Tornen els Tres Tombs amb voluntat d’entesa amb les entitats animalistes
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Tino Rubio
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El diumenge 23 a les 11 del matí tornarà un dels actes principals de la festivitat de Sant Antoni Abat, els Tres Tombs. Després de la cancel·lació de l'any passat en motiu de la COVID-19, la rua canvia de recorregut i estrena un nou protocol sobre benestar animal elaborat per la Federació Catalana dels Tres Tomb amb la col·laboració dels ajuntaments i de la UAB. Però aquest document d’àmbit nacional no és suficient per apartar les crítiques d'entitats com la Plataforma Animalista (PAS) que, tot i això, aposta per la trobada entre la comissió organitzadora i l’entitat.
Així ho explica Marta Guàrdia, membre de la PAS, després d’haver acudit a la presentació del protocol aquest dimarts: “Amb el president de la comissió vam poder parlar sobre que segurament no ens trobarem en la base de la qüestió però que tenim camí per recórrer pel que fa a la definició del recorregut, les distàncies, el tipus de paviment... També hem de treballar perquè s’apliquin les indicacions recollides al protocol”.
Rosa Díaz, membre de la comissió, celebra la voluntat de trobada i emplaça la PAS a fer una reunió: “Suposo que miraran com va l’edició d’enguany per fer propostes però si venen amb la voluntat de col·laborar, perfecte; per part nostra hi ha voluntat d’entesa”. Un dels canvis substancials als Tres Tombs d’aquest any és que la rua transcorrerà per carrers més amples i amb menys pendent. A més, a diferència de l’edició del 2020, la veterinària que supervisarà l’acte serà especialista en èquids.
Les claus del protocol
El nou document marca les normes a seguir en el desenvolupament de la rua: des del transport dels animals fins a com han de portar els carruatges. S’especifiquen qüestions com garantir les distàncies necessàries entre els animals i els animals i el públic, que les bandes de música se situen al principi de la rua, que hi hagi espais per apartar els cavalls en cas de caigudes o d’estrès. “El que vam presentar el dimarts és el darrer protocol però ja fa anys que hi treballem”, explica Díaz, “els canvi de recorregut d’enguany va en la línia de seguir millorant i, per això, la idea és mantenir-lo o fer petites modificacions per millorar encara més”.
Guàrdia explica que la PAS tindrà voluntaris documentant el grau de compliment del protocol, tot recordant les denúncies de la plataforma va fer al 2020 pel que van qualificar d’una manca de control de les recomanacions recollides als protocols: “A més, uns participants van intimidar unes activistes que documentaven la rua, ho vam comunicar a l’Ajuntament i no ens ha donat resposta”. La representant de la PAS diu que el nou protocol és interessant però esdevé ambigu per parlar de distàncies però no especificar-les ni concretar quan es considera que un èquid està estressat.
“Aplicant la creativitat no cal fer servir animals per entretenir, sobretot si estan sotmesos a situacions d’estès”, defensa l’activista, reconeixent que aquest és el punt de divergència que tenen amb la comissió organitzadora davant les possibles reunions, “no cal fer-los patir per rememorar la història”. Díaz, per la seva banda, posa en valor que els Tres Tombs és una tradició que l’any vinent complirà 150 anys i que cal preservar.
Francesc Carol, regidor de Benestar Animal, explica que l’Ajuntament ha optat per adherir-se al manifest perquè suposa una millora. Segons diu, les queixes de la darrera edició han servit per definir els canvis de l’edició d’enguany, que s’explicaran a les entitats animalistes en una reunió informativa la setmana vinent: “Les convidem a venir amb l’equip de Benestar Animal i Protecció Civil el dia de la rua”.
El regidor apunta que el seguiment del protocol dependrà de la veterinària i de l’Ajuntament pel que fa al benestar animal i de la Policia Local i Protecció Civil pel que fa a les distàncies i la seguretat. “La idea és fer seguiment cada any per poder aplicar canvis que ens serveixin per millorar”, defensa Carol, “és un tipus de trobades que ja volíem fer inicialment però no comptàvem amb la pandèmia”.
El retorn de la festivitat
Sant Antoni Abat va més enllà dels Tres Tombs amb un programa d’activitats que començava el dimarts amb la presentació del protocol i s’allargarà fins el 23 de gener, dia de la celebració de la rua i del Mercat de Traginers. El 17 de gener, en motiu de la festivitat de Sant Antoni, hi haurà l’ofici a l’església del Monestir i la presentació del vídeo La festa de Sant Antoni, Un segle i mig d’història a Sant Cugat.
Alhora, un cop restaurada al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el 19 de gener es presentarà l’escultura de Sant Antoni Abat de Josep Grau-Garriga. El dia 22 tornarà la festa dels Foguerons a la plaça de Barcelona, on hi haurà concerts de Calcetes Tradis i Julivert, a més de la participació dels Diables, els Trabucaires, els Caparrots, els Geganters i l’Entitat Sardanista. L’única activitat que s’ha hagut de cancel·lar definitivament és l’esmorzar a la Bolera. Pots consultar el programa complet aquí.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari