El PSC, els sindicats majoritaris i la patronal defensen la reforma laboral i el diàleg

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sant Cugat Empresarial, la patronal de la petita i mitjana empresa PIMEC, UGT i CCOO coincideixen a dir que la reforma laboral que es vota aquest dijous al Congrés dels Diputats és una bona iniciativa tant pels canvis proposats com pel diàleg entre les parts per a la seva elaboració. Així ho han explicat representants de totes quatre entitats en un acte organitzat per la federació del PSC del Vallès Oest aquest dimarts per la tarda a la Casa de Cultura. La secretària d’Empresa i Treball de la federació i tinenta d’alcaldia, Elena Vila, ha reivindicat l’entesa també en clau local amb exemples com el Pla de Reactivació Econòmica i el Pacte per l’Ocupació Digna i de Qualitat que està en elaboració.

La paraula “diàleg” ha estat present durant tot l’acte com un dels grans valors de la proposta, amb una crida explícita a la resta de partits per fer suport a la reforma i implícitament com a resposta als sindicats alternatius que s’han mobilitzat a Catalunya en contra de la proposta. “És una reforma que ve d’un espai de consens entre sindicats i patronal”, ha defensat Miguel Ángel Salazar, en nom de PIMEC, tot criticant que les PIMES no han estat convidades a la taula de negociació, “ tot i això és una eina que necessitàvem perquè lluita contra la temporalitat amb eines com fixes discontinus i els mecanismes RED”. En la mateixa línia s’ha expressat Lluís Siquella, de Sant Cugat Empresarial: “No és una derogació de la reforma del PP però és un avanç, amb entesa entre els sindicats i la patronal”.

Des dels sindicats també posen en valor l’acord i el consideren un pas per seguir avançant en noves millores laborals. “La reforma ataca als aspectes més lascius de la reforma del PP, la devaluació de salaris i la temporalitat”, ha defensat Ivan Ramos, secretari general de CCOO al Vallès Occidental, defensant que la reforma afecta a la contractació per reduir la temporalitat i eliminar el contracte d’obra i servei, a les condicions laborals per reequlibrar la negociació col·lectiva i a la ultraactivitat, “actua sobre les persones que més ho necessiten”. Elena González, secretària d’organització de la UGT al Vallès Occidental, defensa la mesura per la seva afectació sobre la temporalitat i per tornar a posar en valor la negociació col·lectiva, prioritzant els convenis col·lectius sectorials sobre els d’empresa quan els primers són millors.

Tant per a CCOO com per a la UGT hi ha marge de millora pel que fa a la igualtat entre homes i dones, reducció de l’atur juvenil i regular les noves formes de treball com ho són l’economia de plataforma o els riders. Ramons reivindica que pel camí s’han aconseguit altres millores com els ERTOs en el marc de la pandèmia o la llei rider. “ERC o altres partits voten que no o bé per desconeixement o per electoralisme”, ha denunciat Ramos, “si defenses el diàleg social a Catalunya i no el de l’Estat, ja em diràs què estem fent”.

Des de l’empresa tant PIMEC com Sant Cugat Empresarial demanen l’arribada de recursos per aplicar i modernitzar els mecanismes de control i exigència, especialment pel que fa a l’absentisme laboral i el suport a l’acomiadament per a empreses petites que es veuen abocades a fer ERTOs a través de mecanismes com el FOGASA. Salazar, des de PIMEC, ha dit que una de les millores important a tenir en compte de cara a futures negociacions és que les PIMES estiguin incloses en les negociacions.

Una reivindicació del govern espanyol

La taula rodona ha estat precedida per les intervencions de Pere Soler, primer secretari del PSC local i tinent d’alcaldia; Elena Díaz, diputada al Parlament, i Eva Candela, primera secretària del PSC Vallès Oest. Tots ells han posat en valor el govern espanyol i, especialment, la presidència de Pedro Sánchez per impulsar mesures com aquesta proposta de reforma laboral. “El govern ha aprofitat la crisi per portar a terme les reformes per tirar endavant el país”, ha reivindicat Díaz, contraposant aquesta mirada a les polítiques d’austeritat aplicades a la crisi del 2008, “la reforma ens treu de 10 anys d’absoluta precarietat”.

Soler ha tret pit de la situació de l’ocupació a Sant Cugat, on l’atur es troba molt per sota de la mitjana catalana i espanyola. Candela, per la seva banda, s’ha centrat en l’acció de partit, qualificant d’encert l’aposta d’organitzar actes com el d’aquest dimarts amb el qual han omplit la sala d’actes de la primera planta de la Casa de Cultura.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article