Els pensionistes amb carnet A i B d’FGC pagaran menys en els desplaçaments a l’hospital de referència

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’alcaldessa, Mireia Ingla; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, han presentat aquest dijous per la tarda el títol de transport Pensionista Sant Cugat – Mútua, que ha de permetre als pensionistes amb carnet A d’FGC tenir un 75% de descompte i amb carnet B un 50% de descompte en els desplaçaments a l’hospital de referència a Terrassa. És a dir, pagaran 0,60 euros i 1,20 euros respectivament en els bitllets senzills, 1,20 i 2,40 respectivament per l’anada i la tornada. La mesura s’aplica des del mateix moment de l’anunci.

El govern municipal i l’empresa pública de la Generalitat responen així a una reivindicació històrica de la Plataforma de Pensionistes, que tot i així veu amb recel la mesura. La junta del col·lectiu es mostra molesta perquè no se l’ha convidat a la presentació de la mesura. Alhora, diuen que el govern havia pres el compromís de fer una mesura universal per a tots els pensionistes sense tenir en compte el carnet i amb un descompte major.

Així ho van expressar a una de les preguntes recollides l’improdebat polític organitzat per aquest diari el 20 de gener i més detalladament a un article al blog d’entitat també d’aquest diari, on advertien, a més, que els carnets de pensionista d’FGC prenien com a referència el Salari Mínim Interprofessional (SMI) 2014 i posteriorment l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM). Des de la junta també apunten que per aconseguir el carnet, FGC demana l’ingrés de la unitat familiar per dividir-lo entre el nombre de convivents, és a dir, no la renda individual de cada persona.

Gibert, conscient del desacord, defensa que la mesura s’ha fet en base als carnets preexistents per aconseguir progressivitat social: “Mai comencem les mesures noves apostant per la universalitat. Tot i això, en uns mesos analitzarem com ha anat l’aplicació per si cal ampliar-la o fer modificacions”. La tinenta d’alcaldia no comparteix la mirada de la plataforma i defensa que la responsabilitat de l’aplicació és del govern i, en aquest cas, de l’acord amb FGC.

La tinenta d’alcaldia ja va anunciar la mesura en una concentració de la Plataforma de Pensionistes al setembre, quan va parlar de 20 cèntims per desplaçament per a persones amb carnet A i de 40 per a les persones amb carnet B, declaracions a les quals s’acull el col·lectiu per criticar el govern. Gibert explica que al darrer Ple de l’estat de la ciutat, celebrat al setembre passat, va anunciar que la mesura es concretaria al primer trimestre del 2022, tot i que llavors també va dir que en donaria més detalls durant la setmana següent i no s’ha fet cap anunci més fins a la roda de premsa d’aquest dijous.

Ingla parla de greuge comparatiu per haver de pagar dues zones per desplaçar-se a l’hospital de referència a Terrassa i defensa que l’acord amb els FGC va en la línia de “la preocupació del govern pel benestar de la gent gran”. Per fer-ho possible, l’Ajuntament reserva 10.000 euros anuals aquest 2022 i al 2023 per tal de pagar la diferència del cost de cada bitllet. Subirà, per la seva banda, ha defensat que la mesura promou “l’accés sostenible” a l’equipament i, alhora, “acosta l’hospital a la nostra ciutat”.

La Plataforma de Pensionistes anuncia que a la mobilització setmanal del proper dilluns explicaran a la premsa la seva mirada sobre aquesta i altres de les propostes impulsades per l’Ajuntament davant de les seves reivindicacions locals. Gibert ha acudit a la roda de premsa amb una samarreta del col·lectiu 8 Mil Motius, el grup de suport a les santcugatenques encausades pel tall de vies de la vaga feminista del 2018 que apunta directament a FGC pel seu “paper actiu” en la causa. La tinenta d’alcaldia ha dit que és una causa que sempre ha defensat i que cal visibilitzar. Repreguntats per aquest afer, l’alcaldessa ha tallat el tema tot dient que no era el motiu de la roda de premsa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article