La Politja, l’ecosistema cooperatiu local, comença la intercooperació amb set entitats

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: la Politja

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb la voluntat de crear relacions econòmiques basades en la intercooperació i en les sinergies entre empreses i entitats de l’economia social i solidària; Arqbag, Cal Temerari, Cíclica, el Taller Jeroni de Moragas, la Sembra, Pol·len Edicions i elCugatenc han impulsat la Politja, el pol empresarial de les organitzacions de l’economia social i solidària de Sant Cugat. El projecte, nascut al 2019, pretén esdevenir una agrupació que afavoreixi la relació empresarial del sector, creï projectes propis i presti serveis a la ciutadania.

Així ho han explicat en una roda de premsa celebrada aquest dimecres al matí a Cal Temerari, acompanyats d’altres entitats de l’entorn de l’economia social i solidària a les quals han animat a sumar-se al projecte. “Per pol empresarial entenem un espai de trobada de projectes, tant siguin entitats com empreses, que tenen per vocació la tasca productiva, és a dir, generar feina i projectes que cobreixin necessitats”, ha apuntat Aina Serra, de l’agència de comunicació la Sembra, defensant que la intercooperació és clau per multiplicar la manera de fer, “no només treballem d’una altra manera sinó que apostem per l’economia social i solidària com a model que creiem transformador i que hem de fer créixer”.

En aquest sentit, Jordi Pascual, membre d’elCugatenc, ha explicat que la Politja s’alinea amb les reivinidcacions d’espais com la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, on participen diverses de les entitats del pol cooperatiu. Per això ha reivindicat el document de 15 mesures a implementar als municipis per avançar en aquest sentit i l’assoliment de fites locals com ara la signatura d’un conveni entre la Politja i l’Ajuntament per tenir finançament i, a llarg termini, un espai propi o la concreció de les accions d’habitatge cooperatiu demanades pel sector.

La Politja es va començar a crear al 2019 en el marc de la Fira d’Economia Social de Catalunya (FESC) i de la mà de Cal Temerari, Arqbag i Pol·len amb l’òptica de generar projectes empresarials. Mar Carrera, de Pol·len, explica que durant els darrers anys han pogut ampliar la mirada –inicialment centrada en l’ecosocial i la cultura popular– i han fet créixer el nombre d’entitats que participen de la proposta.

Des de la FESC del 2019, la Politja s’ha constituït com a associació d’entitats, ha preparat la imatge gràfica i s’ha sumat al cercle de pols cooperatius de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. Ara, explica Simona Cerri, d’Arqbag, han presentat un projecte Singular a la convocatòria de la direcció general d’Economia Social del Departament de Treball de la Generalitat per crear una xarxa de pols cooperatius de Catalunya, liderada pel grup ECOS i de la mà dels pols de Sabadell, Barcelona, Ripoll i Olot.

A més, la Politja ha treballat amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) per teixir vincles amb el professorat i l’entorn acadèmic i per disposar d’espais de treball al centre de recerca. Amb el grup ECOS han fet formació i acompanyament en intercooperació, alhora que han participat de trobades amb altres ecosistemes cooperatius com Coopolis i Can Batlló. Ja han participat en diverses activitats, la darrera sobre prevenció d’incendis i gestió d’ecosistemes el diumenge passat amb la Rural, Rizoma, Collserola Paisatge Viu, Ramats de Focs i la fundació Pau Costa, i properament en tenen previstes quatre de noves: una sobre comunitats energètiques (16 de desembre a les 18:30h. al Casal de Torreblanca), dues sobre biodiversitat (29 de desembre a les 12h. a la Casa de Cultura) i aigua per a públic infantil i una sobre el confort i els hàbits d’aprofitament dels espais que habitem, les dues darreres amb la data i lloc pendents de confirmar.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article