L’EMD prepara la licitació del parc esportiu del torrent de Can Badal

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Projecte de l'EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Al darrer Ple de l’EMD el govern va informar que ja s’havia aprovat el decret que ha de permetre la contractació de l’execució del projecte de parc esportiu del torrent de Can Badal, al camp de futbol. Es preveu un cost màxim de 682.120,28 euros (amb IVA) per l’habilitació de l’espai, on s’ubicarà una pista esportiva, una àrea d’skate, un circuit biosaludable, un mòdul de serveis i una àrea de pícnic.

És un projecte que arriba després que al febrer d’aquest any s’enllestís l’obra del pont del carrer Castellot per donar accés a l’espai, amb un cost de 124.975,96 euros (amb IVA) i un termini d’execució de dos mesos i mig. L’obra es va adjudicar per concurs públic a l’empresa Infraestructuras Trade SL. El pont dona accés tant a persones com a vehicles de serveis sense envair la llera de la riera. Es preveu, a més, que el nou parc també tingui accés des del carrer Parc del barri del Monmany.

En un altre contracte, l’EMD també va adjudicar a l’agost l’execució del projecte de subministrament elèctric per al parc, una actuació encarregada a través d’un concurs públic a la Sociedad Española Construcciones Eléctricas per 75.460,93 euros (amb IVA). És a dir, només en obres –a l’espera de l’adjudicació del projecte del parc esportiu– l’EMD gastarà més de 850.000 euros per fer possible el parc.

Les claus del projecte

El camp de futbol de Can Badal es troba en una zona inundable en períodes de pluja intensa i, com a resposta, el projecte preveu solucions com zones pavimentades impermeables mínimes i molta presència vegetal per donar continuïtat paisatgística i connectivitat ecològica, mesures que han de servir per afavorir la infiltració de l’aigua de pluja. De fet, segons l’estudi d’inundabilitat, una crescuda del cabal pot inundar tota la zona, amb una cota marcada pels dos accessos previstos. Tot i això, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha donat el vist i plau a la proposta, que preveu una bassa de laminació i infiltració que redueixi el risc.

L’àmbit té una superfície de 8.889 metres quadrats i està delimitat pel meandre de la riera i per habitatges del barri del Monmany –del carrer Parc i del passeig Arbre–. També es preveu integrar visualment les runes del Castell de Canals, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), que es troba a l’altra banda de la riera. L’actuació preveu la retirada de les canyes als marges del torrent, de plantes arbustives al talús, cinc exemplars d’arbrat i vegetació en mal estat –un ligustrum japonicum, tres moreres negres i un ailant [espècie invasora]– i del cadenat de pas, les porteries de futbol i senyals. Actualment hi ha 27 arbres, la majoria d’ells alzines i roures Alhora, es preveu plantar 3.492 unitats d’espècies arbustives i d’arbrat, amb una pradera florida.

Debat al Ple sobre la prioritat del projecte i les possibles molèsties al veïnat

A la darrera sessió plenària, quan el govern va informar del decret que ha de permetre la contractació de l’execució del projecte, Jaume Sanmartí (ERC-MES) va dir que era una despesa excessiva i exagerada que no responia a una necessitat de la ciutadania de Valldoreix, com, apunta, en canvi sí que ho és la creació d’un espai cultural polivalent. Susanna Casta (PSC) també va dir que hi ha altres despeses més prioritàries que la construcció del parc esportiu del torrent de Can Badal.

Ja al Ple de juliol, quan es va aprovar la modificació pressupostària per poder licitar les obres i es va debatre l’aprovació definitiva –finalment retirada de l’ordre del dia arran de la petició de Casta per la possible caducitat de l’expedient–, l’oposició d’esquerres va rebutjar el projecte, tot i que el punt es va aprovar amb el vot favorable del govern i l’abstenció de l’únic vocal de Ciutadans. En aquesta sessió, el vocal d’Esports, Bernat Gisbert, va dir que era un bon projecte per a Valldoreix i que no beneficiaria només al casal del Complex Esportiu, ja que l’oposició havia advertit que aquest en seria el beneficiari principal.

Lluc Cahís (ERC-MES) també va criticar la mesura per no estar emmarcada en un Pla d’Equipaments que reculli les actuacions a fer i per la manca de consulta al veïnat. Casta va assegurar que la consulta al veïnat és indispensable perquè al barri del Monmany hi ha preocupació pels sorolls que pot generar el nou parc esportiu, especialment la pista d’skate. Incidint també amb l’ús que en farà el casal del Complex Esportiu, la vocal socialista va advertir que l’obra, a tocar del Parc Natural de Collserola, va en contra de la filosofia del Consorci d’evitar fer construccions a l’entorn del parc que acabin afavorint l’entrada de més persones al paratge. També va advertir de la contaminació lumínica que pot generar l’espai.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article