Una reivindicació del Ferrater pintor i veí de Sant Cugat

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Deixant de banda la poesia i la tasca universitària, Canals Galeria d’Art es es marca l’objectiu de posar en valor el Gabriel Ferrater pintor, crític d’art i veí de Sant Cugat, és a dir, aquella vessant més desconeguda de l’artista. Així ho ha explicat el galerista Josep Canals en una roda de premsa aquest dilluns al migdia, esdevinguda el primer acte organitzat pel galerista en el marc de l’any Ferrater. La proposta està inclosa dins del programa d’activitats recollit per la Institució de les Lletres Catalanes i que compta amb el treball conjunt dels ajuntaments de Reus i Sant Cugat així com de diverses entitats, entre les quals les santcugatenques Associació Gabriel Ferrater, l’Ateneu i l’Orquestra Simfònica.

Canals, que ha preparat la proposta al marge de les altres entitats, defensa que pretén posar en valor el Ferrater més local sota la marca Sant Cugat, territori Gabriel Ferrater. Aquest territori comprèn l’antiga seu del Club Muntanyenc, l’antic Mesón i el monument al poeta als jardins del Monestir. És allà on el darrer dilluns de cada mes des d’aquest gener fins al març explicaran aspectes de la vida personal de Ferrater, des de la relació amb el grup Set i tantes a l’amistat amb Doris Leussler –que el galerista reivindica com a amor platònic de Ferrater– passant per les vivències compartides amb l’artista Pep Codó.

Tots aquests cercles, defensa el galerista, estan al marge de la seva activitat literària i també de la universitària. Es tracta d’amics i coneguts del poble, que majoritàriament el menystenia. Per a Canals, el suïcidi per asfíxia l’any 1972 ha estat un fet determinant per crear una llegenda. El galerista posa en valor l’acció ciutadana per posicionar Ferrater com un referent també a nivell local, permetent així l’homenatge en què es va instal·lar el monòlit i posteriorment el Premi de Poesia, actualment ampliat amb el premi als instituts, el premi d’assaig Pensar Més i l’any Ferrater, iniciatives coimpulsades per l’Ajuntament, primer amb la comissió ciutadana Gabriel Ferrater i ara amb l’associació homònima.

La galeria també ha preparat l’exposició Gabriel Ferrater i els artistes de Sant Cugat que s’inaugurarà l’1 d’abril a les 18h. a la mateixa galeria amb la participació d’artistes com Doris Leussler, Josep Canals, Pep Codó, Josep Royo, Xavier Figuera, Casademont le Vieux i Carles Delclaux. També a l’abril inaugurarà a Reus l’exposició Gabriel Ferrater, pintor. Diàlegs inèdits que posteriorment pretén portar a Sant Cugat. Al juliol la galeria acollirà l’exposició Ídols amb pintures de Sergi Barnils i a l’octubre Neus Colet a Ferrater amb gravats sobre el llibre Les dones i els dies. Canals defensa l’any Ferrater com una forma de posar en valor les galeries d’art.

Entre la programació preparada per Canals –pots veure-la completa aquí–, hi ha altres iniciatives com una lectura popular, una visita a l’estudi Canas i altres xerrades en el marc de Sant Cugat, territori Gabriel Ferrater. Són activitats per posar en valor el llegat més popular de Ferrater, aquell del boca-orella i tantes versions com persones el van conèixer. “Volem apropar aquest Ferrater al país, no només a Sant Cugat”, defensa Canals, “és una aportació singular i diferent que espero que arribi a molta gent”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article