El Ple aprova les ordenances fiscals amb debat sobre la tarifació social

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

ERC-MES, en primer pla, vota a favor de les ordenances fiscals pel pacte amb el govern. Foto: Jordi Pascual

 

Els dos grups municipals que han signat l'acord d'estabilitat pressupostària, CDC i ERC-MES, van permetre l'aprovació de les taxes i impostos que preveu recaptar l'Ajuntament durant l'exercici del 2016. La CUP-PC i ICV-EuiA rebutgen la proposta que recull 7 de les 78 al·legacions rebudes i 3 parcials, a més del compromís polític de desenvolupar-ne 31 i 10 parcialment per altres vies, fora de la negociació de les ordenances fiscals. C's, PSC i PP es van abstenir en la votació del Ple de desembre.

 

El tinent d'Alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, i tots els regidors de l'oposició es van mostrar satisfets per la tasca feta i el tracte rebut en les reunions prèvies a l'aprovació definitiva en què es van estudiar una a una les al·legacions. La majoria de propostes provenien dels grups de l'oposició tot i que Promusa i la CECOT també en van presentar.

 

Brugarolas apunta tres grans línies d'actuació en el marc de les ordenances fiscals: aprofundir en la redistribució, ampliar ajuts per pagar l'IBI i altres impostos i millorar el suport a la creació d'ocupació. Si bé, tant Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) com Ignasi Bea (CUP-PC) creuen que s'ha treballar en la tarifació social sense reduir impostos.

 

En el mateix Ple, els ecosocialistes van presentar una moció per impulsar la tarifació social sobre els preus públics amb la creació d'un reglament de subvencions que es treballarà en el marc de les comissions d'Economia de l'Ajuntament. S'hauria de començar a implementar en el 2016.

 

Ferran Villaseñor (ERC-MES) es va mostrar satisfet per l'efecte de l'acord pressupostari sobre les ordenances fiscals amb la creació de subvencions per a les famílies amb dificultats de pagar l'IBI. Considera, però, que també s'hauria de fer amb la taxa de clavegueram. Davant que tots els grups municipals defensaven la tarifació social, va concloure que cadascú té la seva concepció del terme.

 

Es va fer evident amb les intervencions d'Álvaro Benejam (PP) i de Sergio Blázquez (C's). El popular va lamentar la vigència de la taxa de clavegueram i va assegurar que cal revisar l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO), d'aquest darrer s'ha aprovat una bonificació del 50% per creació d'ocupació.

 

El regidor de Ciutadans va anunciar l'abstenció perquè la rebaixa de l'IBI proposada per l'equip de govern és massa minsa per al seu gust tot i que accepta que les ordenances del 2016 “són millors” que les de l'any anterior. Per a ell un pressupost expansiu no necessàriament és bo.

 

El tinent d'Alcalde d'Economia considera que Sant Cugat és un referent en tarifació social i polítiques redistributives. Avança que l'equip tècnic de la seva àrea treballa per ajustar els preus de les escoles bressol públiques a famílies necessitades més enllà dels ajuts als nuclis monoparentals o nombrosos.

 

Tres milions d'euros més en expropiacions

 

Amb les ordenances tancades i l'aprovació definitiva del pressupost prevista per al dimecres, el Ple de desembre va aprovar tres expropiacions ordenades judicialment (C/ Tórtora, 21; Can Montmany, 20 i 16) que representen una despesa total de 2.921.146'68€. Començaran a pagar-se en l'exercici del 2016 i s'allargaran fins el 2018. L'equip de govern preveu 3'7 milions destinats al pagament d'expropiacions de zones verdes en la proposta de pressupostos per a l'any vinent. Part del superàvit del 2015 anirà a parar, segons Brugarolas, a aquest concepte.

 

El Ple també va aprovar demanar al Ministeri de Foment el traspàs de la titularitat dels enllaços amb l'AP7 de l'Hospital General, Volpelleres-Can Sant Joan i l'extrem més proper a Cerdanyola del mateix parc d'activitats econòmiques. Tot i que d'inici és una oportunitat per millorar l'estat dels vials, si el Ministeri accepta el traspàs, l'Ajuntament passarà a ser responsable del manteniment.

 

El pressupost 2016

 

Dimecres a les set de la tarda se celebrarà el Ple extraordinari que ha d'aprovar els pressupostos del 2016. Ve marcat per l'aprovació de les ordenances fiscals i pel pacte d'estabilitat del govern amb ERC-MES. No hi ha detalls de grans modificacions en el plantejament de l'equip de govern més enllà de les propostes acceptades en el marc del pacte.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article