Els serveis socials estrenen un servei de revisió bucal i de vista per a persones vulnerables

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Ajuntament ha arriba a dos acords amb la Clínica Universitària d’Odontologia (UIC) i el Centre Universitari de la Visió (UPC) per oferir un serveis de revisió bucal i de la vista a persones vulnerables a través dels serveis socials. Així ho va anunciar el divendres la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, en una roda de premsa.

L’anunci ha arribat aquest gener després que al desembre es formalitzés l’acord amb la UIC. Des de llavors s’han atès 16 persones. L’altre servei fa un any que es presta, amb l’atenció a 55 persones, cap de les quals ha necessitat un tractament més enllà de la revisió ocular o la necessitat de portar ulleres. Tot i això, l’objectiu de l’àrea, diu Gibert, és ampliar el suport en tot el que calgui. L’única limitació per accedir als serveis socials és trobar-se en una situació de vulnerabilitat i haver d’estar empadronat a la ciutat. La tinenta d’alcaldia assegura que no es tenen en compte criteris econòmics sinó de necessitat.

Lluís Giner, degà de la facultat d’odontologia de la UIC, defensa la iniciativa com un pas important per l’equitat, amb el compromís d’arribar al màxim nombre de persones. Considera que la proposta també és una bona pràctica de cara a l’alumnat, que es troba així amb persones amb situacions econòmiques diferents, afavorint la sensibilitat social dels futurs professionals: “També és una forma de conscienciar de la salut bucodental per evitar l’aparició de patologies”.

Una mirada similar planteja Joan Gispets, degà del Centre Universitari de la Visió, en el seu cas amb prop de 60 convenis similars arreu del país que permeten prestar servei a 2.000 persones a l’any. De la mà del teixit empresarial, aconsegueixen cada any ulleres i altres materials per un valor d’entre 150.000 i 200.000 euros. Els tractaments més cars es financen a través de fons dels ajuntaments i de la iniciativa Mirades solidàries.

L’Ajuntament de Sant Cugat, explica Gibert, té una reserva pressupostària de 5.000 euros per al servei de revisions òptiques i de 20.000 per al de revisions bucodentals, tot i que el pagament es fa en funció de les atencions. La tinenta d’alcaldia diu que, si cal ampliar la partida, es farà ja que hores d’ara no tenen una previsió de quantes persones es podrien beneficiar d’aquest servei. Des dels serveis socials entendran la vulnerabilitat com un concepte ampli de cara a determinar qui pot accedir a aquests serveis.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article