La comissió feminista comença el treball comunitari per prevenir les violències masclistes

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Dos mesos i mig després de l’agressió que va posar en alerta la Floresta, la comissió feminista del Consell de Barri ha començat el treball amb el veïnat per debatre sobre com s’han d’abordar de forma comunitària les violències masclistes a la Floresta. Ho han fet en una primera sessió amb una crida oberta a tot el veïnat i a través dels canals oficials de l’òrgan de participació aquest dilluns per la tarda al Centre Sociosanitari.

La comissió feminista va prendre el compromís d’iniciar aquestes trobades a la darrera sessió plenària del Consell, quan un grup de veïnes va demanar-ho arran de l’agressió masclista del 19 de setembre. El conjunt del Consell de Barri va prendre el compromís d’implicar-se i des del govern també es van comprometre a donar les facilitats necessàries per poder fer aquestes sessions i implementar les seves conclusions.

La primera sessió, en la qual han participat unes 30 persones, ha servit per posar en comú què és violència, que han definit com el moment en què alguna persona se sent agredida. Aquestes agressions se sustenten sobre un sistema de domini de poder que comença amb la sociabilització diferent de nens i nenes. Així ho ha explicat la comissió amb la imatge de l’iceberg de les violències masclistes visibles i invisibles.

Les persones que han respost a la crida de la comissió s’han dividit en quatre grups per representar els rols que acostuma a haver davant d’una agressió –les que ho denuncien, les que no tenen tota la informació, les que callen tot i haver vist l’agressió i les que critiquen la víctima sense tenir informació–, un exercici que ha servit per comprovar la facilitat de fer acusacions no fonamentades i les dificultats i qüestionament per haver de rebatre cadascun d’aquests arguments.

Posteriorment s’ha elevat el debat amb una mirada més general sobre el conjunt del barri per intentar respondre a què pot fer la Floresta davant d’una situació de violència, com es pot crear una resposta comunitària, com s’ha de sostenir la persona agredida i què s’ha de fer amb l’agressor. De la pluja d'idees han sorgit propostes com visibilitzar els casos, solidaritzar-se amb la víctima, fer pancartes, acordar un protocol d'actuació, fer denúncia pública, apostar per la mediació, escolar i acompanyar la víctima amb accions públiques de suport i preguntant com vol ser restaurada.

“Portem una trajectòria llarga en la gestió de les violències”, ha defensat Gemma Tadeo, membre de la comissió, “però també ens hem sentit qüestionades i per això ens hem de responsabilitzar totes de què suposa criminalitzar una cosa que es fa des de l’activisme col·lectiu”. Les integrants de la comissió han denunciat que, arran de l’agressió del 19 de setembre, van trobar poques aliances feministes al barri.

Aquesta és una advertència que va fer un grup de veïnes al pregó de la darrera Festa Major del barri, quan van pujar a l’escenari per denunciar la inacció i els encobriments: “Hem vist perplexes com el barri ha qüestionat la veïna i no l’agressor. Això és violència masclista, no és una baralla de bar”. El cas que denunciaven és la d’una dona que va ser agredida verbalment a un local tot i haver deixat clar que no volia mantenir cap tipus de relació sexual amb l’agressor. L’agressor va seguir amenaçant-la fora del local, quan el responsable del local la va fer fora per haver-se defensat de l’agressió. Posteriorment l’agressor va acudir al seu domicili i va rebentar els vidres del seu cotxe.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article