‘Assassinat a la Sala Capitular’, presentació de la primera novel·la d’Eduard Jener

per Josep Amorós

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

En qualsevol presentació d’una novel·la de misteri, cap dels assistents no hauria d’haver-la llegit prèviament, encara que això pugui plantejar algun dubte deontològic a l’hora de fer-ne la ressenya. Aquest cop, però, no ha estat per manca de temps o ganes, sinó que és una d’aquelles coses que mai no s’acaben d’entendre dels tempos en què es mou la indústria editorial, que no distribuirà el llibre de Jener fins ben entrat l’any nou. La presentació, però, s’havia de fer, òbviament, pels volts de Nadal, les dates de Pedra i Sang, i precisament a l’escenari de l’acció de la novel·la, la Sala Capitular del Monestir, en l’any que en fa vint que es representa.

Així, doncs, davant d’una audiència de molts habituals de la tragicomèdia més nadalenca de Sant Cugat, l’autor ha pogut assumir el paper del narrador omniscient que tot ho sap i explicar, fins a on ha estat prudent per no xafar-nos la guitarra, la notícia d’un assassinat dins la representació del mateix crim i, així com ens ha hipnotitzat amb aquesta màgia gairebé meta literària, tot ha esdevingut també una proposta de representació dins d’una altra representació.

D’inici, un dels més celebrats Berenguer de Saltells, Joan Berlanga, ha llegit solemnement el primer capítol, abans que l’historiador Xavier Escura ens situés fons i forma en termes d’eclecticisme que assumeix el millor dels gèneres històric i de misteri, però també del thriller esotèric i l’assaig que ens proposa l’etern enfrontament entre el bé i el mal. Personatges ben construïts —alguns els reconeixerà el lector avisat—, satanisme, màfies, clavegueres de l’estat i un homenatge als autors, actors i indrets del drama musical escrit per Jaumà i dut a escena per Dolors Vilarasau aquests darrers vint anys, són els aspectes que, al parer d’Escura, caracteritzen una obra molt personal.

Jener ha explicat que la novel·la té un precedent en Els Misteris de Sant Cugat —que n’és el subtítol—, que havia començat a publicar al desaparegut Quatre Cantons, i ens ha introduït en un joc gairebé cabalístic: el crim es produeix a la representació que fa 666 del drama i la novel·la consta de set parts de set capítols de set pàgines. Revela que l’obra juga tant amb el conflicte històric que proposa, com amb una trama de misteri que no es resol fins a l’últim capítol, com, sobretot, amb els dilemes que ens plantegem als nostres caps quan volem saber qui ha fet què: ha confessat que ell mateix s’havia demanat qui dimonis hauria escrit el capítol que Berlanga tot just ens havia llegit, en un exercici brillant d’ironia de qui, no ho oblidem, és un gran entès en les arts escèniques. I és que cap relat no està acabat fins que algú no l’ha llegit. Ja ho sabeu, doncs, llegiu-lo tan aviat com arribi a les llibreries.

Pedra i Sang no acaba mai sense l’arribada de Berenguer de Saltells. Aquest cop l’ha encarnat, sense conseqüències per l’abat, la tinenta d’alcaldia Esther Madrona, que venia del ple per a lliurar el Gall d’Honor dels Amics de Pedra i Sang a l’autor de la tragicomèdia, Josep Maria Jaumà, en un final en el qual el cor musical ha reblat el clau amb una de les peces que aquest any, malauradament, tampoc no podrem gaudir. Ens consolarem amb una novel·la que n’és un deliciós homenatge.

Fitxa

Títol: Assassinat a la Sala Capitular

Autor: Eduard Jener Estañol

Il·lustració de portada: Lluís Ribas

Editorial: Carena

429 pàgines

Sinopsi: Durant la primera representació de Pedra i Sang de l’any 2016, l’actor que interpreta l’abat Biure és apunyalat. L’assassí ha suplantat l’actor que encarnava Berenguer de Saltells.

Presentació: Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat del Vallès, dijous 23 de desembre de 2021.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article