer una anàlisi de política ficció. Les Eleccions Generals sempre han estat molt diferents a la realitat dels municipis. En els comicis estatals l’apel·lació del vot útil, impulsada pel sistema bipartidista, dibuixa cada 4 anys un panorama molt divers al que es dibuixa en les eleccions municipals o fins i tot en les eleccions autonòmiques.

Tot i que les forces elegides el passat 20 de desembre, a Sant Cugat, sentencien als partits tradicionals i fan emergir noves forces, es va continuar votant en clau espanyola i la diferència respecte a les municipals continua més vigent que mai. Tal i com ahir explicàvem en l’anàlisi dels resultats del 20D a Sant Cugat, Democràcia i Llibertat va guanyar les eleccions a la ciutat tot i va perdre més de la meitat del seu suport respecte les anteriors Eleccions Generals on es va presentar amb la marca de CiU. Què passaria si extrapolem els resultats i apliquem la Llei d’Hondt per reconfigurar els regidors del Ple de Sant Cugat?

Democràcia i Llibertat (CDC) no perdria la majoria però si que es deixaria pel camí gairebé la meitat dels representants actuals, passaria de tenir-ne 11 a només sumar-ne 6. Si actualment l’equip de govern ha de buscar estabilitat amb pactes puntuals per no tenir la majoria absoluta, amb aquest nou Ple la governabilitat per minoria seria quasi missió impossible. Seguits de ben a prop es trobaria el partit guanyador a les eleccions a nivell català amb 5 regidors. D’aquesta manera, la coalició En Comú Podem passaria de tenir 2 regidors actualment amb ICV a ser la líder de l’oposició.

Esquerra Republicana de Catalunya prendria el lloc a Ciutadans com a tercera força actualment en el Ple i s’igualaria en regidors amb els comuns. D’aquesta manera, també guanyaria 2 representants respecte als que té actualment. El partit liderat per Albert Rivera a nivell nacional guanyaria un regidor i arribaria fins als 4. El Partit Popular també augemnatria la representació en el Ple i entraria a la cambra amb 3 regidors, obtenint l’últim regidor repartit.

Per la seva banda, el Partit dels Socialistes de Catalunya també guanyaria 1 regidor i es col·locaria amb dos. Unió Democràtica de Catalunya com que només va obtenir el 3,2% dels vots es quedaria sense opció per entrar al Ple ja que la llei electoral indica que s’ha d’aconseguir un mínim del 5%. Malgrat aquesta barrera legal, la força política tampoc arribaria a treure cap regidor si comptem els vots obtinguts a través de la Llei d’Hondt.

Aquest escenari completament diferent al que hi ha actualment al consistori és, tal i com hem indicat, política ficció. La votació en clau espanyola i el buit electoral que deixa la CUP fan que els resultats siguin totalment incerts. Malgrat això, cal destacar que hi ha un canvi de tendència i de pèrdua del suport hegemònic de Democràcia i Llibertat (CDC) a Sant Cugat que fa només quatre anys va arribar fins al 40% dels vots com a CiU, malgrat ser unes Eleccions Generals.

En aquell moment l’enfonsada del PSOE a nivell nacional i del PSC a nivell català preveien un canvi de tendència en les eleccions a Corts Generals, amb una hegemonia total i absoluta de Convergència i Unió que perdia el rival etern. La corrupció, el desgast de la marca i l’aparició de nous actors importants ha trencat aquestes expectatives de creixement i d’hegemonia convergent. En Comú Podem pot ser a partir d’ara, si es consolida el partit i la marca, qui li disputi la victòria. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article