Mocions del Ple de novembre: ciutat educadora, 25N i participació de la infància

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una declaració institucional sobre el dia internacional de la ciutat educadora, una sobre el 25N i tres mocions, dues d’institucionals i una de Junts, han marcat el Ple ordinari de novembre. A continuació recollim aquests punts i el debat que han generat. També pots trobar el recull de punts de govern i la contracrònica de la sessió.

No deixar ningú enrere pel dia internacional de la ciutat educadora

En motiu del 30 de novembre, dia internacional de la ciutat educadora, el Ple ha fet una declaració institucional per no deixar ningú enrere. El text parla de l’increment de les desigualtats i de fragmentació urbana a nivell territorial, social, econòmic, polític, cultural, relacional, digital, generacional i de gènere; incrementada per la pandèmia. Es postula l’educació, amb eines contra la segregació escolar –Sant Cugat és una de les ciutats catalanes amb més segregació, especialment a secundària–, com una eina per afavorir la inclusió, desmuntar estereotips, rebuig i estigmatització.

“Els governs locals, per la seva posició estratègica de proximitat i el coneixement que tenen de les necessitats de la comunitat, són actors clau a l'hora d'identificar i revisar críticament aquells espais i contextos que generen desigualtat i abandó”, apunta la declaració, “les Ciutats Educadores ens comprometem a treballar per articular respostes multidimensionals innovadores, que permetin desenvolupar les competències personals i socials del conjunt de la ciutadania, sense exclusions”. Pots veure la declaració completa aquí.

Manifest pel 25N

El Ple s’ha sumat al manifest de les entitats municipalistes, diputacions, Generalitat i govern espanyol sobre el dia internacional per l’eliminació de la violència vers les dones, 25N, un escrit que parla de violència obstètrica, de segon ordre, vicària, digital, en política, esfera pública, institucional i sexual. El manifest crida a articular actuacions contra les violències masclistes i actuar de forma estructural i preventiva. Demana teixir aliances i complicitats per un teixit comunitari i una xarxa de recursos que siguin font de salut. Pots llegir el manifest complet aquí.

L’Ajuntament i les entitats ja han anunciat el programa d’activitats que es realitzaran en motiu del 25N d’aquest any. A més, cal recordar que el Servei d’Informació i Atenció a la Dona ha recuperat la psicòloga de referència i reforçarà l’atenció a infants i adolescents.

Instal·lació de circuits de cal·listènia

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Ciutadans, el Ple ha aprovat una proposta per estudiar emplaçaments de la ciutat on instal·lar recintes o parcs de cal·listènia amb sòl de cautxú i accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. També es demana la instal·lació d’il·luminació als recintes existents. L’objectiu és que el primer circuit estigui enllestit a la primavera del 2022.

Moció per tenir en compte la infància en la participació

En forma de moció institucional, proposada inicialment per Junts per Sant Cugat, el Ple ha aprovat una moció en motiu del dia internacional de la infància, 20 de novembre, perquè es tingui en compte els infants als processos de participació. La proposta preveu ampliar l’abast de l’Observatori Sociològic fins als 16 anys ja que no es pot rebaixar més l’edat per motius legals. També es demana incloure el Consell d’Infants i el Consell de Joves al procés participatiu sobre el darrer creixement de la ciutat a Ca n’Ametller. Escoltant la reivindicació de la Revolta Escolar i dels bici-bus, es demana un programa de reflexió sobre medi ambient a les escoles per actuar principalment als entorns escolars. Finalment s’insta al Departament de Salut a incrementar els serveis de salut mental destinats a infants i joves i col·laborar en el disseny d’un programa municipal específic.

Moció sobre la repressió i per declarar Llarena i Esperanza García persones non grates

La moció de Junts sobre la repressió ha esdevingut un ampli debat. El grup proposant pretenia demanar que l’Ajuntament promogui la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i de l’autodeterminació de Catalunya. La presentació de mocions per part d’ERC-MES i la votació dels acords per separat ha suposat una alteració considerable del contingut de la proposta.

Finalment, amb el vot favorable de Junts, la CUP-PC en cinc acords i ERC-MES en quatre d’ells, el Ple ha aprovat cinc dels nou punts que contemplava la moció. L’Ajuntament es compromet així a promoure activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia l’atorgament d’una amnistia general i del dret d’autodeterminació. Es proclama que el mandat de l’1 d’octubre és vigent i es fa suport a totes les persones represaliades, especialment els veïns i veïnes de la ciutat. S’insta les institucions catalanes a “defensar activament les persones que en l’exercici de les seves funcions públiques i empreses pels successius mandats electorals pateixen avui la repressió i l’espoli de les diferents instàncies de l’Estat”. Finalment, es mostra solidaritat amb les persones i institucions han iniciat el camí de la justícia europea.

PSC, Ciutadans i la regidora no adscrita Munia Fernández-Jordán han votat en contra de la moció tot criticant les accions de l’independentisme durant els darrers anys i, especialment, al 2017. S’ha evidenciat així la diferència entre els grups de govern i s’ha fet palesa l’oposició de Ciutadans i la seva exregidora al moviment independentista, a qui culpen de parlar en nom de tot el poble de Catalunya. Finalment han caigut acords com el de declarar Llarena i Esparanza García persones non grates a Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article