L’Associació Gabriel Ferrater, l’Ajuntament i la UAB creen un premi d’assaig jove

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Pensar més és el nou premi en memòria de Gabriel Ferrater impulsat per l’Associació Gabriel Ferrater, l’Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona. Ja consolidats els premis de poesia –el general i el d’estudiants de secundària i batxillerat–, l’entitat va proposar crear un nou guardó que reconegués la tasca d’escriptura i pensament crític més enllà de la poesia. És així com s’ha creat aquest premi d’assaig jove que ja ha obert el termini de presentació de treballs, que romandrà obert fins el 27 d’abril del 2022, just quan farà 50 anys que Ferrater es va treure la vida.

S’hi podran presentar joves de fins a 35 anys i amb treballs de temàtiques diverses, posant en valor així el polifacetisme de Ferrater. El premi té una dotació econòmica de 6.000 euros –a càrrec de l’Ajuntament– i la publicació del treball per part del Servei de Publicacions de la UAB, que també s’encarregarà de fer-ne la difusió. El jurat està conformat per l’economista, periodista i investigador Salvador Cardús, la filòsofa Marina Garcés, el físic David Jou, el doctor en teoria de la literatura i la literatura comparada Jordi Julià i la poetessa, narradora i traductora Marta Pessarrodona.

Amb la mirada fixada al 2022, any en què es compliran 50 anys de la mort de Ferrater i que l’Ajuntament i l’associació treballen perquè la Generalitat el nomeni any Ferrater, la primera edició del premi d’assaig jove pretén resoldre’s al setembre. “Hi ha pocs premis d’assaig a Catalunya”, explica Joan Tres, membre de l’entitat, “pretenem promoure l’escriptura i el pensament crítics per a menors de 35 anys en qualsevol branca del saber”.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha participat en la presentació del premi per reivindicar la figura de Ferrater no només per la seva vessant poètica i de coneixement sinó també per la implicació en la vida associativa de la ciutat i per haver interpel·lat la gent jove. Ha recordat que l’Ajuntament fa anys que treballa en seva memòria amb accions com el suport a les activitats de l’associació, el premi de poesia o la incorporació d’espectacles i recitals en el marc del Festival Nacional de Poesia, que tot just se celebra aquests dies.

Francisco Gabriel Lafuente, rector de la UAB, ha posat l’accent en la col·laboració dels tres actors implicats en el premi, aconseguint així una relació fluïda entre el món local i la universitat perquè aquesta esdevingui un “node de coneixement”. També ha recordat que Ferrater va ser professor de lingüística a la UAB. Cal recordar que l’Ajuntament ja va fer el primer pas per poder-se celebrar aquest premi d’assaig al desembre del 2020, quan tots els grups polítics van aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre les tres entitats que participen al guardó.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article