Se suspèn el desnonament amb data oberta i el jutjat de Rubí arxiva la querella per estafa processal

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Sindicat de Llogateres

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Només dos dies han passat entre la roda de premsa del Sindicat de Llogateres per anunciar que durant la setmana vinent s’haurien de mobilitzar en contra d’un desnonament amb data oberta al carrer Oceà Glacial i l’anunci de la suspensió d’aquest. El col·lectiu ha anunciat que Núria Soto, Carolina Soto i la seva mare es lliuren per ara d’aquesta execució, prevista inicialment entre el 31 de gener i el 4 de febrer, perquè encara hi ha escrits pendents de resolució i per prejudicialitat, en paraules de Carolina Soto.

El Sindicat de Llogateres ha anunciat la notícia amb una roda de premsa aquest dijous per la tarda, qualificant el cas de “desnonament de la vergonya” i agraint el suport de més d’una quarantena d’entitats. “És evident que ha estat la mobilització popular i la força de la gent la que ha obligat al jutge a suspendre el desnonament”, ha dit Mariona Bota, activista al col·lectiu, “seguirem assenyalant els especuladors, els propietaris que assetgen, els jutges còmplices i la policia com a executora”.

Francesc Dalmau, membre del Sindicat, ha posat l’accent en la situació que han hagut de viure les tres afectades, qualificant els diversos processos judicials que han arribat a aquest port com una branca més d’un assetjament immobiliari que, diuen, també ha estat marcat per actituds de pressió per part del propietari, José Miguel Torres, president del Club de Golf de Sant Cugat. Tot i això, recorden que la causa segueix oberta i que caldrà fer seguiment del cas per si més endavant hi ha una nova ordre de desnonament.

La família Soto ha agraït la implicació del Sindicat i ha dit que el cas ara té un doble recorregut. D’una banda, el pronunciament del jutjat de Rubí obre la porta a aixecar a l’Audiència provincial la denúncia penal sobre la presumpta falsedat documental que segons les afectades ha permès arribar a l’ordre de desnonament. D’altra, els recursos pendents de resposta en la via civil, entre ells les denúncies per assetjament immobiliari.

El jutjat de Rubí arxiva la querella per estafa processal

Torres ha facilitat nova documentació als mitjans poques hores abans de l’anunci del Sindicat, entre elles la desestimació d’un recurs presentat per les afectades sobre les presumptes estafa processal i la vulneració de la tutela judicial efectiva: “No procedeix estimar el recurs plantejat, doncs ens trobem davant d’una resolució ajustada a dret, ja que tal i com s’ha posat de manifest amb anterioritat, no ha quedat acreditat els elements requerits del tipus penal investigat, en concret, l’existència d’engany al procés civil per part dels querellats”.

És en base a aquesta resolució que les afectades aixecaran el procés a l’Audiència. “Denunciem que el jutjat hagi arxivat el cas sense prendre declaració a l’Ajuntament, que s’ha personat com a acusació particular, i a les afectades”, denuncia Dalmau. La família Soto critica que aquesta resolució ha arribat abans a una de les parts i a la premsa que a elles, que hores d’ara no tenen constància: “Si és així, ho valorem positivament perquè necessitàvem que el jutjat és pronunciés per arribar a l’Audiència”.

El Sindicat de Llogateres va donar a conèixer la personació de l’Ajuntament a la causa en una roda de premsa el dimarts passat. Finalment l’Ajuntament va confirmar la informació: “El consistori compareix en aquest procediment penal donat que el nom de l’Ajuntament de Sant Cugat apareix en el procés i, per tant, la personació permetrà l’Ajuntament prendre les decisions que consideri oportunes en funció de la informació i fets que apareguin en el mateix i només amb la voluntat d’esclarir la veritat”.

La propietat confia en l’aplicació de la sentència

Torres ha facilitat més documentació del cas amb un repàs als fets i una conclusió: “Des de que tenim la sentència, no ens cal assetjar ningú, només ens cal esperar el compliment. I no muntem circs”. La propietat recorda que segons la llei una de les causes per resoldre un contracte indefinit de renda antiga és la ruïna econòmica, recollida a la sentència que obliga a fer el desnonament. Les afectades van iniciar la via penal per denunciar que la propietat presumptament havia falsificat els números d’un l’informe de l’Ajuntament sobre una rehabilitació a l’immoble per determinar que hi havia aquesta ruïna.

Torres explica que és el seu arquitecte, Jordi Estrada, qui va pujar el valor de la construcció aplicant els coeficients de l’Agència Tributària fins valorar-la en 212.000 euros. Prenen de referència el valor de la construcció –traient el del sòl–, que Estrada va incrementar fins a 34.000 euros per dir que les obres superaven amb escreix la meitat, 17.000 euros, i, per tant, hi ha acreditada la ruïna econòmica: “Nosaltres no modifiquem res”.

Torres diu que el cas es remunta a l’any 2000, quan assegura que les afectades van practicar assetjament als avis del pis inferior per acabar fent-los fora: “La Núria Aliaga [titular del contracte de lloguer] com a arquitecta presenta una denúncia davant de l’Ajuntament de Sant Cugat dient que els propietaris de la parcel·la superior, els ex-sogres, estan construint un edifici i l’empresa constructora, de l’ex-cunyat, han desviat el curs d'un riu d'aigua subterrani i que ara l'aigua va cap els ciments de l’habitatge”.

D’aquí sorgeix l’informe de l’Ajuntament per fer les obres: “Al 2010 ja no poden més i venen l’habitatge i nosaltres el comprem. Mai diuen que l’habitatge era de la família del pare i que els han fet fora, al pare i als avis”. Torres insisteix, amb la facilitació d’una nota del Registre de la Propietat, que les afectades tenen un habitatge en propietat a Calella de Palafrugell i de diverses places d’aparcament a Barcelona. També explica que la mare i les dues filles van ser acusades de robar diners a una llar d’infants de Barcelona de la seva propietat.

Per a Carolina Soto totes aquestes informacions són una forma de desviar l’atenció del que considera l’element central: l’anul·lació d’un contracte indefinit de renda antiga i l’ordre de desnonament. Insisteix que si s’ha arribat a aquesta situació és per la presumpta falsificació documental que han denunciat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article