El Jutjat de Pau no pot acollir declaracions per videoconferència per manca de recursos

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gairebé 10 mesos després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgués que els jutjats de pau poden acollir declaracions en línia d’investigats, testimonis, procuradors i advocats en procediments oberts en jutjats d’instrucció i de primera instància i superiors, el Jutjat de Pau de Sant Cugat segueix sense poder implementar la mesura per manca de recursos. Segons explica Ana Maria Osa, jutgessa de pau de Sant Cugat, el Departament de Justícia encara no ha facilitat el material necessari –una webcam per a un ordinador amb connexió a internet– per fer-ho possible.

Les declaracions en línia, habituals a altres autonomies, suposen una agilització dels processos judicials oberts ja que des dels jutjats de pau poden fer la identificació del declarant i el control de la seva declaració sense necessitat que aquest es desplaci al jutjat que porta el cas. “El TSJC va dir que érem competents per acollir diligències via videoconferència”, explica Osa, “actualment el mateix TSJC ens pregunta si ja ho hem pogut aplicar perquè és una mesura que descarrega els jutjats i tribunals”. Segons explica, també hi ha jutjats que els pregunten si ja és possible acollir-se a les declaracions a distància.

Osa diu que no es conforma amb el silenci ni el no com a resposta i demana a la Generalitat que doti el Jutjat de Pau de Sant Cugat dels recursos necessaris. Per ara a Sant Cugat no es poden fer aquestes declaracions i, en altres casos, els funcionaris ofereixen el seu mòbil per permetre videoconferències per fer tràmits com el certificat de fe de vida de persones que no es poden desplaçar a la ciutat o per a conciliacions en què alguna de les parts no pot acudir al Jutjat de Pau, una situació habitual per la COVID-19.

“Els jutjats de pau hem estat infravalorats tot i ser la justícia més propera”, denuncia Osa, “volem fer-ho perquè és un servei a la ciutadania”. Explica, a més, que el personal i el material informàtic del Jutjat de Pau de Sant Cugat depenen de la Generalitat mentre l’edifici i la resta de material és de l’Ajuntament, el que de vegades dificulta la burocràcia o genera situacions absurdes com no autoritzar-los la connexió d’un escàner a un ordinador perquè l’escàner és de l’Ajuntament i l’ordinador és de la Generalitat. És per això que l’Ajuntament no pot instal·lar els recursos informàtics necessaris per fer les declaracions per videoconferència.

Pendents de l’avantprojecte de llei que ha d’habilitar els jutjats de pau per fer mediació

Paral·lelament el Jutjat de Pau de Sant Cugat també resta a l’espera de la tramitació de l’avantprojecte de llei de Mesures d’Eficiència Processal del Servei Públic de Justícia, un text que hauria de permetre que els jutjats de pau facin mediació per arribar a acords entre les parts abans d’un contenciós. Hores d’ara només poden fer conciliacions, és a dir, prendre acta del posicionament de les parts sense intercedir en les declaracions. Amb la mediació, però, la jutgessa de pau podria intentar un acord que permetés no obrir la via judicial i, en conseqüència, dessaturar els jutjats de primera instància.

Cal tenir en compte que actualment hi ha processos judicials que ja incorporen la mediació, sobretot els referents a afers civils com els divorcis o en laborals com els acomiadaments improcedents. Si bé, aquesta mediació es fa al jutjat i com a part del procés un cop ja ha estat engegat. Aconseguir treure la mediació del procés perquè es faci prèviament als jutjats de pau permetria estalviar-se el judici. L’avantprojecte de llei preveu que en el cas dels divorcis la mediació prèvia sigui obligatòria abans d’iniciar el procés judicial.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article