La nova zonificació escolar i la disponibilitat de places públiques a la zona 2 marquen l’inici de les preinscripcions

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lali Puig

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La regidora d’Educació, Pilar Gorina, ha presentat aquest dimarts el procés de preinscripcions escolars que s’iniciarà el 7 de març, amb el canvi de zonificació – el pas de dues a cinc zones – com a principal novetat. La modificació té el consens del Consell Escolar Municipal (CEM) però genera dubtes a la Coordinadora d’Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), que, tot i celebrar la creació de zones petites que afavoreixen les escoles de barri, veu amb preocupació que a la zona 2 –el centre– s’ofereixen menys places públiques que les demandades al curs passat.

En total, el curs vinent la ciutat tindrà 972 places a infantil 3 (i3, l’antic P3), 529 públiques i 443 concertades, i 540 per a primer d’ESO. Es manté la reducció de les línies de la Mirada de tres a dues –amb la instal·lació de nous mòduls–, alhora que el Leonardo da Vinci manté les quatre línies – com l’Arnau Cadell, l’Angeleta Ferrer i el Pla Farreras – però amb l’opció d’ampliar l’oferta amb un grup més si és necessari. L’Ajuntament ha publicat tota la informació sobre les preinscripcions al seu lloc web i, alhora, oferirà una sessió informativa en línia el proper 2 de març a les 18:30 hores.

Davant de la preocupació de la Coordinadora d’AFA, Gorina defensa que hi ha una diferència mínima entre les places demandades l’any passat a la zona 2 i les fetes públiques enguany. Xènia Amorós, membre de la Coordinadora, diu, però, que són prop de 20 places menys que les demandades el curs passat i que a dues altres zones s’oferten tantes places com les demandades el curs passat. “Totes les famílies tenen dret a una plaça pública, gratuïta i laica”, apunta Amorós, “per això és important que les famílies que no vulguin accedir a un centre concertat no en posin cap a la preinscripció”.

Tant Gorina com Amorós coincideixen a dir que les preinscripcions d’aquest any hauran de permetre veure l’adaptació de les famílies així com una oportunitat per analitzar possibles canvis a aplicar de cara als cursos següents. Tot i que per decret la zonificació de l’escola pública i de la concertada ha de ser la mateixa, la regidora recorda que l’any passat cap infant no va accedir a l’escola concertada que havia demanat ja que, com que aquestes no omplen les places amb la mateixa facilitat que la pública, acostuma a haver més disponibilitat.

“En aquest primer any potser hi ha confusió entre les famílies perquè el canvi és significatiu”, apunta Amorós, “és una aposta que permet que les escoles reflecteixin més la realitat del seu barri”. La representant de la Coordinadora d’AFAs també posa en valor el canvi de zonificació des d’una perspectiva de mobilitat ja que la limitació a zones més petites impedirà escollir escoles llunyanes respecte al municipi i així s’estalviaran desplaçaments, un fet que, diu, encaixa amb la reivindicació de la Revolta Escolar, el moviment que demana la pacificació dels entorns escolars i al qual donen suport vuit AFAs de la ciutat.

Gorina, per la seva banda, explica que el Departament havia intentat que la ràtio se situés en 20 infants per aula, una xifra que tant la regidora com Amorós consideren difícil d’assumir. Per això enguany es manté la ràtio a 23 tot i que les concertades que ho demanen podran ampliar-la fins a 25, sense descartar una reducció de cara a l’altre curs. La regidora també adverteix que encara s’ha d’acabar de definir la baremació de la puntuació per accedir als centres.

A més del web municipal i de la xerrada, l’Ajuntament també ha renovat la guia de centres educatius de la ciutat i ha elaborat un tríptic explicatiu. L’Oficina Municipal d’Escolarització amplia l’atenció: telefònica els dimecres de 9 a 14h., presencial els dijous de 9 a 14h. i de 16 a 18:30h. i amb obertura durant tot el dia entre el 14 i el 21 de març. Cal demanar cita prèvia. També es faran portes obertes als centres educatius, en alguns casos de forma telemàtica.

*FE D'ERRATES: A la primera versió d'aquest article es feia esment a la zona 2 com a zona 1.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article