Les claus del 2021: Crisi habitacional, reivindicació per la sanitat pública i mobilització ecologista

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El 2021 ha estat un any marcat per la pandèmia però amb un munt de reivindicacions. Durant els darrers mesos hi ha hagut debat sobre si cal fer un edifici nou per a l’Escola de Música de Valldoreix, sobre com desencallar la urbanització de l’avinguda Baixador o com fer front a una vulnerabilitat creixent, segons s’extreu de la darrera onada del Baròmetre Inclusiu. El 2021 també ha estat l’any d’inici del procés de selecció del nou Síndic de Greuges local després de la jubilació de l’actual, Ramon Palacio, i any electoral, amb victòria de Junts per Catalunya en les catalanes. L’any passat també va deixar la trista notícia de la mort de l’economista i activista per la justícia social Arcadi Oliveres, posteriorment homenatjat per les entitats catalanes per la pau, nomenat fill predilecte de la ciutat i guardonat amb la medalla d’or de la Generalitat.

A elCugatenc, a més, hem publicat els següents especials, cinc d’ells a la secció FOCUS, que tot just estrenàvem:

#HabitatgeCooperatiuADebat: sobre els reptes i oportunitats de l’habitatge cooperatiu.

100 anys del Celler Cooperatiu: sobre el centenari de l’obra i el moviment rabassaire.

FOCUS. Cap a una mobilitat més sostenible: sobre els canvis de mobilitat en clau de sostenibilitat a Sant Cugat i a la comarca.

FOCUS. Habitatge, densitat i model de ciutat: sobre el debat del model de ciutat arran de la proposta del Ragull Centre.

FOCUS. Menjar saludable i de proximitat: sobre l’alimentació i les iniciatives agroecològiques de proximitat.

FOCUS. Creix la LGTBIfòbica: sobre els motius i com afrontar l’increment d’agressions al col·lectiu LGTBIQ+.

FOCUS. Serveis bàsics, serveis públics: sobre la lògica municipalitzadora del govern municipal i la gestió dels serveis bàsics.

Més enllà dels especials, a continuació oferim un recull dels principals articles per les temàtiques clau del 2021: la crisi habitacional, la reivindicació per una sanitat pública de qualitat, el moviment feminista i LGTBIQ+, la lluita dels interins per la fixesa, les causes judicials obertes arran de mobilitzacions, l’ecologisme, el debat sobre la mobilitat sostenible i el debat sobre la construcció de la Mirada al bosc de Volpelleres.

Habitatge

La crisi habitacional creix durant el 2021, any en què el govern també ha anunciat les línies del Pla d'Habitatge Assequible que ha de substituir el Pla d'Acció 2030 de Promusa.

Mobilitzacions socials

La reivindicació per una sanitat pública de qualitat, amb la mirada fixada en l'atenció primària, ha estat central aquest 2021, coincidint amb la pandèmia.

El feminisme ha estat novament un dels grans protagonistes de la mobilització social a Sant Cugat, al 2021 de la mà del col·lectiu LGTBIQ+, impactat per una agressió en el marc de la Festa Major.

El personal interí i laboral de l'Ajuntament ha estat un dels protagonistes de la mobilització social a Sant Cugat durant el 2021 per demanar la fixesa dels seus llocs de treball.

Algunes mobilitzacions, però, han estat marcades per detencions i l'obertura de causes judicials.

Ecologisme

L'ecologisme s'ha consolidat aquest 2021 com un dels moviments més actius a la ciutat, amb mesures municipals i pressió des dels carrers per fer front a l'emergència climàtica.

El principal debat ecologista, amb favorables i detractors a la iniciativa municipal, ha estat l'aposta per una mobilitat menys contaminant amb mesures posades en dubte també per part de l'ecologisme com ho és la Zona de Baixes Emissions.

L'altra gran reivindicació ecologista del 2021 ha estat la de SOS Bosc i ADENC per evitar la construcció de l'escola la Mirada al bosc de Volpelleres, una reivindicació que topa amb la voluntat del govern i la insistència de les famílies, fartes de la provisionalitat de l'escola en mòduls des del 2016.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article