L’aprovació de l’expedient de contractació de la Mirada apropa les obres mentre es manté l’estratègia judicial

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El tripartit ha complit la seva paraula i en un Ple extraordinari celebrat aquest dimarts per la tarda s’ha aprovat l’expedient de contractació de les obres de l’escola la Mirada. S’avança així en el tràmit per deixar la provisionalitat del centre en els mòduls que ara ocupen dos espais al barri de Volpelleres, a banda i banda de l’escola l’Olivera. El govern ha optat de nou per una sessió extraordinària –habituals en els tràmits de la Mirada– per no haver d’esperar al Ple ordinari del proper 23 de desembre i així engegar la maquinària el més aviat possible.

Tot i que el conjunt de l’actuació, comptant la redacció del projecte i la direcció d’obres, ascendeix a 9,2 milions d’euros, el pressupost de licitació previst és de 8,4 milions, que podrà baixar en funció de les ofertes econòmiques de les empreses que hi participin. L’Ajuntament pagarà tota la despesa i posteriorment el Departament d’Educació en retornarà un màxim de 5,2 milions, és a dir, si no s’altera el preu de licitació l’Ajuntament pagarà un 40% de l’obra, tal com està recollit al conveni entre les dues institucions.

El Ple ha aprovat l’inici de l’expedient amb el vot favorable del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) i Ciutadans i l’abstenció de Junts per Sant Cugat –la regidora no-adscrita no ha acudit a la sessió–, que ha argumentat que el govern actual no ha lluitat el suficient per mantenir l’emplaçament inicial plantejat pel govern anterior. Per això el seu regidor Joan Puigdomènech s’ha oferit al govern municipal per col·laborar en cas de necessitat recuperar l’emplaçament.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha criticat Puigdomènech per haver parlat d’entrebanc per referir-se a la limitació de construir l’escola a la franja de protecció de la Renfe. També ha aprofitat el Ple per dir que el 5 de gener serà la data límit per rebre recursos per part de les empreses i interessats. En cas d’haver-ne, diu, el procés es podria retardar fins a sis mesos. Si això no passa, el 18 de gener sabran el nombre d’empreses que s’han presentat al concurs, quan començarà el treball d’anàlisi dels expedients per valorar les ofertes i adjudicar l’obra, un tràmit que haurà de passar pel Ple, si cal, ha dit Ingla, amb una sessió extraordinària.

El tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, per la seva banda, ha explicat que el concurs està dividit en quatre lots: treballs previs, enderrocs i tales (49.000 euros); edificació (6,4 milions); sistema de condicionament, instal·lacions i serveis (1,8 milions), i jardineria i reg (67.000 euros). Ha assegurat que ja hi ha empreses interessades.

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, ha argumentat el vot favorable del grup taronja dient que es tracta d’un projecte de ciutat. Tot i això, ha reconegut que no és la millor ubicació tot i no tenir alternativa i ha recordat que l’Ajuntament pagarà més que el que s’havia previst al mandat anterior. També han demanat a l’alcaldia conèixer el calendari previst malgrat els possibles entrebancs.

Ingla va prendre el compromís de portar el punt a aprovació al desembre després que el mes passat l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del centre advertís d’un possible nou retard en les obres, dificultant que el curs 2023-24 s’iniciés al nou edifici. Les famílies, fartes de veure que els seus infants porten als mòduls des del 2016, van demanar, a més, una biblioteca, un pavelló esportiu, un menjador escolar, un porxo, una cuina i una aula de música, espais que hores d’ara no tenen als mòduls.

Amb aquestes reivindicacions, l’AFA va fer una setmana de mobilitzacions com a mostra de preocupació i pressió al govern, una protesta resposta per Ingla amb la creació d’una comissió de seguiment en què el tripartit es comprometia a informar de cada pas i sense concretar un calendari clar davant dels possibles entrebancs –en forma d’al·legacions i recursos– en els tràmits administratius que s’han de realitzar abans de l’inici d’obres.

La via judicial

Paral·lelament, el col·lectiu SOS Bosc Volpelleres, amb el suport de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC), segueixen endavant amb la via judicial per intentar aturar la construcció de l’escola al bosc de Volpelleres. El passat 3 de desembre, en el marc de les jornades Via Verda del Vallès Sant Llorenç - Collserola en el context d’emergència climàtica, organitzada per la mateixa ADENC, Joan Carles Sallas, representant de l’entitat, va explicar que el contenciós administratiu en contra de la modificació urbanísitca presentat per les entitats ecologistes ja havia estat acceptat a tràmit tot i que restaven pendents de presentar la documentació.

Sallas va explicar que van esperar a l’aprovació definitiva del projecte de la Mirada a l’octubre per poder presentar tota la documentació urbanística i arquitectònica, amb la possibilitat de demanar mesures cautelaríssimes que aturin la construcció de l’edifici fins que hi hagi una resolució judicial. Els col·lectius van presentar el contenciós a la modificació urbanística anunciant que demanarien mesures cautelars però, diu Sallas, l’aprovació del projecte pot activar les anomenades cautelaríssimes tenint en compte que si s’inicien les obres i després hi ha una sentència desfavorable a l’emplaçament el mal sobre l’ecosistema ja estaria fet i, si s’adjudiquen però després no es fan, l’Ajuntament hauria d’indemnitzar l’empresa guanyadora.

Per ara, explica l’equip jurídic del Fons de Defensa Ambiental, que representa legalment l’ADENC, que és qui formalment va presentar el recurs, el contenciós es troba en fase de presentar la demanda. Ja els han traslladat l’expedient de la Generalitat com a part demandada, ja que és l’administració que va fer l’aprovació definitiva de la modificació urbanística, i encara no els han notificat si l’Ajuntament s’ha personat en la causa.

SOS Bosc i ADENC segueixen reivindicant el bosc de Volpelleres com un espai natural, part de la Via Verda, i per això s’oposen a la construcció de l’escola a una zona de bosc jove. Sobre la taula tenen el contenciós, al·legacions i recursos administratius així com l’informe de l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental que posava en dubte l’emplaçament escollit. Fins ara el govern ha seguit amb els tràmits reivindicant que el projecte ha buscat un encaix amb l’entorn, incorporant a més criteris d’eficiència energètica.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article