La Coordinadora d’AFA i diverses entitats pacifistes demanen acabar amb la presència d’armes a les escoles

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En un comunicat que presentaran via instància a l’Ajuntament, la Coordinadora d’Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), el Col·lectiu Antimilitarista, la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la campanya Desmilitaritzem l’Educació insten l’Ajuntament a substituir les formacions i tallers impartits per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra per d’altres en què no participen persones armades.

Sota el lema Les armes no eduquen, la proposta apunta que és una contradicció permetre la presència d’armes a les aules i mantenir els projectes educatius de centre (PEC), impulsar la taula coeducativa municipal, nomenar Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat i implicar-se en el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP), impulsat per la Unipau amb la col·laboració de l’Ajuntament.

La petició va en la línia de les campanyes Desmilitaritzem l’Educació i Centres Educatius Objectors –la segona impulsada al darrer DENIP–. A més, apunten que el Pla de Dinamització Educativa té com a principi rector l’escolta a la ciutadania i com a un dels objectius ser un espai en què la societat civil transcendeixi l’àmbit de les propostes i s’impliqui en el seu disseny, desenvolupament i avaluació. També recorden que al 2020 el Parlament va aprovar la moció 55/XI en què s’insta al govern a evitar la presència de cossos policials amb armes als centres educatius i espais de lleure.

La proposta és o bé comptar amb agents no armats –i, per tant, sense uniforme perquè l’arma forma part d’aquest– o bé que aquests tallers s’imparteixin per persones sense armes amb acreditació i expertesa. La presència d’armes als centres educatius, explica Xènia Amorós, representant de les famílies, es dona en tallers com el d’educació vial o el de prevenció de l’assetjament en línia. La Coordinadora també aprofita l’avinentesa per demanar una revisió dels premis dels tallers d’educació viària ja que hores d’ara són productes d’empreses com McDonalds.

Durant els darrers mesos la Coordinadora d’AFA s’ha reunit amb el govern per aconseguir aquest objectius, conscients que l’Ajuntament només pot actuar directament sobre la Policia Local i que, per tant, hauria de fer acció política amb la Generalitat per revisar la presència armada dels Mossos d’Esquadra. Segons Amorós, el tripartit ha rebut de bon grat la petició però hores d’ara encara no s’ha concretat.

Suport de personalitats pacifistes

Les entitats promotores de la campanya han explicat la iniciativa en una roda de premsa aquest dijous al matí amb la presència de diverses personalitats pacifistes. Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de foment de la Pau, ha recordat que al 2016 el Parlament es va sumar a les peticions de la campanya Desmilitaritzem Catalunya demanant accions per recuperar els espais militars en desús, prohibir els actes d’exaltació militar, desautoritzar la presència d’avions militar en les exhibicions aèries, no permetre la presència d’armes en espais educatius i eliminar els ajuts a empreses que fabriquen armament. Serra ha dit que som un país referent en cultura de pau des de la mobilització en contra de la permanència a l’OTAN fins a la llei de foment de la pau que va permetre la creació de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i el consell que actualment presideix.

Jordi Muñoz, representant de la campanya Desmilitaritzem l’Educació, ha reivindicat que hi ha més de 100 entitats implicades, el que ha permès impulsar la campanya de Centres Objectius Objectors amb la voluntat d’implicar la comunitat educativa per proposar alternatives a les formacions amb cossos policials: “Hem de deixar de normalitzar l’entrada d’armes als centres educatius”. També ha cridat a acabar amb les maniobres militars a Collserola, que en alguns casos s’han fet a prop de centres educatius.

L’exconseller Raül Romeva, doctor en relacions internacionals i expert en conflictes armats i rehabilitació postbèl·lica, ha qualificat la iniciativa de les entitats pacifistes com una de les mesures que es donen per consolidades però que cal seguir reivindicant. Ha cridat a deixar de banalitzar les armes als espais educatius perquè suposa una inculcació de la cultura violenta i d’autoritat que pot tenir conseqüències greus: “Si no és necessari i té riscos, per què no es canvia?”

Mantenir els valors d’Arcadi Oliveres

Tots els participants a la roda de premsa han reivindicat la referencialitat de l’economista i activista per la justícia social Arcadi Oliveres, que va morir el passat 6 d’abril. Veí de Sant Cugat, l’Ajuntament va iniciar els tràmits per nomenar-lo fill predilecte, una distinció que es va formalitzar en un Ple extraordinari el passat mes de maig. Les entitats impulsores de la campanya demanen mantenir la coherència amb aquest nomenament. Oliveres va rebre un homenatge de les entitats pacifistes de Catalunya el dimecres passat a la Fabra i Coats de Sant Andreu, un acte que també va tenir segell santcugatenc gràcies a la implicació de la Unipau, una entitat que va presidir fins la seva mort.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article