Comença el procés participatiu per elaborar el nou Pla Director d’Economia Social i Solidària

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un cop acabada la vigència del Pla Director d’Economia Social 2018-20, prorrogat un any en motiu de la COVID-19, l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ha començat el procés participatiu per elaborar el nou document (2022-24), que incorporarà l’economia solidària i haurà de ser el full de ruta durant els propers anys. Per ara, amb la consultora Tandem Social, que ja es va encarregar del procés participatiu del pla anterior, s’ha fet una diagnosi de l’estat de l’economia social i solidària al municipi així com la identificació d’oportunitats.

El passat dimarts va començar la participació oberta –tot i que en la primera fase ja s’havien fet enquestes i reunions amb alguns actors– per co-construir el marc estratègic operatiu, un treball que seguirà amb una nova sessió participativa el proper 14 de desembre. Per ara s’ha començat a debatre sobre els objectius del pla i les possibles línies estratègiques derivades, de les quals alhora dependran les accions concretes, que hauran de tenir indicadors d’execució.

L’inici del procés parteix d’una autocrítica per part de l’equip de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, conscient que el pla anterior va tenir un moment inicial de participació però s’ha aplicat sense informar les entitats participants. Tot i això, segons les dades extretes de la memòria del Pla i facilitades en la sessió del dimarts, el grau d’execució ha estat força elevat, amb totes les línies amb més d’un 50% de compliment i tres d’elles per sobre del 75%.

Algunes de les entitats es van mostrar sorpreses per aquest balanç ja que, com reconeixen des del consistori, moltes de les actuacions es van prendre sense informar els col·lectius. El Pla anterior recollia algunes de les reivindicacions de les entitats de l’economia social i solidària del municipi però generava neguit entre moltes d’aquelles, com es va evidenciar en la seva presentació al març del 2018, amb una proposta que travessava les línies de l’economia social i solidària per endinsar-se en termes impropis d’aquest sector, com ho és, per exemple, la responsabilitat social corporativa.

De fet, en la primera sessió participativa del nou pla, una part del debat ha estat sobre què s’entén per economia social i solidària i quina relació ha de tenir amb l’economia convencional, i com aquesta relació es contempla al document. Tot i això, les entitats participants han demostrat la seva voluntat d’incidir en el pla i ajudar a desenvolupar-lo, mostrant-se crítiques amb alguns punts de partida com el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica o l’alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, que alguns dels col·lectius consideren insuficients per aconseguir la sostenibilitat, el decreixement i la transformació del model econòmic.

En la primera sessió han sorgit preocupacions com la concreció de les polítiques de foment de l’habitatge cooperatiu, els mecanismes per a aconseguir la col·laboració publicocomunitària, la fórmula per crear un mercat social local sòlid, la priorització de la recuperació i reconversió d’empreses mercantils en fórmules pròpies de l’economia social i solidària, la manca de comunicació amb l’Ajuntament o les dificultats de fer un seguiment des de la institució sense tenir un tècnic d’economia social i solidària fix.

Malgrat això, l’Ajuntament anuncia passes que han estat ben rebudes pel sector, com la conversió de la taula d’emergència de l’economia social i solidària creada arran de la COVID-19 en un espai fix. El treball d’elaboració del nou Pla parteix de 60 respostes en entrevistes, enquestes i altres fórmules de consulta prèvia al sector i el seu entorn, tenint en compte que no hi ha un cens exacte de l’economia social i solidària però sí més de 600 entitats santcugatenques entre les que conformen aquest model econòmic i les que desenvolupen activitats no econòmiques. A més, es presta una atenció especial a aquelles entitats que esdevenen aglutinadores de les reivindicacions i entitats del sector com la Xarxa d’Economia Solidària, Cal Temerari, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental o la Politja, tot just presentada aquest dimecres.

Un cop s’enllesteixi la co-construcció del marc estratègic i operatiu de la mà de les entitats del sector, Tandem Social haurà de treballar en la concretació del marc operatiu, una feina de la qual es comprometen a fer retorn a les entitats. Posteriorment s’elaborarà el Pla Director, que es preveu enllestir al febrer i presentar més tard de la mà de la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació, Empresa i Comerç, Elena Vila.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article