Mireia Comas, la fotògrafa que dona veu als invisibles, exposa ‘Els castells no són de princeses’ a la Casa de Cultura

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A la Casa de Cultura, s'ha inaugurat el divendres 4 una exposició de fotografies que retraten el món casteller. A la presentació hi van participar Marcel Serra, cap de colla dels Castellers de Sant Cugat; Esther Madrona, regidora de Cultura, i l'autora, la Mireia Comas.

Comas va tenir l'honor de ser la primera nena en convertir-se en enxaneta, amb un castell de 8 a Vilanova i la Geltrú. El títol és una mena de joc de paraules, fa referència a l'època en què s’iniciava en el món casteller, mentre ella entrenava les seves amigues jugaven a princeses.

Va estudiar fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i es va convertir en fotògrafa professional. La seva passió pels castells la va portar a seguir-los amb la seva càmera durant anys i retratar un món tan arrelat a Catalunya. Una selecció de la collita d'imatges es presenta ara a Sant Cugat, després d'haver-se exhibit a Terrassa, Igualada i Vilafranca.

Comas resumeix l'esperit del món casteller amb quatre paraules: força, equilibri, valor i seny, “quatre paraules que amaguen moltíssimes més: constància, treball, confiança, amistat, perseverança...” I al final de la presentació deixa un missatge: “quedeu-vos amb l’essència, amb l’esforç i l’alegria, les victòries i les derrotes, quedeu-vos amb el que us explicaran les fotografies que esteu a punt de veure”.

L'exposició consta de 48 fotografies que retraten el món dels castells. Hi ha imatges de la preparació, moments de descans i relax, altres reflecteixen la tensió i l'esforç, el perill i la derrota, l'expectació del públic en els moments crucials, rostres de preocupació i alegria, imatges carregades de cansament. Cal destacar la qualitat de les reproduccions, la lluminositat i la plasticitat del reportatge.

Mireia Comas ha rebut fa poc el premi de fotoperiodisme Miravisions, pel treball Atrapats. El reportatge és fruit de dos anys seguiment d'un grup de joves emigrants sense papers que vivien a una nau abandonada de Terrassa. Ha acompanyat a aquest nois i ha fotografiat la seva vida diària, les dificultats per arribar al final de cada jornada, els seus problemes, els seus petites alegries. Perquè Comas és fotògrafa documental, especialitzada en visibilitzar i donar veu als més vulnerables, a la gent del carrer, donant testimoni dels desnonaments i tot el dolor i problemàtica que comporta. I com conseqüència d'estar a primera línia on es produeix conflicte amb l'autoritat té una querella en aplicació de la llei mordassa.

L'exposició romandrà oberta fins el 5 de març.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article