Els infants i les famílies es manifesten per les joguines no sexistes

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per l'AFI

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb la mirada fixada al Nadal, especialment al tió i als Reis d’Orient, les famílies de la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les escoles públiques de Sant Cugat (Escoles Coeducatives) i el col·lectiu feminista revolucionari Hora Bruixa han impulsat la campanya Jugar en igualtat, jugar en llibertat per fomentar joguines i jocs lliures d’estereotips de gènere i violències. La reivindicació va tenir forma de mobilització el passat 17 de desembre, quan infants i famílies de l’escola Gerbert d’Orlhac es van concentrar a la sortida del centre en una manifestació per la revolució de les joguines.

“Si volem un món de persones lliures, és vital el nostre acompanyament com adults, assegurant-nos que les joguines que oferim siguin de qualitat, lliures d'estereotips i no sexistes”, va reivindicar l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) al manifest que es va llegir durant la protesta, “els superguerrers també volen poder estar trists o preparar el sopar a les seves criatures, mini guerrers/es; les ballarines i les fades volen fer viatges d’exploració a la lluna i a d’altres planetes o viatjar de safari a la sabana”.

Les famílies es mobilitzen així contra el binarisme i els rols assignats a les joguines cridant a una revisió dins de cada nucli familiar perquè “el joc és l'eina d'aprenentatge que tenen les nostres filles i fills permet simular la realitat per anar-la assumint”: “No volem caselles, no volem dos colors, no volem estereotips, no volem masclisme”. A la manifestació van participar unes 40 persones, la majoria d’elles famílies i infants d’infantil.

“Vam sortir de l’escola amb els instruments fent soroll i ens vam dirigir al turonet de la Creu, on vam cridar per les joguines lliures lliures”, explica Laura León, representant de l’AFI, “fa 2 anys ja ho vam fer molt internament i aquest any hem tornat a visualitzar els tres vídeos a dins de l’escola”. Es refereix als vídeos de l’escola Fructuós Gelabert de Barcelona que es van viralitzar al 2019. Enguany, explica León, els infants han treballat sobre els estereotips en horari lectiu i no lectiu.

La campanya a tot el municipi

És la mateixa mirada que promouen Escoles Coeducatives i Hora Bruixa amb Jugar en igualtat, jugar en llibertat: “Tinguem present que els infants, a través del joc i de les joguines, creixen i es desenvolupen, es fan grans, se socialitzen i construeixen la seva identitat, per això creiem que la inacció davant els rols que fomenten nenes passives i preocupades exclusivament pel seu aspecte físic i nens violents, competitius i acostumats a dominar l'espai públic és la llavor de la violència de gènere”.

La campanya consisteix en un seguit de cartells que s’han penjat a les xarxes socials i col·locat a les escoles públiques en què s’apunta a cinc accions: fomentar les joguines que trenquen amb els rols de gènere, regalar-ne de creatives i cooperatives, escollir-les pels interessos i no pels colors, regalar roba ètica i comprar al comerç local davant de les plataformes en línia, “que són font d’explotació laboral i que perpetuen la cadena de violència, a més de perjudicar el petit comerç de la ciutat”.

“El que busquem, doncs, és lluitar en clau local contra les campanyes publicitàries que perpetuen els rols de gènere, relacionant les joguines dirigides a les nenes amb l’entorn privat, les cures i la bellesa estètica, i les joguines dirigides als nens amb la violència, la superioritat i el bel·licisme”, expliquen des dels col·lectius impulsors.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article