La revista ‘El Jueves’ desafia la pluja i s’apropa al 45è aniversari

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb notable assistència de públic, prop de 40 invitats, es va inaugurar ahir a la tarda l'exposició de dibuixos, fotografies i documents del Jueves, revista d'humor fonamental del panorama periodístic d'Espanya. Cal recordar que la publicació apareix el 27 de maig de 1977 i ha sobreviscut durant tota la transició, superant dificultats i transformacions diverses.

La presentació la fa José Luis Martínez, un del fundadors i comissari de l'exposició, amb Jesús Sánchez, membre del Museu. José Luis explica que el material que s'exposa procedeix principalment dels arxius particulars dels membres de la revista i menciona els diferents apartats en què s'han classificat els documents exposats. Destaca la part de l'homenatge a Jim en el 25è aniversari de la seva mort, que va ser una figura destacada de la revista en la primera etapa, director artístic, caricaturista i dissenyador de portades en els 80 i 90. “Jim ens va ensenyar la importància de la la redacció, que és l'ànima de la revista”: “Temin el dibuix original de la primera portada i una reproducció de la mateixa”.

L'exposició es completa amb un gran mural de diferents moments i escenaris de la redacció, “quan la redacció era el centre de la revista, on es feia el treball”, el lloc on es guardaven el original, es maquetava, es discutia el contingut o la portada. On es vivia. Ara les xarxes informàtiques porten al teletreball, amb menys contacte físic, elaboració de material a través d'ordinador, arxius al núvol... També hi ha material de les primeres revistes, una selecció de personatges i de obres recents. Acaba destacant que el sistema ha canviat, però les senyes d'identitat continuen, l'alta qualitat de l'obra gràfica, l'humor corrosiu...

Per part de l'Ajuntament intervé Francesc Carol, regidor de Seguretat, Benestar Animal i Esports. Després dels agraïments de rigor confessa que és lector del Jueves, menciona alguna secció, com Maki Navaja o historias de la puta mili. Senyala la importància de les revistes d'humor, “perquè democràcia implica poder riure’s del poder” i “que els polítics deuen estar preparats per a les crítiques, “perquè si no es riuen de tu és que no parlen de tu”.

L'actual director de la revista, Guillem Martínez Vela, explica en un apart de la vitalitat de la revista, els canvis en la difusió, menys presencia als quioscos i migració a les xarxes.

L'exposició estarà oberta fins el 27 de febrer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article