Les galeries d’art de Catalunya programen la primera Setmana de l’Art

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Al matí del dijous, els responsables de les galeries d'art de Sant Cugat van convocar a la premsa la plaça de l'Om, una convocatòria per presentar la Primera Setmana de l'Art a Catalunya, una iniciativa del GAC (Galeries d'Art de Catalunya). És un projecte col·lectiu per fer present les arts visuals i l'art contemporani en general, al conjunt de la ciutadania que normalment que no freqüenta aquest espais. Al programa participen també museus i diverses fundacions.

La presentació va estar a càrrec d’Ignasi Cabanas, per la galeria Rusiñol, i Josep Canals, de la Canals Galeria d'Art. Destaquen que la iniciativa és totalment privada i és una resposta per trencar la relativa paralització que ha patit el món de l'art, i les galeries en primera persona, en aquests temps difícils de pandèmia. “Necessitem que el públic s'apropi, necessitem el públic per continuar funcionant”, és el Josep Canals qui comença. “L'art, sobretot l'art d'avantguarda, neix a les galeries, que són les que apostem pels nous valors i els promocionem. Després els artistes creixen, son reconeguts, passen als museus, a les fundacions. I aquesta labor que desenvolupem a vegades és poc reconeguda, poc valorada”. El Josep Canals posa tot el seu caràcter d’agitador cultural en les seves argumentacions. I afegeix que el llibre té una celebració com cal i en el cas de les arts plàstiques no hi una commemoració equivalent i fa una crida perquè “els mitjans de comunicació siguen un vehicle per apropar als joves al món de l'art”. I reflexiona sobre el fet de que “tothom entén com una normalitat tenir una biblioteca, però no una col·lecció d'art. I s'ha de fomentar la costum o l'hàbit de comprar art com comprem llibres”. Però llavors en trobem amb el prosaic tema de els preus, sobretot per als joves, “no, aquest no és el problema, perquè et pots trobar obres per 200€”. “I les galeries domen facilitats per adquirir obres”, afegeix Ignasi Cabanas.

Per a l'Ignasi aquesta Setmana de l'Art és important perquè la gent es familiaritzi amb les galeries i amb les arts plàstiques en general. “Perquè hi ha gent que pensa que les galeries són una espais privats, on has de demanar permís o pagar, com arriben a preguntat a vegades. Tenim que aconseguir que el món de l'art sigui més visible”.

El Josep Canals comenta el poc interès d'aquest consistori per l'art: “No sé quin és el seu projecte”. I “a mi m'han ignorat totalment”. I Sant Cugat té un patrimoni artístic que no es promociona, “sense anar més lluny, aquí tenim, a més de la omnipresència de la icona de la ciutat, obres del Pep Codó, Frederic Cabanas o Salvador Joan Pere”. I l'Ignasi comenta que “a Sant Cugat hi ha suficients espais i centres d'art per promoure rutes d'art amb pes i categoria per a que es coneguin fora de la nostra ciutat. Hi ha un patrimoni que no es posa en valor”.

La Setmana de l'Art 2021 té un ampli programa de actes, conferències, visites... que es poden consultar des de la pàgina habilitada per a aquesta finalitat, www.setmanadelart.cat . A Sant Cugat, com a cloenda, es farà una ruta guiada per les galeries i les compres que es facin aquests dies estaran bonificades amb el 20% de descompte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article