Es commemora el cinquantenari de l’entrega de la Medalla de la Pau de l’ONU a Pau Casals

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dilluns 15 de novembre es va inaugurar a la Biblioteca Gabriel Ferrater l'exposició Pau Casals en 100 llibres. A l'acte van intervenir el bibliotecari Luís Julián; el comissari de l'exposició, Josep M. Figueres i Anna Mora, autora d'un llibre sobre la correspondència de Pau Casals i Andreu Claret.

Fa 50 anys l'ONU va concedir a Pau Casals la Medalla de la Pau per l'incansable labor de l'insigne músic a favor dels exiliats de la Guerra Civil, de la pau i de la democràcia. Un treball coherent amb el seu pensament, que es pot resumir en un comentari seu: “Un músic és un home i la seva actitud vital és més important que la seva música”. És una mena d'estendard que va acompanyar al llarg de la vida. Aquesta exposició és en commemoració del cinquantenari de la recollida de la medalla i del conegut discurs del Pau a Nova York.

Els cent llibres que conformen l'exposició estan distribuïts en set vitrines, classificats temàticament, amb els set epígrafs corresponents: Biografies catalanes sobre Pau Casals, Biografies estrangeres sobre Pau Casals, Joan Alavedra. Biògraf i divulgador de Casal i autor d’El pessebre, Casals vist. Llibres de fotografies i imatges, Casals parla. Llibres d’entrevistes i epistolari, Bibliografia recent sobre Casals i Escriptors i Pau Casals.

El comissari Josep M. Figueres agraeix la col·laboració de les quatre entitats –l'Ateneu, Òmnium Cultural, Amics de la UNESCO i l’Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran– que han participat en el treball de preparació d'aquest merescut homenatge a una persona com el Pau Casals, un dels músic fonamentals del segle XX i un reconegut lluitador per la pau i la democràcia. Explica com s'han triat i com s'han classificats els llibres, i fa una breu descripció de cada vitrina, fent menció als volums més destacats i autors de referència per a l'estudi del músic del Vendrell. Surten els noms de Joan Alavedra, Albert E. Kahn, Josep M. Corredor... La quantitat de llibres, documents de tot tipus, correspondència... És tan gran que es fa impossible comprendre-la tota.

Una mostra que prova que, malgrat tot el treball bibliogràfic realitzat fins ara, encara queda feina per fer. L’any 2006 apareix a casa de l’Andreu Claret una capsa amb la correspondència entre Andreu i Pau Casals que correspon al període 1943-1955. Aquests documents són una peça essencial per a l'estudi de la vida a l'exili de la figura més destacada de la música catalana. I aquest material es va convertir en el llibre Pau Casals i Andreu Claret, escrit per l'Anna Mora i l'Anna Dalmau, també autores d'un altre llibre fruit de l'estudi d'intercanvis epistolars, Pau Casals i Joaquim Pena. Passió per la música i pel país.

Josep M. Figueres, en la seva presentació, apunta la cura que s'ha de tenir a l'hora d'afrontar l'estudi i la publicació del contingut de les cartes, que no deixa de ser una comunicació privada, que es va escriure en el seu moment amb la intenció de mantenir la seva privacitat. “Un llibre de cartes és molt delicat, s'ha de mantenir un equilibri entre el contingut amb valor històric i la intimitat que no s'ha de fer pública”.

L'exposició romandrà oberta fins l'11 de desembre de 2021. A més, el proper 20 de novembre es farà un concert homenatge a Pau Casals al Teatre-Auditori a càrrec dels germans Lluís i Gerard Claret, impulsat per les mateixes entitats. Òmnium ha confirmat l’assistència del seu president, Jordi Cuixart.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article