El govern aconsegueix l’aprovació inicial del pressupost de l’EMD del 2022 amb l’abstenció de Ciutadans

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Ple de l’EMD de Valldoreix ha fet l’aprovació inicial del pressupost del 2022 amb els vots favorables del govern (Junts per Sant Cugat - Valldoreix), l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari d’ERC-MES, CUP-PC i PSC. L’abstenció de l’únic vocal taronja ha activat el vot de qualitat del president, Josep Puig, permetent que en la segona votació s’hagi aprovat un compte de 9,8 milions d’euros, ampliable amb 4 milions més pel desbloqueig del romanent. S’obre així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions abans que el pressupost torni al Ple per fer l’aprovació definitiva.

La vocal d’Economia, Elena Degollada, reconeix que són uns comptes ajustats i poc ambiciosos perquè estan marcats pel canvi de càlcul de les plusvàlues després de la sentència del Tribunal Suprem. A més, només estan recollides les inversions que es realitzen anualment com el manteniment de l’escola bressol i del Ferran i Clua així com una subvenció de la Diputació per fer millores a la Nau de Cultura.

La resta de diners per a inversions vindran de la incorporació del romanent de tresoreria acumulat i actualment desbloquejat com a decisió política a nivell estatal arran de la pandèmia. Si bé, la introducció d’aquest romanent no es podrà realitzar fins que es liquidi el pressupost vigent i, per tant, la quantitat exacta no es coneixerà fins llavors. L’oposició en bloc ha criticat que el govern no ha facilitat un document amb els projectes prioritaris a executar amb aquest diners desbloquejats tot i que Degollada reconeix que hi ha grans projecte, com la urbanització de l’avinguda Baixador, que segurament no es podran executar durant el 2022 per la tramitació que porten lligada.

La principal novetat del pressupost, de gairebé 185.000 euros menys que al 2020, és el creixement del capítol 1 –personal–, que arriba als 2,69 milions perquè es creen quatre nous llocs de treball: un arquitecte a mitja jornada, un tècnic de gestió i dos agents cívics.

José Miguel García, vocal de Ciutadans, ha justificat l’abstenció dient que no bloquejarien el tràmit però que presentaran al·legacions. Tot i això, ha criticat que l’oposició no té informació de la negociació del conveni competencial entre l’EMD i l’Ajuntament –que és la principal via d’ingrés al pressupost–, ni de les subvencions previstes ni la concreció de partides específiques com la d’instal·lació de càmeres de seguretat: “L’ambició i el compromís polític és més necessari que mai, més ara que no hi ha regla de la despesa”.

L’oposició d’esquerres marca perfil propi amb una crítica al govern per manca de negociació

Lluc Cahís, vocal d’ERC-MES i en nom de Guanyem Valldoreix, la candidatura unitària que també incloïa la CUP-PC –motiu pel qual el vocal cupaire, Ferran Margineda, no ha fet intervenció diferenciada– i Susanna Casta, vocal del PSC, han optat pel vot contrari, amb una forta crítica al govern.

Cahís ha criticat els comptes per poc ambiciosos en un context d’aixecament de les limitacions pressupostàries i per no incorporar partides per a molts acords presos al Ple –fent un esment especial a les mocions presentades per ERC-MES–. En definitiva, per a Guanyem Valldoreix es tracta d’una proposta feta amb desgana o poc interès i buida de contingut: “Quin vot en contra estaria més justificat que aquest? Les administracions són per incidir políticament al nostre poble, per revertir les desigualtats i redistribuir la riquesa”. Cahís ha dit que la confiança de l’oposició amb el govern “ha minvat dràsticament”.

La vocal socialista, Susanna Casta, que ha estat la primera vocal de l’oposició ha intervenir, ha fet el posicionament més directe, recordant que el PSC ha permès l’aprovació de dos pressupostos aquest mandat. Ara, però, ha assegurat que no hi ha motiu per seguir permetent-ho, tot argumentant que no s’han definit els projectes preferents ni concretat les properes inversions. Alhora, la vocal socialista ha criticat que hi ha molts acords de Ple no complits, amb un esment especial a la recuperació del Consell de la Vila, un compromís polític que es manté des de principis del mandat.

Davant de l’argumentació de Degollada dient que el govern va convocar una reunió per parlar del pressupost a la qual no va acudir cap membre de l’oposició, Casta ha rebatut dient que no es va a fer una convocatòria quan s’ha d’entomar el tràmit sinó que el treball conjunt ha de ser durant tot l’any. Aquesta és una idea que ha remarcat el vocal de Ciutadans. Per a la vocal socialista hi ha “manca de transparència” i “tossuderia” per part del govern.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article