300 persones es mobilitzen contra la violència institucional en la convocatòria del feminisme anticapitalista pel 25N

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb el col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa com a amfitrió local, Vallès Feminista –i diversos dels col·lectius feministes que l’integren– s’ha mobilitzat aquest 25 de novembre pels carrers de Sant Cugat en una crida a nivell comarcal sota el lema Contra la violència masclista, ofensiva feminista. 300 persones han respost a la crida feminista i anticapitalista en una marxa que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat i s’ha aturat en diversos indrets per denunciar les violències masclistes, amb una atenció especial a la institucional.

La mobilització ha començat a les set de la tarda a la plaça Lluís Millet, on s’ha fet la primera lectura, reivindicant la mobilització com una lluita contra el patriarcat i el capitalisme: “Cremem les institucions, cremem les estructures patriarcals, cremem el masclisme, cremem el racisme, cremem l’heteronorma, cremem els anys d’opressió...”

Amb una crida a la unitat i a l’autodefensa feminista i amb càntics habituals de les manifestacions feministes com “si ens toquen a una, ens toquen a totes” i “cap agressió sense resposta”, la manifestació ha emprès el camí pel carrer Valldoreix amb una pancarta de capçalera amb el lema de la convocatòria. Abans d’emprendre la marxa també s’han llegit alguns casos de violència masclista com a forma de denúncia pública.

Després d’haver enganxat cartells en alguns aparadors de botigues tancades –i a un banc– i a parets del centre de la ciutat, la primera aturada s’ha fet a la cruïlla entre el carrer Sant Jordi i el carrer Sant Antoni, on han enganxat un cartell amb el text “plaça Sonia Rescalvo, dona trans assassinada a Ciutat Vella (Bcn)”. En aquest moment una activista trans refugiada a Sant Cugat ha llegit un text contra la transfòbia i per la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+.

La marxa ha seguit fins a la plaça de Barcelona, on s’ha aturat al davant del jutjat de pau per fer una denuncia de la desprotecció i revictimització de les víctimes quan presenten una denúncia als jutjats. És així com han clamat en contra del que consideren una mostra de violència institucional i han demanat més formació en perspectiva de gènere i el cessament de la impunitat judicial, una crítica a una situació que s’ha fet especialment latent en el marc de la pandèmia.

Les manifestants, amb una capçalera no mixta, han seguit el recorregut fins a la plaça de la Vila, on s’han aturat al davant de la comissaria de la Policia Local, lloc on han fet una performance amb dones estirades al terra i d’altres pintant la silueta com si d’una escena del crim es tractés, una pintada que han acompanyat amb la paraula “còmplices”. Ha estat la manera de denunciar que “la policia són mercenaris irreformables” i que “la violència policial és violència patriarcal”, recordant els casos de repressió.

La pujada pel carrer Balmes ha deixat un any més la imatge més icònica de la manifestació, en què es pot apreciar clarament la gran capacitat de convocatòria del feminisme anticapitalista vallesà. Ha estat el darrer tram de la marxa, que ha acabat a la plaça d’Octavià, on la protesta ha culminat amb una performance i càntics en contra de la violència masclista.

La performance ha consistir en un ball amb música i una posterior teatralització en contra del masclisme i en favor de la lluita, visibilitzant dones diverses a nivell de raça, diversitat funcional... mentre altres companyes encenien bengales amb fum lila. Posteriorment han enganxat cartells al terra i han dibuixat el símbol feminista amb espelmes.

Crítica a les institucions

Júlia, representant d’Hora Bruixa, ha fet una valoració positiva de la marxa. “És una demanda com a resposta a situacions que s’han donat durant aquest any, com dones assassinades amb ordres d’allunyament que no es complien, dificultats per posar les denúncies, qüestionaments de la policia...”, explica en referència a la crítica al masclisme institucional i, especialment, per la lectura de testimonis reals locals davant de la Policia Local, “sempre és positiu que el feminisme surti per totes bandes però nosaltres optem per un feminisme que no és l’institucional”.

La representant del col·lectiu feminista i anticapitalista també s’ha referit a l’increment d’un 51,1% del nombre de casos de violència masclista detectats aquest any, unes dades fetes públiques ahir per part del govern municipal: “Cada cop més gent se sent impulsada a fer-ho públic però alhora entenem que davant d’un avenç del feminisme també hi ha una reacció del sistema patriarcal”. És una anàlisi similar a la feta per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert. L’Ajuntament també ha fet la seva pròpia acció pel 25N amb un acte institucional el mateix dijous al migdia i un programa d’activitats, entre les quals hi ha les primeres jornades feministes en motiu del dia per l’erradicació de la violència vers les dones.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article