Prop de 100 interins es concentren per la fixesa en una nova vaga del personal interí i laboral

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En el marc de la vaga convocada per la Taula Sindical, formada per la CGT, IAC, CNT, Co.Bas COS i SO, prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dimarts al migdia a la plaça de la Vila per demanar la fixesa del personal interí i laboral de les administracions públiques. La convocatòria arriba quan tot just es comença a tramitar la llei que ha de solucionar la situació d’abús de temporalitat i manca d’estabilització de places a l’administració pública.

A nivell local, les seccions sindicat de la IAC-CATAC i la Intersindical-CSC, primera i segona força sindicals a l’Ajuntament, i la CGT, primera força sindical a l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), han cridat a la mobilització. “Considerem del tot insuficient el pacte polític que s’està duent a terme aquests dies al Congrés dels Diputats i perquè la nova llei continua sense complir amb la normativa europea vers els treballadors temporals de les administracions públiques”, han criticat al manifest que s’ha llegit a la concentració, “les places ja són estables, les persones treballadores som les que no ho estan, d’estables, estan en precari”.

Els sindicats convocants de la vaga consideren que apostar per les oposicions com a forma d’estabilització suposa que persones que porten més de tres anys a l’administració pública i, per tant, sofreixen un abús de temporalitat, corren el risc de quedar-se sense el seu lloc de treball: “Per això, demanem que s’estabilitzi el personal temporal, i no les places, tal i com dicten les diferents sentències del TJUE i tal i com demana la Comissió Europea per tal de dotar a l’estat espanyol dels milers de milions que suposen els fons europeus”.

Hores d’ara, denuncien, no es té en compte la xifra de tres anys sinó que en el debat parlamentari es parla d’un concurs de mèrits obert a les places que portin ocupades ininterrompudament des de l’1 de gener del 2016: “L’únic camí que ens queda per a poder donar una solució justa a la precarietat dins de les administracions públiques és la lluita conjunta per garantir un servei públic de qualitat i digne”. La concentració ha acabat, com és habitual en la reivindicació del personal interí i laboral –un 60% de la plantilla a l’Ajuntament i tota excepte una persona a les biblioteques municipals– amb càntics de “fixesa ja”, “les que hi som ens quedem” i “cap interí al carrer”.

Pressió en el marc del debat parlamentari

Biel Mas, delegat de IAC-CATAC a l’Ajuntament i president de la junta de personal, en atenció als mitjans, ha explicat que amb el debat iniciat al Congrés no s’han solucionat les mancances que porten denunciat des del decret conegut popularment com a Icetazo: “La sanció que hauria d’haver-hi és la fixesa o una indemnització suficientment dissuasòria perquè l’administració s’ho repensés però ara no es contempla ni l’acomiadament improcedent”.

En clau local, després de les eleccions sindicals que ha situat els dos sindicats convocants com els majoritaris a l’Ajuntament, assegura que el govern està predisposat a parlar-ne però ajustant-se a allò que es marqui a la llei que tot just es tramita. “Considerem que és una llei inconstitucional i que no compleix les sentències europees”, apunta Mas, “si un tribunal ho revoca, veurem què passa”. Per a ells, la solució, seguint l’Estatut Bàsic del Treballador Públic (EBEP en les seves sigles en castellà), és atorgar la fixesa a tots els treballadors en frau de llei i que, quan aquests es jubilin, la plaça es convoqui amb un concurs d’oposició. Dubten que aquesta petició sigui escoltada perquè la majoria del Congrés està a favor de la proposta legislativa que es negocia.

José Fernando Mota, delegat de personal de la CGT a l’OAMCC, recorda que tot el personal de les biblioteques excepte una persona són interins, en alguns casos amb més de 10 anys de dedicació; una situació que assegura que és comuna a la majoria de biblioteques de Catalunya. “Estan jugant amb les vides de les persones que veuen perillar el seu lloc de feina”, apunta, “des de l’última vaga hi ha hagut canvis que serveixen per intentar dividir el col·lectiu i desmobilitzar però, mentre no es reconegui el que diu la justícia europea, realment no haurà canviat res”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article