Es mantenen les crítiques animalistes tot i el nou protocol dels Tres Tombs

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Plataforma Animalista (PAS) denuncia que durant la rua dels Tres Tombs del cap de setmana passat, en el marc de la festivitat de Sant Antoni Abat, hi va haver incompliments del protocol de benestar animal. Diversos voluntaris de l’entitat van estar a la rua per fotografiar i analitzar els possibles incompliments. La comissió organitzadora manté que la veterinària no va veure cap situació de risc ni d’animals en mal estat perquè va permetre que desfilessin tots.

Els animalistes reconeixen que hi ha hagut millores en diversos aspectes com ara el canvi de recorregut, la presència de més membres de l’organització i que la veterinària escollida sigui especialista en èquids. Tot i això, asseguren que el recorregut tenia punts conflictius com la cruïlla entre la rambla del Celler i el carrer Francesc Moragas pel que fa a l’acumulació de gent i la cruïlla entre el carrer Valldoreix i el carrer Sant Antoni, on denuncien que hi va haver relliscades i situacions d’estrès per als cavalls per l’angle de gir i la inclinació: “Es dona la circumstància que la PAS havia alertat feia dies sobre els riscos d’aquest últim tram , ja coneguts d’altres edicions, i n’havia sol·licitat un canvi que no es va produir al·legant altres aspectes tècnics”.

En un comunicat de premsa, la PAS assegura que van poder detectar transports en mal estat, salts pronunciats en la descàrrega dels cavalls, la inexistència d’una delimitació amb el públic, la incorporació de cavalls a mitja rua sense cap tipus de control, riscos del recorregut, la manca de distàncies de seguretat entre els èquids i els carruatges, guarniments en mal estat, ús de vares com a elements dissuasoris, la no-retirada d’animals amb signes d’estrès, por, incomoditat o dolor, la participació de carruatges amb rodes de goma, l’ús de vestimentes no típiques dels traginers i el no compliment de les normes mínimes d’educació.

“Igualment vam poder recollir altres qüestions preocupants, més enllà del protocol, i que en alguns casos constitueixen infraccions greus com el no ús de mascareta per part d’alguns participants dels Tres Tombs, menor en un cavall sense casc, transports deficients amb cavalls que venien des de l’altre extrem de Catalunya amb les hores afegides i estrès que això suposa per a ells o l’ús de guarniments excessius que dificultaven la mobilitat o feien massa soroll”, denuncien, tot apuntant que alguns dels voluntaris de la entitat van rebre amenaces per part d’un dels participants.

Rosa Díaz, membre de la comissió organitzadora, posa en valor la posada en marxa del nou protocol i celebra que el canvi de recorregut hagi permès tenir més seguretat, evitant imatges com la caiguda d’un èquid en la rua del 2020. Davant de les crítiques de la PAS, respon: “Tenim una veterinària especialista en èquids que en va fer seguiment. Qui en sap més ells o la veterinària?” Díaz celebra la bona acollida de públic, lamenta que alguns carros no poguessin participar per la COVID-19 i diu que potser es faran noves modificacions de recorregut de cara a properes edicions.

Ja abans dels Tres Tombs, la presentació del protocol de benestar animal va esdevenir un espai de crítica animalista, conscients de la diferència entre l’organització i la PAS ja que uns volen mantenir la tradició i els segons volen transformar-la per no utilitzar els animals ni sotmetre’ls a situacions d’estrès. La PAS va celebrar el canvi de recorregut i es va mostrar disposada a fer una reunió amb l’organització per buscar possibles millores. “Esperem que ens diguin alguna cosa ja que estan interessats”, diu Díaz un cop passada la rua.

Mentre les crítiques animalistes es mantenen un any mes, la comissió organitzadora té la mirada fixada en l’any vinent, quan la celebració de Sant Antoni Abat complirà 150 anys a la ciutat. Díaz explica que encara n’han de començar a parlar però que segur que organitzen activitats especials per celebrar l’efemèride.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article