El pacte entre CDC i ERC-MES permet aprovar els pressupostos del 2016

per Anna Poquet

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Calvet, Paraira, Conesa i Brugarolas en el Ple. Foto: Jordi Pascual

La proposta de pressupostos sorgida de l’Acord d’Estabilitat Pressupostària entre l’equip de govern (Convergència) i ERC-MES ha estat aprovada definitivament en el Ple extraordinari del 23 de desembre.

Els signants de l'acord són els únics que han votat a favor dels pressupostos, mentre la resta de l’oposició s’ha dividit entre els que han votat en contra (PP, ICV–EUiA i C’s) i els que han decidit abstindre's (CUP-PC i PSC).

Carles Brugarolas, tinent d'Alcalde d'Economia, ha explicat que els comptes per al 2016 tenen un increment del pressupost ordinari del 5'1% (101,5M€) i d’un 10% (18’4 M€) per part del pressupost en inversions.

Pel que fa a les despeses ordinàries, el pressupost inclourà, a proposta d’ERC-MES, una inversió de 175.000€ per tal de frenar l’atur de llarga durada, amb la realització, entre altres, d’un pla de subvencions perquè cooperatives i entitats sense ànim de lucre contractin tant a persones en situació d’atur com aquelles que tenen dificultats d’inserció.

Una altra partida del pressupost anirà destinada a un sistema de tarifació social que s’ajustarà a la renda familiar de cada persona respecte les escoles bressol, escoles de música, lleure i casals.

Per tal de facilitar l’aplicació de bonificacions en preus públics es portarà a terme la creació d’una targeta electrònica, el malnomenat  "carnet de renda", en què el ciutadà trobarà informació de renda i patrimoni. Una iniciativa acceptada per la CUP i ICV-EUiA.

Carles Brugarolas en la roda de premsa en què va explicar les ordenances fiscals. Foto: Jordi Pascual

A més, la partida destinada a fomentar l’habitatge de lloguer social i crear subvencions per a les persones amb dificultats per pagar l’habitatge s’incrementarà en 190.000€. Tot i que ICV-EUiA demana una proposta més ferma en habitatge públic de lloguer.

En aquest acord amb CDC, les JERC també reivindiquen que una part del pressupost vagi destinat a l’ampliació dels horaris i equipament de les biblioteques, resoldre el problema de la falta d’espais d’estudi i la construcció d’una sala polivalent de concerts. En les antípodes es troba el PP que troba excessiu el pressupost destinat al pla de joventut.

La previsió per al 2016 té una inversió de 15,98M€ en atenció a les persones, sent la més alta fins a dia d’avui i que va destinat a ajuts com per exemple, les beques menjador o ajuts a l’habitatge. A més, altres projectes previstos són, per exemple, la construcció del pavelló de la Guinardera (2'5M€), obres d’urbanització i enllumenat públic (2'5M€) i de millora de carrers i obres en mobilitat (3'7M€), elements previstos en la primera proposta de l'equip de govern.

Els ingressos

Les Ordenances Fiscals per al 2016, aprovades en el Ple ordinari de dilluns, inclouen la disminució d’un 2'2% el rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI) a ciutadans i empreses, així com la rebaixa d’un 18% en l’import de les plusvàlues, com a conseqüència de l’aplicació del coeficient reductor dels valors cadastrals.

Tot i així, ICV-EUiA ha demanat el manteniment de l’IBI, ja que critiquen que la baixada beneficia a qui més valor objectiu disposa i que, per tant, no només no els suposarà cap benefici substancial sinó que, a més, l’Ajuntament deixarà de recaptar un milió d’euros que podria anar destinat a polítiques socials.

L'equip de govern reivindica que totes aquestes mesures són possibles pel baix nivell d’endeutament de l’Ajuntament de Sant Cugat, que no genera dèficit i disposa de xifres positives de tresoreria. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article