El retard a l’escola la Mirada i la ZBE marquen una Audiència pública amb dues persones expulsades de la sala

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un representant de l’AFA de l’escola la Mirada ha acudit al Ple després d’una setmana de mobilitzacions per expressar el seu malestar en el retard de la construcció del nou edifici de l’escola així com per les mancances de la provisionalitat als mòduls. Explicant allò que les famílies ja havien fet públic a la premsa i en mobilitzacions ciutadanes, és a dir, un retard de prop de sis mesos més i la manca de biblioteca, menjador escolar, pista esportiva..., l’AFA ha demanat saber si el govern ja té les solucions a les necessitats expressades per la comunitat educativa i si finalment es farà seguiment dels passos per construir el nou edifici.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha recordat que ha estat un projecte carregat d’entrebancs, tant pel que fa al canvi d’ubicació com a l’oposició dels col·lectius ecologistes pel nou emplaçament. Tot i això, ha defensat que la Mirada és una prioritat del govern. Per això, es compromet a tenir la pista esportiva llesta per al curs vinent i a cedir la Zona Esportiva Municipal (ZEM) de la Guinardera, entre d’altres, accions que detallaran en una reunió amb les famílies.

Sobre la construcció del centre, manté que l’inici de la licitació s’aprovarà al desembre, ja sigui en un Ple extraordinari o l’ordinari previst per al dia 23. Es compromet a informar la comunitat educativa i les famílies de cada pas. L’AFA també ha rebut el suport de la Coordinadora d’AFA, representada per Carme Roca a l’Audiència pública, que ha acudit per agrair que el govern finalment hagi accedit a no permetre l’accés de la Policia Local amb armes als tallers a les escoles. Roca també ha demanat al govern que treballi perquè tampoc ho facin els Mossos d’Esquadra.

Nova concentració contra la ZBE

Per tercer mes consecutiu, la Zona de Baixes Emissions ha estat protagonista de l’Audiència pública amb una nova concentració de prop d’una trentena de persones a les portes del consistori i un representant de la Plataforma d’Afectats per la ZBE a dins de la sala de plens. Aquest ha demanat resposta a algunes de les qüestions tractades a la reunió amb el regidor de Mobilitat, José Gallardo, i ha demanat el posicionament dels grups de l’oposició.

Ingla ha respost amb les dades que ja va anunciar el govern abans de la finalització de la moratòria de sancions, xifres com que dels 19.000 vehicles que accedeixen a la ZBE només un 1% és sancionable: “Les dades expressen de forma clara quina valoració podem fer amb l'objectiu de garantir la qualitat de vida, també de la gent que viuen al centre”. La mesura es manté ferma tot i l’anunci de la plataforma d’emprendre accions legals per aturar-la.

Cristina Paraira, de Junts per Sant Cugat, ha defensat la ZBE com a concepte però ha dit que s’hauria pogut aplicar d’una manera més amable, sobretot amb l’aplicació de noves alternatives de transport. Aldo Ciprian, de Ciutadans, s’ha oposat a l’aplicació tal com s’ha previst i ha anunciat que Ciutadans portarà a la Unió Europea tres preguntes al respecte: si es poden unificar els criteris a nivell europeu per aplicar la ZBE, saber quin és l’òrgan d’avaluació i demanar la realització d’un estudi previ de la qualitat de l’aire.

La mobilitat ha estat present també amb les queixes d’una veïna del carrer Safarejos que ja va acudir a l’Audiència de setembre. Ha criticat els sorolls dels autobusos i el gran trànsit d’aquests vehicles que hi ha pel carrer des que les línies urbanes no passen per la plaça Lluís Millet. Per això ha demanat retirar dues marquesines i l’embornal del final del carrer. El tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha dit que amb el conveni amb l’Àrea Metropolitana es modificaran algunes línies i s’adquiriran vehicles menys sorollosos i contaminants. No descarta la creació d’una central d’autobusos.

Expulsió de l’extrema dreta del Ple

Prenent com a exemple el descontent d’una part de la ciutadania per mesures com la ZBE o l’anella verda i fent èmfasi en el que considera una davallada de la seguretat a la ciutat, Marcos Rodríguez, que s’ha presentat com a representant dels ciutadans indignats, ha fet una asseveració a favor de reforçar el nombre d’agents de Policia Local i Mosos d’Esquadra. Recollint el debat de la moció sobre repressió presentada per Junts, en què es podria haver declarat Llarena com a persona non grata, Rodríguez ha acabat defensant el jutge, moment en què ha tret un cartell amb el logotip de Vox.

Davant d’aquesta situació, Ingla ha dit que ja havia acabat el míting i que, si no callava, havia de fer-lo fora del Ple, com finalment ha succeït. De fet, Ingla també ha obligat un altre veí a marxar. Auxilio Ramos, veí del carrer Abat Marcet que ja va ser advertit per les formes al Ple anterior, ha acudit per preguntar sobre la deixalleria però ha començat la seva intervenció criticant i cridant els polítics –especialment del govern– i ha esgotat el seu temps d’intervenció sense fer cap pregunta. Ingla ha acabat demanant que també el fessin fora del Ple perquè es negava a callar i no parava d’interpel·lar des del públic a moltes de les intervencions del govern.

Fins i tot una veïna que havia acudit a l’Audiència pública havia demanat que callés i Ramos ha acabat dient-li que callés ella. Més enllà de l’escena, no hi ha hagut gairebé cap altre tema a l’Audiència. Només Ricardo Ruiz, de Can Barata, ha preguntat per com avances diversos dels projectes que afecten al barri. Segons el govern, s’explicarà properament al veïnat en una reunió.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article