El govern modifica l’ordenança fiscal de l’IBI tot i el desacord de l’oposició per la tramitació

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sense obrir una ronda de negociació prèvia sobre les ordenances fiscals –el marc d’ingressos de l’exercici 2022–, el govern va culminar-ne l’aprovació al Ple ordinari de desembre, el passat dia 23. Només va canviar el redactat de l’ordenança referent a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), amb l’objectiu de resoldre els expedients de bonificació per la instal·lació de plaques fotovoltaiques –en va arribar a haver 400 d’encallats–. També es modifica el redactat de la bonificació sobre famílies nombroses per indicar que la bonificació s’aplica sobre l’habitatge d’empadronament. L’impost, però, manté el mateix tipus impositiu.

És a dir, l’únic canvi de les ordenances fiscals per al 2022 té un caràcter més bé tècnic, una estratègia política criticada per l’oposició, Junts i Ciutadans, que van presentar al·legacions i van acabar votant en contra de l’aprovació definitiva per no haver aconseguit cap canvi substancial respecte a la proposta inicial del tripartit. Moltes de les seves propostes van ser rebutjades per anar més enllà de la modificació proposada pel govern ja que en la tramitació només es poden acceptar les al·legacions a les modificacions incorporades a l’aprovació inicial.

Com que el govern, sota la consigna de congelar els impostos, ha modificat només el redactat de l’IBI, la tramitació de les ordenances fiscals del 2022 ha resultat ser menys visible que en altres ocasions i, sobretot, ha limitat el debat entre el govern i l’oposició. De fet, mentre Ciutadans va fer una presentació de la seva proposta d’ingressos poc després de l’aprovació inicial a l’octubre, Junts no va a donar a conèixer la seva proposta fins a l’aprovació definitiva al desembre, en una sessió plenària en què el punt sobre les ordenances fiscals es va introduir d’urgència a l’ordre del dia.

El govern defensa la congelació dels tributs

Segons el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, la proposta del tripartit es basa en la decisió política de congelar els impostos i les taxes en un marc de crisi econòmica. Al Ple de desembre va explicar que s’han acceptat al·legacions de caràcter tècnic però no les que no coincidien amb aquest criteri polític. Tampoc es va acceptar l’al·legació de Ciutadans per ampliar la bonificació de l’IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques perquè, segons Soler, no poder-se ampliar.

Una esmena a la totalitat de Junts

Amb un document de quatre pàgines amb una anàlisi de la situació econòmica actual, Junts per Sant Cugat va presentar una esmena a la totalitat: “Els grups que avui formen govern han expressat des de sempre la seva voluntat política d’incrementar els impostos per redistribuir més i millor la riquesa. No ho han fet. Preveure més despesa estructural (més equipaments, més personal, més salaris, més despesa en béns i serveis...) sense incrementar els ingressos fiscals és una irresponsabilitat. El govern ha generat un forat al pressupost corrent que té i tindrà conseqüències greus per a aquesta institució i per a la societat que ha de servir.” El govern ha rebutjat la proposta com un tot, acollint-se al concepte “esmena [en singular] a la totalitat”.

Si bé, el primer grup de l’oposició va presentar 12 altres propostes, set referents a la gestió general i cinc com a propostes fiscals de caràcter sectorial. Al primer bloc, va explicar el seu regidor Carles Brugarolas, critiquen el que consideren una manca de previsió per part del govern, que no s’ha obert un expedient conjunt de totes les ordenances, que s’han tramitat de forma separada al pressupost –que encara no ha estat aprovat ni inicialment ni definitiva–, que no s’ha presentat un pla plurianual econòmic-financer, que no incorpora algunes de les mesures previstes pel govern al Pla d’Acció Municipal (PAM) i que hi ha despesa corrent que es finança amb romanent de tresoreria, aquest darrer punt amb un debat continuat entre Soler i Brugarolas.

En el segon bloc, Junts fa propostes més concretes: la suspensió definitiva de la taxa d’ocupació de la via pública i de residus per a bars i restaurants, la revisió de l’empitjorament en el suport fiscal a les famílies nombroses –el govern prioritza la renda al nombre de fills–, l’eliminació o interrupció d’obligacions de pagament per frenar el tancament de negocis, suspendre el tribut metropolità –tot i que la competència és de l’Àrea Metropolitana– i reduir o postposar la càrrega fiscal als col·lectius més sensibles.

Brugarolas va aprofitar la seva intervenció al Ple per criticar el tripartit per haver plantejat una única modificació de caràcter tècnic: “En el que portem de mandat, i ja són les terceres ordenances d’aquest govern, les úniques modificacions de relleu dutes a terme han estat tres: (1) una petita alça de l’IBI en 2020, (2) una modificació de les taxes que afecten el comerç que podria (en condicional) reduir-les per facilitar la superació de la crisi derivada de la pandèmia i (3) una reducció del suport fiscal a les famílies nombroses”.

La rebaixa de l’IBI com a gran aposta de Ciutadans

L’altre grup de l’oposició, Ciutadans, va presentar al·legacions estructurades en quatre eixos: “(1) facilitar la vida de les persones i famílies, (2) incentivar el creixement econòmica i la creació d’ocupació, (3) incentivar l’ús d’energies netes i sostenibles i (4) bonificar els més perjudicats per la COVID-19”. En total eren 12 propostes, unificades a un document que defuig d’una argumentació general com la plantejada per Junts per entrar a cadascuna de les idees de modificació.

Del primer bloc, l’IBI és la gran aposta, proposant una reducció lineal del 7% per a tota la ciutadania i defensant-ho com una forma de revertir “l’afany recaptatori d’altres administracions” amb l’impost sobre el CO2 i el tribut metropolità. En la segona de les propostes del bloc demanaven recuperar la bonificació per a famílies nombroses al 90% per a famílies amb una renda inferior a 18.000 euros i deixar-les en un 50% per a famílies d’entre 18.000 i 40.000 euros i en un 25% per a les que tenen una renda d’entre 40.000 i 75.000 euros, és a dir, demanant fer enrere en l’eliminació de la bonificació a famílies nombroses amb més de 50.000 euros de rendaaprovada al 2020. Al primer bloc també demanaven reduir en un 30% la taxa de serveis funeraris.

Al segon dels blocs, Ciutadans proposava reduir el gravamen de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) al 3,6% i incrementar al 75% la bonificació per l’inici d’activitats o l’increment de la plantilla. També demanen reduir en un 50% l’IBI i l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) –del qual també demanen un canvi dels coeficients de ponderació– a locals afectats per projectes de vianantizació. Finalment proposaven reduir en un 60% la taxa de llicència d’activitats i totalment les de prestació de serveis dels marcats municipals, parades i fires i la d’utilització de la via pública per part de la restauració.

Al tercer bloc, Ciutadans va proposar que la bonificació sobre l’IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a ús particular en comunitats de veïns es pugui atorgar si ho demanen fins a un 50% dels habitatges –ara es marca el 10% per fomentar que sigui tota la comunitat qui faci el projecte–. Alhora, demanen igualar posant-la al 75% la bonificació de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (el mal-anomenat impost de circulació). Al darrer bloc proposen una única modificació: introduir bonificacions de l’IBI per a famílies i empreses afectades econòmicament per la COVID-19.

Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, va aprofitar la intervenció al darrer Ple per dir que l’Ajuntament està en condicions d’aplicar una rebaixa de l’IBI: “Segueixen amb l'IBI més car de Catalunya i sense contraprestació”. Aquesta afirmació va suposar una discussió amb Soler, que va dir que és l’IBI mitjà més car de Catalunya perquè hi ha famílies que en paguen molt. El regidor taronja també va posar en dubte l’aposta ecologista del tripartit per rebutjar les al·legacions amb què proposaven incrementar les bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article