El Servei d’Informació i Atenció a la Dona recupera la psicòloga i reforçarà l’atenció a infants i adolescents

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després d’un mes sense aquesta figura professional, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), amb atenció de dilluns a divendres de 9 a 14h. a la Casa Mònaco, ha recuperat la psicòloga de referència amb la incorporació de Raquel Renés el passat 4 de novembre. Es consolida així un equip de dues persones –psicòloga i treballadora social– i amb diversos serveis externalitzats, que properament es tornaran a licitar, incorporant un increment d’hores en l’atenció psicològica a infants i adolescents del servei del Far de Colors.

Després de la jubilació de la psicòloga encarregada del SIAD durant els darrers anys, Rosa Botella, es va enllestir un contracte de relleu que es va prorrogar en diverses ocasions per tal de garantir la continuïtat del servei. Alícia Bragulat va ser la psicòloga del contracte de relleu i que posteriorment va quedar en primera posició a la borsa de treball iniciada al setembre del 2019 i resolta el passat 27 de juliol.

Bragulat va marxar ara fa aproximadament un mes perquè va trobar una altra feina. Renés, que havia quedat segona a la mateixa borsa, s’ha incorporat un mes més tard per tenir temps a deixar la seva feina anterior. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, diu que un mes sense aquesta figura és un període curt tenint en compte els tempos de l’administració. També recorda que el govern va reforçar el SIAD amb la treballadora social i, per tant, no s’ha deixat de prestar el servei.

A més, en cas de necessitar un suport psicològic durant el mes en què no hi ha hagut cap professional de l’àmbit al SIAD, es podien derivar casos al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Sabadell, que ofereix informació, atenció i recuperació per a les dones i fills en processos de violència masclista. És un reforç que sempre té el SIAD en la seva tasca de fer atenció individual o en grup sobre qüestions jurídiques, socials, psicològiques, laborals o de maltractaments.

Licitació amb reforç del Far de Colors

Paral·lelament l’equip d’Igualtat prepara el concurs públic que ha de servir per renovar els quatre serveis externalitzats al SIAD: l’assessorament jurídic, el suport psicològic grupal per a dones que han patit violències, el suport psicològic per a infants i adolescents al servei Far de Colors i el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI. Des de l’àrea treballen aquestes bases amb la voluntat d’incrementar el nombre d’hores d’atenció del Far de Colors. Serà un concurs públic amb quatre lots –un per cada servei.

A l’espera de les dades del 2021

L’Ajuntament encara no ha facilitat les dades d’atencions anuals, que sempre fan públiques al voltant del 25 de novembre en motiu del dia internacional contra les violències masclistes ja que, per ara, s’han centrat en la presentació de les activitats que es desenvoluparan en motiu del 25N. Les darreres xifres públiques són les de l’any anterior, amb 124 casos detectats pel SIAD i altres serveis fins al novembre, el que suposava un increment d’un 42,3% durant els mesos de l’estat d’alarma marcats pel confinament en què moltes víctimes van haver de conviure tot el dia amb els seus agressors.

Si bé, és difícil fer un seguiment de les xifres ja que la forma de presentar-les va canviar al 2017, any en què només es van facilitar les xifres de detecció del SIAD, i al 2018, quan es va fer igual. Al 2019, ja amb el nou govern, es va recuperar la suma de les atencions a cada servei –Policia Local, Mossos, CAPs i SIAD– però sense una depuració dels casos per evitar comptabilitzar una mateixa dona a més d’un servei, una revisió que sí es va fer als informes anuals que es van deixar de fer al 2017amb les dades completes del 2016 i les del primer semestre d’aquell any.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article