Ple de gener a l’EMD: ocupació d’immobles, atenció primària i pressupost de 2022

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: EMD Valldoreix

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cinc mocions i pocs punt de govern, tot i que entre ells l’aprovació definitiva del pressupost del 2022, han marcat la sessió plenària de gener a l’EMD de Valldoreix. A continuació fem un repàs als principals punts debatuts.

Retirada la moció per contenir el preu de la llum

Junts per Valldoreix - Sant Cugat ha deixat sobre la taula la seva moció sobre l’increment del preu de al llum amb què s’insta el govern d’Espanya a garantir que la factura es mantingui a nivells com els del 2018 i avançar cap a un nou model energètic basat en les renovables. També es demanen mesures urgents per fer front a la situació i per garantir l’accés de l’energia a tota la ciutadania. Al darrer FOCUS d’elCugatenc vam publicar aquest article sobre l’increment del preu de les energies durant el darrer any.

La vocal del PSC, Susanna Casta, ha presentat una moció alternativa i ha demanat al grup proposant deixar la proposta sobre la taula per estudiar la seva proposta a fons amb l’objectiu, ha dit, d’aprofundir en les causes d’aquest increment. El govern ha acceptat la proposta.

S’aprova una moció sobre l’ocupació i, específicament, un habitatge ocupat al passeig de la Font

Junts per Sant Cugat i el grup proposant han votat a favor d’una moció de Ciutadans amb què s’insta l’EMD a obrir un expedient per avaluar l’estat de la propietat ocupada al passeig de la Font i a plantejar mesures per solucionar les possibles deficiències. També es demana a l’EMD que avaluï l’estat d’altres immobles ocupats a la vila així com treballar en un pla municipal contra l’ocupació. Quan el govern ha anunciat el seu suport, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha preguntat si donaven suport sense cap esmena i ha dit que és una vergonya fer-ho així, el que ha suposat una picabaralla entre el president i ell. Més enllà de la discussió, el president Puig ha dit que el govern està a favor de fer habitatge i de protegir la propietat privada.

El grup proposant ha dit que les esmenes presentades pel PSC –amb propostes com fer reunions del govern amb el veïnat– desdibuixaven el tema de la proposta mentre que Susanna Casta, vocal socialista, que s’ha abstingut, diu que Ciutadans no les ha acceptat perquè suposen una crítica a l’acció de govern: “És il·legal que l’administració entri sense permís a una propietat privada”. Lluc Cahís (ERC-MES) ha dit que no es pot impulsar una moció així sense polítiques d’habitatge i que l’anàlisi de l’estat dels habitatges no només hauria de ser als okupats. També ha recordat que l’okupació a Sant Cugat és d’un 0,17% i tendeix a la baixa. Ferran Margineda (CUP-PC) ha criticat el grup proposant d’incendiar la realitat i ha cridat a defensar el dret a l’habitatge. ERC-MES i CUP-PC han votat en contra.

Petició d’increment de les partides en atenció primària

ERC-MES, Ciutadans, PSC i el grup proposant han votat a favor de la moció de la CUP-PC, que té el suport de la Marea Blanca, amb què s’insta a la Generalitat a fer la inversió necessària perquè el CAP de Valldoreix i la resta del municipi i de Catalunya assoleixin les ràtios de treballadors establers i mantinguin els horaris i dies estipulats d’obertura. També es demana destinar els recursos necessaris per recuperar els serveis i qualitat assistencial prèvies a la crisi del 2008. Finalment es demana a l’Ajuntament que es posicioni a favor d’aquesta moció. Junts ha votat en contra.

Ferran Margineda (CUP-PC) ha presentat la moció fent referència a les retallades i la saturació dels CAPs en el marc de la pandèmia i la vacunació. Jaume Sanmartí (ERC-MES) i Susanna Casta (PSC) han criticat el model de concertació de la sanitat catalana i la vocal socialista ha posat en valor la tasca del personal sanitari durant la pandèmia. Elena Degollada (Junts) ha defensat que el Departament de Salut ja fa un esforç econòmic per reforçar l’atenció primària.

La CUP-PC es queda sola en contra de la declaració de la Junta de Portaveus sobre els Next-Generation

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de la CUP-PC amb què es demanava que l’EMD es posicionés en contra de la declaració de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament al desembre. Seguint la proposta de la patronal Petita i Mitjana Empresa Catalunya (PIMEC), sobre la gestió dels fons europeus Next-Generation, la declaració demanava que les PIMES siguin les principals beneficiàries dels fons, el compliment dels terminis de pagament i que les entitats locals tinguin pes en la distribució dels fons. Pots llegir-la completa aquí. La CUP-PC ja es va posicionar en contra a l’Ajuntament. Els vots contraris de Junts, Ciutadans i PSC han servit per tombar la moció. ERC-MES s’ha abstingut.

Debat sobre la desaparició del a floristeria de Can Cadena

Junts i els grups proposants han votat a favor de la moció del PSC, ERC-MES i CUP-PC per refermar el compromís de l’EMD en la defensa del comerç local, obrir un diàleg amb la Floresiteria Vallverd i convocar una nova concessió per a la floristeria. La moció ve marcada pel projecte de l’aparcament de Can Cadena, amb què es preveu l’eliminació del quiosc de la floristeria sense cap indemnització a la propietària. Els proposants diuen que la propietària del comerç no s’havia assabentat de l’afectació fins que va sortir publicat a la premsa. Ciutadans s’ha abstingut.

El govern a proposat una esmena per establir que el quiosc se situarà a la plaça generada arran de les obres de l’eix comercial de la rambla Mossèn Jacint Verdaguer i que s’haurà d’adjudicar mitjançant un concurs públic, obligat per llei, però finalment s’ha votat la moció original per no estipular el lloc exacte. El president Puig ha dit que sí que s’havia informat prèviament i que el contracte estava caducat des del 2019, abans de la compra dels terrenys per part de l’EMD. José Miguel García (Ciutadans) ha demanat que els canals de comunicació s’ampliï a tot el comerç de la vila i ha demanat un informe a la secretària-interventora sobre com afrontar la situació.

Aprovació definitiva del pressupost del 2022

Només Junts ha votat a favor de l’aprovació definitiva del pressupost del 2022 després d’haver-se desestimat totes les al·legacions proposades pel grup municipal de Ciutadans per no poder-se acceptar tècnicament. Si bé, el govern ha pres el compromís de desenvolupar-ne algunes i això ha estat el motiu pel qual l’únic vocal taronja s’ha abstingut, permetent així l’aprovació del pressupost. La resta de l’oposició (ERC-MES, CUP-PC i PSC) ha votat en contra. L’EMD es dota així d’un pressupost de 9,8 milions d’euros. Desenvolupem més detalladament aquest afer a la contracrònica de la sessió.

Posteriorment Junts, ERC-MES, CUP-PC i PSC també han votat a favor de la incorporació de les factures del 2021 que s’havien entregat un cop entrat el 2022 i les que no tenien consignació pressupostària a l’exercici del 2022, per un valor total de 24.169,76 euros. Ciutadans s’ha abstingut.

Aprovació inicial del projecte de climatització del a piscina coberta del Complex Esportiu

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació inicial del projecte d’instal·lacions tèrmiques per a la climatització de la piscina coberta del Complex Esportiu amb un pressupost previst de 469.227,33 euros (amb IVA). S’obre així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions. Ferran Margineda (CUP-PC) ha defensat que des de l’EMD s’hauria de donar resposta a “la manca de servei que s’ha donat a la concessió administrativa”, una idea que també ha defensat Jaume Sanmartí (ERC-MES).

Acord marc per al projecte de mitigació i adaptació al canvi climàtic a Collserola

Tots els grups han votat a favor de l’acord marc de col·laboració entre les propietats forestals, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, els ajuntaments que tenen part del terme municipal a la serra i diverses entitats provades per al projecte de mitigació i adaptació al canvi climàtic a Collserola. Una de les actuacions previstes afecta a l’entorn del Puig Madrona: estructurar un rodal perquè actuï com a punt de suport de les tasques d’extinció d’un incendi amb potencial de generar un gran incendi forestal. No es preveu cap cost per a l’EMD.

Hi participen: el Centre de la Propietat Forestal, el Consorci del Parc de la Serra de Collserola, la Federació Catalana d’Associacions de propietaris forestals Boscat, Forest4, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Rural de Collserola, la propietat de Can Ferrer, Can Cussó i el Bosc Gran de Can Majó i la Fundació Privada Bernat.

Canvi i baixa de l’interventor

El Ple de gener també ha servit per donar compte del nomenament del nou secretari-interventor de l’EMD, Jaume Miró Herms, però, davant de la seva baixa, també s’ha donat compte del nomenament de Maria Josep Tuyà com a secretària-interventora accidental. Tuyà ja va ser secretària-interventora des de la jubilació de Concepció Foraster fins al nomenament de Miró. Ha estat criticada per l’oposició per algunes de les accions fetes durant aquest temps al càrrec, com la tramitació d’un complement salarial de la qual en seria beneficiària.

Antifrau obliga a publicar els contractes públics menors

El Ple també ha servit per a informar de la resolució de l’Oficina Antifrau arran d’una denúncia per presumptes irregularitats relacionades amb la contractació pública, concretament de l’expedient de licitació i contractació del servei d’assessorament jurídic en matèria d’urbanisme amb un preu màxim de 144.000 euros (IVA inclòs). L’Oficina arxiva la causa havent detectat infraccions legals en matèria de publicitat i transparència, obligant així a l’EMD a publicar els contractes públics menors.

Modificació urbanística per fer habitatge protegir a Santjoanistes

El govern també ha donat compte de l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) al carrer Santjoanistes per poder impulsar una promoció d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO). El tràmit es va fer al novembre a l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article