Bernat Picornell: “El que no farem és fer un consell de cultura que faci perdre el temps a les entitats”

per Luana Valls

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Bernat Picornell i Carmela Fortuny durant la constitució del Consell de Cultura. Foto: Ajuntament Sant Cugat

- Quina és la funció del Consell Sectorial de Cultura de Sant Cugat?

- D’entrada jo mateix ho haig d’anar descobrint perquè encara no m’he posat a treballar. El que sé doncs és que és una figura que intenta coordinar totes les diferents entitats de cultura a Sant Cugat, intentar coordinar entenc les seves preocupacions, les seves inquietuds, les seves aportacions que volen fer de cara a l’Ajuntament. Moltes vegades ens passa a les entitats que allò que ens passa en el dia a dia doncs no sabem com vehicular-ho cap a l’Ajuntament o explicar quines són les nostres preocupacions i, aleshores, entenc que una de les funcions del vicepresident del consell de cultura és això, intentar que aquestes preocupacions arribin a l’Ajuntament i sobretot transmetre el dia a dia, o prendre el pols sovint a l’estat de les entitats i de la cultura en general a Sant Cugat i aportar la meva visió al consistori de govern.

- Podríem dir doncs, que el Consell és una mena de mediador, un pont entre les entitats i l’Ajuntament i a la inversa no?

- Exactament, exacte. També hi ha moltes altres funcions que se’n deriven per exemple hi ha el pla de cultura es va renovar. El Jordi Casas va estar-hi  treballant durant molt temps, anant a comissions, etc. entenc que aquesta modificació del pla de cultura o aquesta proposta que hi ha sobre la taula doncs s’ha d’anar treballant perquè hi ha una serie de feina que ha fet gent del consell de cultura dels últims anys que ara mateix s’ha de posar en pràctica. Durant aquest últim mandat s’ha fet molta feina d’anar mirant quin és l’encaix de les diferents entitats, de com pot funcionar el consell de cultura, de quins són els usos que han de tenir els diferents espais de la ciutat, etc. etc. si tot això s’ha anat treballant durant aquests últims 4 anys ara el que s’ha de fer és aplicar-ho. Per tant, també el que serà una de les meves tasques ara mateix és recollir el testimoni de tota la gent aquesta que ha anat treballant i sobretot, que segueixin treballant diguem. Perquè evidentment, el consell de cultura el forma molta gent, no només el vicepresident i, per tant, aquesta gent també haurà de seguir dient-hi la seva perquè en realitat són ells qui tenen experiència amb això i no jo. 

- Des del punt de vista d’un membre de castellers i de bastoners, quina valoració faries de la feina feta des del Consell fins al moment?

- Jo crec que en el Consell hi ha moltes entitats diferents, molts àmbits de cultura diferents i hi ha àmbits que han funcionat millor dins el consell i n’hi ha que han funcionat pitjor. Pitjor no vol dir que vulguin treballar menys sinó que tenen altres maneres de treballar i, aleshores, en el cas de la cultura popular, relacionada amb el Consell de Cultura doncs no ha acabat de funcionar, per què? Doncs perquè el que ens trobàvem era que la cultura popular catalana ja es coordina amb una coordinadora d’entremesos i és la coordinadora d’entremesos qui fa arribar el parer o el dia a dia de les diferents entitats a l’Ajuntament. És clar, si aquí hi ha un altre intermediari que és el Consell de Cultura que fa una mica el mateix, doncs aquí no s’acaba de trobar l’encaix. Però de totes maneres, la cultura popular a Sant Cugat, no només és cultura popular catalana també hi ha altres tipus de cultura popular, que també s’han de tenir en compte. Aleshores, en el cas de la cultura popular no ha acabat de funcionar molt bé la relació aquesta i ara hem de veure com ho treballem. En definitiva, jo el que vaig dir l’altre dia a l’Ajuntament és que l’organització del Consell de Cultura com ha de funcionar, etc. ho haurà de marcar cada entitat d’acrod amb les seves prioritats. El que no farem és fer un Consell de Cultura que faci perdre el temps a les entitats, per tant, el que ens toca és que sigui una eina útil de veritat i, per tant, que la gent pugui veure en el Consell de Cultura doncs això, una eina més que no pas un entrebanc.

- Com vas arribar al càrrec de vicepresident del consell?

- L’anterior vicepresident que era l’Eduard Gener plegava –i ell té una idea molt clara de com ha de ser el consell–, té molt clar per exemple que una de les coses importants perquè funcioni és que ha de ser més jove, s’ha de rejovenir i, per tant, suposo que van posar diferents noms damunt la taula i entenc, que una persona vinculada a la cultura que sigui jove, etc. etc. doncs mira, van proposar-m’ho a mi i jo amb ganes.

- Què es veu reflectit en el Pla de cultura?

- Doncs no ho sé, t’haig de ser sincer, tot just m’ho estic mirant. Jo des de la meva posició d’abans, jo participava en el consell de cultura molt puntualment, alguns moments, amb algunes entitats. Aleshores jo sí que sé que en algunes de les taules d’aquestes que vaig participar doncs hi havia una persona que estava mirant doncs què calia modificar en el pla de cultura o què calia millorar. Sí que havia fet aquesta feina però aquesta feina tampoc ha estat tornada a les entitats, per tant, el que em toca –suposo que em tocarà fer-ho a mi– serà tornar-ho una mica a les entitats i en la línia que el Consell ha de ser una cosa útil, doncs el Pla de cultura de Sant Cugat ha de ser una cosa transparent, ha de ser útil, ha de ser una cosa en la qual les entitats s’hi vegin reflectides, que hi hagin plasmades totes les seves inquietuds, perquè si no doncs estarem fent un paper mullat que no serà el dia a dia de les entitats, per tant, del que es tracta és posar a l’agenda, doncs això, el dia a dia de les entitats.

- Quina és la funció de les diferents taules de treball?

- Hi ha diferents taules de treball, hi ha la taula d’art... Aquestes taules es poden crear o deixar de funcionar en funció del que vulguin les entitats. Si resulta que diuen que hem de fer una nova comissió perquè passa no sé què, doncs escolta es crea una altra comissió, o hi ha un tema puntual que s’ha d’estudiar doncs es crea una comissió. Les taules actuals –excepte la de la Festa Major que va a banda– les actuals sí que són les diferents tipologies d’entitats que hi ha al consell però a partir d’aquí, el que deia, si ha de ser útil doncs se’n creen de noves. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article