La Plataforma de Pensionistes renova la junta amb voluntat de mantenir les reivindicacions estatals i locals

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ángeles Ansoleaga, Antonio Asensio, Sílvia Boix, Josep Maria Bové, Jordi Casas, Joan Fleta, Segundo Iglesias, Neus Medina, Josep Porta i Ángeles Santos conformen la nova junta de la Plataforma de Pensionistes aprovada per unanimitat –44 vots presencials i quatre vots delegats– en la quarta assemblea de l’entitat, que tenia com a punt principal aquesta renovació. Només hi havia una candidatura, proposada per la junta sortint. És, per tant, una junta continuista que es marca el repte de mantenir la reivindicació estatal d’unes pensions públiques i vinculades a l’IPC pel que fa als increments així com les reivindicacions locals. Actualment la Plataforma té 408 inscrits.

L’assemblea ha servit per fer balanç dels tres anys i nou mesos d’activitat de l’entitat i, especialment, dels darrers anys marcats per la pandèmia, que va obligar a aturar les concentracions dels dilluns durant 10 mesos. La represa de les negociacions amb el govern municipal el passat 27 de juliol va servir perdonar continuïtat a algunes reivindicacions locals. Avança el conveni amb FGC perquè els desplaçaments l’hospital de referència tinguin el cost d’una zona, una mesura que es començarà a aplicar al gener, i la constitució del Consell de la Gent Gran, a l’espera d’acabar de tenir els noms dels representants de les entitats un cop treballat el reglament de l’òrgan de participació.

També s’avança, segons ha explicat Josep Porta, membre de la junta, en la construcció de la segona residència pública, tenint en compte que la competència és de la Generalitat tot i que l’Ajuntament avança els diners per fer-la possible. Saben, però, que no serà una residència totalment pública i que el model dependrà de l’estudi encarregat al Consorci Social de Catalunya a partir del qual s’engegarà un procés participatiu per definir el projecte. Hores d’ara, però, no hi ha calendari de les actuacions.

Porta també ha valorat positivament l’activació de l’Oficina del Pensionista tot i que des de l’Ajuntament diuen que no s’han rebut gaire consultes, motiu pel qual també activaran un servei d’acompanyament digital itinerant pels diferents barris de la ciutat. En aquest sentit, el representant de la Plataforma ha apuntat que l’Ajuntament respon a algunes de les reivindicacions del col·lectiu i en rebutja d’altres, com la creació d’un Consell de Salut, i que, alhora, els tempos de l’administració són lents.

Neus Medina, en una intervenció inicial, ha recordat algunes de les accions realitzades per la plataforma, com les mobilitzacions per la sanitat pública de la mà de la Marea Blanca, la plataforma contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes i Amnistia Internacional, les reunions amb grups polítics i el Síndic de Greuges, la mobilització amb la plataforma Asjubi40 i la participació a la Festa de Tardor. A més, Ángeles Santos, Jesús Andrés i Antonio Asensio han fet un repàs a les tasques fetes per les comissions de comunicació i xarxes, comptabilitat i sanitat.

Sobre la reivindicació estatal i la reactivació de Pacte de Toledo

Porta també ha fet un apunt a la represa de les negociacions del Pacte de Toledo, valorant positivament algunes mesures com l’increment de les pensions tenint en compte l’IPC i l’anunci d’eliminar el factor de sostenibilitat. També s’ha mostrat crític amb algunes mesures com el document sobre els pensionistes amb més de 40 anys cotitzats, que critiquen per no haver estat consensuat amb el moviment pensionista.

“Encara queden molts temes pendents i el moviment pensionista a nivell estatal demana més”, ha apuntat Porta que, reconeixent les diferents opinions que els pensionistes activistes tenen sobre el Pacte de Toledo, considera que la reactivació d’aquest ha servit per obrir el debat i aconseguir algunes de les reivindicacions. També ha animat a participar a la mobilització del proper dissabte a Barcelona per unes pensions públiques, amb una auditoria de comptes a la seguretat social i amb les pensions més baixes equiparables al SMI.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article