L’institut-escola Catalunya seguirà fent servir el Casal durant el curs vinent

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Consell de Barri de Mira-sol, que ha retornat a la presencialitat en una sessió aquest dimarts per la tarda, ha servit per repassar molts dels temes que habitualment passen per l’òrgan de participació, entre els quals les obres de l’institut-escola Catalunya. La presidenta del Consell i regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha explicat que les actuacions del Departament d’Educació seguiran durant el curs vinent i, per tant, encara s’hauran de fer servir espais del Casal per fer classe.

Gorina ha explicat, a més, que en les actuacions del curs vinent segurament s’afectarà el pati i, per tant, s’estudiarà la possibilitat d’utilitzar el Casal també per a aquesta finalitat. Tot i això, la regidora, davant una pregunta del representant de Mira-sol Teatre, no ha pogut concretar l’afectació exacta ja que tot dependrà de com avancin les obres i de quina manera quedi distribuïda l’activitat del centre educatiu. Ha reconegut que aquest estiu no es van acabar les obres que estaven previstes enllestit. Hores d’ara l’institut-escola utilitza dues sales del Casal.

Espai de sociabilització de gossos, neteja, aparcament, pantalles acústiques i torre d’alta tensió, entre d’altres temes habituals

En part com a presentació de la presidència i en part com a preguntes del veïnat al torn obert, el Consell també ha servit per repassar molts temes recurrents al barri. Un d’aquests temes ha estat les crítiques del veïnat per l’espai de sociabilització de gossos del camí de Sant Cugat al Papiol, que ha indignat el veïnat per la proximitat als habitatges. Segons el regidor de Participació, Marco Simarro, s’ampliarà l’espai i es posaran unes normes d’ús concretes per evitar problemes. Encara ho han de presentar al veïnat per concretar la mesura.

Un altre dels afers tractats ha estat la neteja dels carrers i, especialment, la retirada de les fulles dels arbres. Segons Gorina, s’ha reforçat la neteja però les darreres tardors són diferents en quant a la pèrdua de les fulles de l’arbrat, que triga més temps a perdre totes les fulles i, per tant, dificulta la retirada d’aquestes. Diversos veïns també han criticat que hi ha rates a indrets del barri –amb un esment especial a la parcel·la del carrer Astúries on s’havia de cultivar amb un conveni amb un pagès, hores d’ara encallat–. La presidenta s’ha compromès a traslladar aquestes preocupacions.

Diversos dels assistents també han criticat els problemes d’aparcament des del retorn a la presencialitat de les classes de la UIC. Gorina ha reconegut la problemàtica i ha dit que més endavant s’haurà d’adaptar un nou espai com a aparcament tot i que serà a llarg termini. Per ara, explica, la universitat crida el seu alumnat a acudir en transport públic, amb bona acollida però sense revertir la situació de manca d’aparcament al barri, especialment a Can Cabassa.

La presidència també ha informat que la instal·lació de les pantalles acústiques a l’AP7 serà possible perquè ja hi ha una partida reservada als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) mitjançant els fons europeus Next-Generation. Tenint en compte els terminis administratius d’aquests fons, l’obra s’hauria d’enllestir abans del 2025. Gorina ha advertit, però, que aquesta actuació només fa referència al tram de Mira-sol tot i la petició del govern per ampliar-ho a Valldoreix.

Frederic López, veí de Mas Gener, ha criticat el govern pel que considera una deixadesa al barri –una mirada que també ha aportat Josep Martí–, una crítica que Gorina no comparteix tenint en compte les actuacions dels serveis urbans. López, a més, ha criticat el govern per no prioritzar el soterrament de les torres d’alta tensió que queden a banda i banda de l’autopista, tot dient que és un problema de salut pública. La presidenta diu que no hi ha risc per a la salut i que s’han hagut de prioritzar altres actuacions més urgents i no aquesta perquè només es tracta d’una mesura d’impacte visual. Això ha generat una resposta insistent del veí, que ha discutit amb la regidora i finalment ha marxat indignat.

Al Consell també s’ha informat que ja han començat les obres de rehabilitació i estabilització de Can Rabella tot i que a curt termini el centre d’emprenedoria s’ubicarà a un baix al costat de l’estació de Mira-sol, que ha començat el procés participatiu per definir el darrer creixement urbanístic de Sant Cugat, el que ha generat malestar davant l'experiència del procés participatiu sobre Can Cabassa. També s'ha explicat que s’ha iniciat el mercat de pagès a Mira-sol, que hi ha hagut problemes amb l’enllumenat des del canvi horari a alguns carrers del barri, que el projecte del complex esportiu s’aprovarà inicialment al Ple de desembre i que la rotonda de l’hipòdrom s’obre aquesta setmana.

Altres queixes i aportacions del veïnat

Diversos dels assistents també han demanar mesures per reduir la velocitat dels vehicles, han preguntat per saber quan s’urbanitzara el tram de l’avinguda Baixador de Mira-sol –que serà un cop s’acabin les obres encara no iniciades ni licitades a Valldoreix–, han criticat la perillositat de la connexió a peu amb Rubí i han dubtat sobre la priorització de la despesa tant pel cost d’alguns dels projectes dels pressupostos participatius com per l’enviament d’informació sobre el canvi d’enllumenat a les cases. També han hagut peticions d’actuació en punts més concrets.

Execució dels projectes dels pressupostos participatius

La reunió de l’òrgan de participació també ha servit per repassar el moment d’execució de cada projecte dels pressupostos participatius. Ja s’han executat el mercadet de pagès, la campanya per reduir la vespa asiàtica i la introducció d’òlibes. Es troba en contractació la renovació del parc infantil de la pista de Mas Gener. Es troba en redacció del projecte la instal·lació del rocòdrom d’escalada al Casal i la creació d’un parc per a patinets i bicicletes. Queden pendents l’accés a l’estany dels Alous, el carril bici de Mas Gener, l’ombra a la pujada de l’estació de Mira-sol, els bancs per a la gent gran per potenciar la trobada i les pèrgoles a la plaça doctor Pila.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article