Les entitats pacifistes reivindiquen Arcadi Oliveres i es comprometen a mantenir el seu llegat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Pau Vázquez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La santcugatenca Universitat Internacional de la Pau (Unipau), el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Fundació per la Pau (Fundipau) i Justícia i Pau s’han trobat amb amics, familiars i coneguts de l’economista i activista per la justícia social Arcadi Oliveres en un acte d’homenatge celebrat aquest dimecres per la tarda a la Fabra i Coats de Sant Andreu. Les quatre entitats han recordat els valors i la coherència d’Oliveres, que va morir el passat 6 d’abril a causa d’un càncer terminal, i s’han compromès a mantenir-lo viu a través del seu llegat.

Així ho ha explicat Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau, en representació de les quatre entitats al discurs de benvinguda de l’acte. Tot reivindicant “uns ideals forjats en la raó i la passió”, Vendrell ha cridat a seguit treballant per la dignitat, per l’erradicació de la pobresa, la crítica al capitalisme, contra l’explotació de la terra i pels drets de les persones migrades, entre d’altres; unes lluites que Oliveres va començar de la mà del cristianisme amb entitats com Pax Christi: “Tenia una fe cristiana crítica i rebel”.

Les entitats per la pau reivindiquen Oliveres com un pacifista convençut que va recórrer tot el país i més enllà per fer arribar el seu missatge, ara concentrat al llibre Paraules d’Arcadi [Angle Editorial, 2021], un llibre que reivindiquen com a recull de totes les reividnicacions que va mantenir durant la seva vida. En l’acte d’aquest dimecres, però, s’han centrat en la pau i el desarmament com a principals valors, acollint-se a prendre el relleu i mantenir els seus anhels i causes vius.

Amb l’aforament ple i retransmissió en línia, l’homenatge a Oliveres ha tingut també una salutació audiovisual d’alguns dels seus amics internacionals: Chico Withaker, implicat al Fòrum Social Mundial; Colin Archer, de l’International Peace Bureau, i Federico Mayor Zaragoza, de Cultura de Paz. També s’ha excusat el Premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel, que finalment no ha pogut assistir a l’acte. Els seus amics han parlar de coincidències amb les creences socials, polítiques i religioses d’Oliveres, de la seva amistat i de la seva capacitat d’avançar-se a les accions socials que posteriorment han vingut com a resposta al sistema.

La sociòloga Iolanda Fresnillo i la directora de l’àrea de globalització i cooperació de la UOC, Gemma Xarles, han esdevingut les veus arcadistes, un mot per definir totes aquelles persones que han estat marcades per l’economista, el que suposa més de 17.000 persones tenint en compte els seus alumnes a la Universitat Autònoma de Barcelona. Xarles ha qualificat Oliveres de mentor amb qui va poder compartir, per exemple, una estada a Seattle l’any 1999, quan just allà va esclatar el moviment antiglobalització. En aquest sentit, he dit que l’economista va acompanyar milers de joves.

Fresnillo, per la seva banda, ha dit que Oliveres va esdevenir un referent que va promoure l’empoderament, apartant-se per deixar pas a nous activistes. És així, diu, com va néixer l’Observatori del Deute. “L’Arcadi ens va ensenyar que necessitem dir les coses pel seu nom i amb rigor”, ha reivindicat, acabant la seva intervenció proposant la recuperació del Fòrum Social Català com a homenatge a Oliveres.

L’acte, moderat per la periodista Montse Santolino i esdevingut una reivindicació per la pau, ha tingut notes musicals amb el Col·lectiu d’Amics de la Música Antiga de Sant Cugat, que han escollit Mozart com a figura que va intentar desvincular la música del poder. La música també ha estat el punt final de l’acte, amb representants de les quatre entitats organitzadores a sobre de l’escenari i amb tothom fent palmes al ritme de La mala reputación de Paco Ibáñez.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article