L’Ajuntament formalitza la compra de la Torre Negra

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un un any i un mes després de l’anunci del govern, l’Ajuntament ha formalitzat la compra de la finca de la Torre Negra, tant la masia històrica com les 86 hectàrees del seu entorn, tres de les quals es troben dins de l’àmbit en disputa urbanística –representen un 1,8% dels terrenys en litigi–. Ho ha anunciat el govern en una entrega de claus simbòlica davant de la propietat després d’haver formalitzat l’operació davant de notari. La compra a la família Rabadà suposa una despesa de 2,8 milions d’euros.

Ja al Ple del passat dia 23 de desembre el consistori va aprovar l’operació amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat, ERC-MES, PSC i CUP-PC i l’abstenció de Ciutadans. El vistiplau a l’adquisició emanava del plec de clàusules aprovat a l’octubre al Ple, llavors per unanimitat. El tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, va defensar la compra per ser el segon bé del catàleg municipal tot i que encara no ha resolt l’interrogant sobre si el govern finalment demanarà la declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), una catalogació que Duch va dir que s’estudiaria i que hores d’ara tenen el Monestir, el Pont de Can Vernet i el Castell de Canals.

Aquest matí el govern i la família Rabadà, fins ara propietària de la finca, han oferit una roda de premsa i han fet una entrega de claus en què han anunciat que ara comença el procediment per definir l'ús del nou equipament municipal, un procés que encara està per definir. No han descartat demanar la protecció com BCIN tot i que encara no s'ha decidit formalment. L'alcaldessa, Mireia Ingla, defensa que cal buscar la màxima protecció possible per preservar la finca i fomentar el triangle Pi d'en Xandri - Sant Medir - Torre Negra. El tinent d'alcaldia Pere Soler ha dit que part del mobiliari també passarà a ser de propietat municipal, que per ara el masover de la finca seguirà residint-hi fins que hi hagi un acord amb l'Ajuntament sobre com deixar la finca i ha assegurat que caldrà fer inversions tant per a la rehabilitació de la finca com per a l'habilitació del seu entorn.

La tinenta d'alcaldia Núria Gibert ha dit que el debat dels usos tindran en compte la singularitat de l'edificació així com el seu emplaçament. El govern ha explicat que properament s'habilitarà l'accés des del Pi d'en Xandri perquè actualment l'única via d'accés possible és a través de la rambla de Can Bell. Finalment, la família Rabadà ha dit que la Torre Negra ha estat sempre una part de la família i que ara aquest privilegi passa a estar en mans de la ciutat.

Sense saber l’ús

La compra de l’Ajuntament es realitza sense haver-se determinat l’ús que tindrà el nou equipament municipal. Tot i això, el govern ha fet diverses declaracions mostrant la seva voluntat de preservar el valor rural de la finca, sense concretar si això suposarà fer algun tipus de museïtzació i sense determinar el cost de la rehabilitació. Caldrà encara fer un pla d’usos per determinar què s’hi farà. La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, assegura que la compra respon a una reivindicació històrica tot i que la mobilització fins el moment feia referència a la protecció urbanística de tot l’àmbit i no tant a la clau patrimonial.

A més, al 2016 l’Ajuntament va desestimar comprar la masia, que estava en venda a un portal immobiliari per un valor de 4,2 milions d’euros. Aquell mateix any el PSC va proposar la compra gradual dels terrenys en disputa com a possible solució a les dificultats per protegir l’espai després de diverses sentències desfavorables però els socialistes van acabar retirant la proposta davant de l’oposició frontal de la resta de forces i, especialment, d’ERC-MES, que criticava que suposava canviar d’estratègia i trencar la unitat d’acció al Ple.

Segueix la disputa urbanística

Més de 20 anys de conflicte urbanístic i la protecció de l’àmbit de la Torre Negra segueix als tribunals. La tercera i fins ara darrera modificació del Pla General Metropolità (PGM), aprovada al 2018, va ser portada als tribunals per part del propietari principal, el grup Núñez i Navarro, i els petits propietaris agrupats en una associació. Les propietats asseguren que tenen drets edificatoris acumulats i que, per tant, o bé s’ha de buscar un encaix entre el desenvolupament urbanístic del sector i la protecció de la resta o bé buscar compensacions econòmiques –que valoren en 400 milions d’euros, més de dos cops el pressupost municipal– o permutes de terrenys.

Però Duch es mostra convençut amb què la darrera modificació urbanística que declara gairebé tot el sòl com a no urbanitzable –manté com a sòl urbà les zones on ja hi ha edificacions– serà la definitiva. Diu que les darreres resolucions els són favorables. Malgrat les sentències desfavorables anteriors, tant les que inhabilitaven les dues declaracions com a sòl no urbanitzable anteriors com la que treia Torre Negra del Parc Natural de Collserola, la planificació urbanística depèn de l’Ajuntament i no dels propietaris. La disputa judicial és, per tant, si quan l’Ajuntament prohibeix la urbanització de l’àmbit vulnera els drets d’edificació que els propietaris asseguren que tenen adquirits.

En qualsevol cas, la compra de la finca de la Torre Negra té un impacte mínim sobre l’equilibri de forces dels propietaris ja que, en comprar-se a un petit propietari, el pes de la propietat continua recaient sobre el grup Núñez i Navarro, que continua ostentant la propietat de més d’un 60% dels terrenys de l’àmbit. Sobre el conjunt de 165 hectàrees compreses a la darrera modificació urbanísitca, les tres que ara adquireix l’Ajuntament representen un 1,8%.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article