Pedra i Sang celebra 20 anys de representacions a la Sala Capitular

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La tradicional representació teatral de l’assassinat de l’abat Biure durant la missa del gall del 1350 arriba enguany a la 20a edició a la Sala Capitular del Monestir. Anys enrere es va fer una representació a la Unió i el Nadal passat es va haver de traslladar i adaptar per ser representada al Teatre-Auditori, motiu pel qual tot i presentar-se com una 20a edició, realment es tractaria de la 22a. Tot i el ball de xifres, Tetrateatre reivindica les representacions d’enguany com la 20 a edició ja que l’obra està pensava per ser representada a la Sala Capitular.

L’obra es podrà veure el 25, 26, 27 i 28 de desembre, amb dues funcions prèvies el dia 22: la primera a les set de la tarda per a la premsa, persones invitades i les que han accedit a la promoció del TRES C i la segona a les 10 de la nit coincidint amb el camí de justícia, la marxa a peu des de Cerdanyola resseguint el camí per on va fugir Berenguer de Saltells després d’assassinar l’abat. A diferència dels anys anteriors, aquesta vegada no hi haurà reserva prèvia gratuïta sinó que s’haurà de comprar directament l’entrada a través del web de Pedra i Sang o amb targeta de crèdit o dèbit els dijous a les sis de la tarda a la Casa de Cultura. El cost és de 15 euros tot i que avui han sortit les primeres 20 entrades de cada sessió per un preu de 12 euros. En cas de no exhaurir-se, es podran comprar entrades una hora abans de cada funció al Museu.

Així ho ha anunciat Dolors Vilarassau, directora de l’obra, en una roda de premsa aquest dimecres al matí al Monestir, on ha reivindicat Pedra i Sang com “un musical autòcton en què la gent canta a cappella”. Pedra i Sang recuperar el cor i el poble, que es van haver de reduir i eliminar a l’edició de l’any passat, el que ha suposat reprendre els assajos amb més intensitat per refrescar el text. El repartiment és molt similar al dels anys anterior, amb només dos canvis significatius: Joan Berlanga passarà a fer de Rei Pere III, el Cerimoniós, fins ara representat per Carles Martínez, i la nena, ara representada per Martina Ferlauto.

La resta d’actors principals segueixen sent els mateixos: Xavier Tor (abat Biure), Francesc Ollé (Berenguer de Saltells), Ricard Mariné (Pere Çarovira), Artur Costa, Ramon Sauló, Ignasi Bassó, Albert Santiago (monjos), Pere Codó, Encarna Adelantado, Marta Jener, Martina Vilarasau, Martina Vilarasau, Clara Baldi, Clàudia Castro, Lara Carbonell, Joan Sáez i Pol Torné (home, dones, noies i joves), a més de la resta del cor del poble.

Activitats pels 20 anys

A més de les representacions, s’ha creat una comissió dels 20 anys, presidida per Eduard Jener, per preparar un seguit d’esdeveniments per celebrar l’efemèride. Per ara hi ha dues dates tancades. La primera, el 23 de desembre a les set de la tarda a la Sala Capitular, on el mateix Jener presentarà el llibre Assassinat a la Sala Capital [Editoiral Carena, 2021] amb l’historiador Xavier Escura. És una novel·la que parteix de la representació del 2016, simulant que en aquella representació l’assassinat va ser real.

El 9 de desembre s’inaugurarà l’exposició Pedra i Sang amb ull de fotògraf, de Mané Espinosa, Jordi García, Lluís Llebot i Lali Puig, amb fotografies distribuïdes per la plaça d’Octavià, la rambla del Celler, plaça Barcelona i la plaça de l’U d’octubre. Per Sant Jordi està previst la reedició del llibre de Pedra i Sang, amb el text original i comentaris de l’autor, Josep Maria Jaumà.

Pendents de data hi ha la celebració d’un sopar pel 20 è aniversari, un cicle de conferències sobre els temps de l’abat Biure amb una filòsofa, un historiador i un músic i la representació de Miserere del poeta Lluís Calvo. La presentació de l’edició d’enguany i dels actes dels 20 anys ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha posat en valor el retorn de les activitats nadalenques després d’un any de limitacions per la pandèmia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article