La mobilització aconsegueix ajornar un desnonament amb l’amenaça d’una nova ordre de llançament amb data oberta

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Prop de 40 persones, cridades pel Sindicat de Llogateres, s’han concentrat aquest dimarts al matí al carrer Oceà Glacial per aturar el desnonament de Núria Soto, Carolina Soto i la seva mare, que tenen un lloguer indefinit de renda antiga des de fa més de 30 anys. El propietari, que no ha acudit al llançament, és José Miguel Torres, president del Club de Golf Sant Cugat. Segons les afectades, fa 12 anys que les intenten fer fora i finalment han trobat la fórmula dient que la casa està en ruïna econòmica, és a dir, que el cost de la rehabilitació que van demanar les inquilines és superior al de la casa.

“En 12 anys ens han posat cinc demandes per trencar el contracte de lloguer indefinit, la darrera per ruïna econòmica quan hi ha una taxació de la casa falsificada”, explica Núria, “la propietat parla de 35.000 euros però hi ha un informe de l’Ajuntament que diu que aquest no és el valor real de la casa [l’informe la valora en 205.000 euros]”. És per aquest motiu que van emprendre un procés judicial penal per falsedat documental arxivat provisionalment però no resolt arran de la presentació d’un recurs per part de les afectades.

Davant d’aquesta situació, la tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente, que ha acudit al desnonament, ha anunciat la seva voluntat que l’Ajuntament comparegui al procediment penal amb l’objectiu d’esbrinar si s’han falsificat els informes amb la voluntat de manipular el procediment judicial. Hores d’ara encara s’ha d’estudiar si ho fan.

“Tenim un contracte de lloguer indefinit amb pròrroga forçosa que va fer la meva besàvia”, afegeix Carolina, “fa 12 anys van venir els nous propietaris i ens van oferir 20.000 euros per marxar”. Fa un any ja es va aturar el desnonament de la família Soto precisament per l’obertura de la via penal, a la qual les llogateres volen que se sumi el consistori: “Demanem a l’Ajuntament que es personi com a acusació particular”.

Tot i això, el desnonament depèn de la via civil i la comitiva judicial i l’advocat de la propietat han defensat que són processos separats per tal d’intentar executar el desnonament aquest dimarts. “Si sortim no tornarem a entrar, per molt que es resolgui positivament la via penal”, diu Núria en atenció als mitjans, “demanem que no segueixi el procés civil mentre hi ha un procés penal que s’ha de resoldre i pot deixar sense efecte el desnonament”.

“Hi ha un error de procés perquè aquest desnonament no es podia efectuar fins que no es resolgui el procés penal”, ha dit Mariona Bota, representant del Sindicat de Llogateres, “no pot ser que els jutjats funcionin d’aquesta manera, prioritzant els interessos dels rics”. També ha posat en valor la concentració en un dia plujós que ha permès pressionar per aconseguir l’ajornament.

Ajornament però amb l’amenaça d’una data oberta

Enmig de la pressió de les persones concentrades i amb una negociació entre la comitiva judicial, l’advocat de la propietat, les llogateres i el Sindicat de Llogateres, el representat del propietari ha acabat acceptant un ajornament del desnonament però amb la petició que la propera ordre de llançament sigui amb data oberta, és a dir, sense una convocatòria de dia i hora que permeti una nova mobilització ciutadana per aturar-ne l’execució.

Les llogateres han demanat que no sigui un llançament amb data oberta però la decisió final serà dels jutjats, que en alguns casos han prioritzat el dret a la propietat sobre el de l’habitatge ja que el primer està recollit com a dret fonamental a la Constitució Espanyola i el segon no. Davant d’un conflicte entre drets, la instància judicial pot prioritzar el fonamental tot i el Decret de mesures urgents de l’accés a l’habitatge de Catalunya del 2019 en què es prohibeixen aquest tipus de llançament.

Representants dels serveis socials han explicat a la comitiva que les llogateres compleixen els requisits per obtenir una resposta habitacional si són desnonades però que, davant la llista d’espera de persones que hi poden accedir, no poden garantir una data exacta. “Tot i això l’advocat de la part contrària ha demanat la data oberta”, denuncia Núria, que alhora reconeix que el seu objectiu és mantenir l’habitatge on ha viscut la seva família des de fa 34 anys, molt abans del canvi de propietat.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article