L’Ajuntament incrementa les hores d’atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones i l’LGTBI+

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Amb un preu de sortida de 276.587,60 euros (amb IVA) per a un contracte de dos anys, amb la possibilitat de dues pròrrogues anuals més, l’Ajuntament licita diversos dels serveis del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i del Servei d'Atenció Integral LGBTI+ (SAI). Posa així fil a l’agulla al compromís del govern de renovar i reforçar aquests serveis després del venciment del contracte anterior.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ho va anunciar al novembre arran de les preguntes d’aquest diari en el marc de l’anunci de les activitats pel dia contra la violència masclista. Llavors va confirmar la incorporació d’una nova psicòloga de referència al SIAD després de prop d’un mes amb la plaça buida, aconseguint mantenir així l’equip de dues persones –psicòloga i treballadora social–, a l’espera d’una licitació en què s’incrementen les hores de diversos dels serveis.

La licitació, tal com va avançar Gibert, es divideix en quatre lots, un per cada servei: (1) l’assessorament jurídic a dones –19.747,20 euros per als dos anys–, (2) l’atenció psicològica en grup per a dones que han patit violència masclista –27.713,84 euros–, (3) el SAI LGTBI+ –87.469,44 euros amb una part fixa i una de variable– i (4) el servei d’atenció i recuperació terapèutica per a infants i adolescents víctimes de violència en l’àmbit familiar –141.657,12 euros amb una part fixa i una de variable–. Les parts variables del contracte estan marcades pel nombre de tallers a escoles, instituts i a la ciutadania que es realitzin. El preu definitiu que pagarà l’Ajuntament dependrà també de les ofertes econòmiques de les empreses i entitats que s’hi presenten.

Les hores que tindrà cada servei

Segons les bases del concurs, l’assessorament jurídic a dones s’incrementa en 35 hores anuals, passant de les 135 fetes durant el darrer any a un total de 170. Això inclou tres hores d’assessorament setmanal, una hora de coordinació cada tres mesos i dues hores per la participació en la comissió de violència masclista, que es reuneix cinc cops l’any.

L’atenció psicològica en grup per a dones que han patit violència masclista manté les 104 hores previstes a l’any anterior –tot i que finalment se’n van fer 108–: dues hores setmanals d’atenció, una hora de reunió de coordinació cada tres mesos i dues per la participació en cada trobada de la comissió de violència masclista.

El SAI LGTBI+ també incrementa l’atenció de les 505 hores prestades durant el 2020 –cal tenir en compte que el primer trimestre de l’any es prestaven quatre hores al mes i posteriorment es va ampliar a 14– a 884 hores. Això suposa arribar a les 17 hores d’atenció setmanal. A més, es preveu fer un màxim de 50 tallers a escoles, instituts i ciutadania durant l’any.

Finalment, en el servei d’atenció i recuperació terapèutica per a infants i adolescents passa de 18 hores setmanals de l’any passat a 20, més les hores de coordinació per arribar a un total de 1.560 hores d’atenció anuals i 1.592 si es comptabilitzen les reunions de coordinació. També es preveu fer fins a un màxim de 50 tallers.

La licitació i l’increment d’atencions

Durant el 2021 –període 1 de gener - 1 d’octubre– els casos detectats pel SIAD van créixer en un 51,1% respecte a l’any anterior, segons les dades fetes públiques pel consistori el passat 25N. Es van fer 987 atencions, amb 103 dones per casos de violència masclista, molt per sobre de les 601 atencions, 68 dones per violència masclista, del mateix període del 2020. La majoria de les atencions són de dones d’entre 30 i 65 anys, amb fills a càrrec, treballadores, amb estudis secundaris i universitaris i amb casos de violència psicològica i física.

En clau nacional –amb el mateix període que el SIAD–, l’Observatori Contra l’Homofòbia va recollit un total de 225 casos d’LGTBIfòbia que van des d’agressions verbals –les majoritàries– a les físiques –les terceres–, amb altres situacions com l’odi i l’exaltació, l’assetjament, el tracte inadequat o les amenaces. Suposa un increment continuat durant els darrers anys. La tinenta d’alcaldia ho va atribuir, en l’especial FOCUS Creix la LGTBIfòbia, a la legitimació dels discursos LGTBIfòbics: “Hi ha una reacció per part de la dreta i hores d’ara topem amb discursos obertament homòfobs”.

Què tindrà en compte la mesa de contractació?

Segons el plec de clàusules administratives, als lots 1 i 2 –l’assessorament jurídic a dones i l’atenció psicològica en grup per a dones que han patit violència masclista–, el pes de l’oferta econòmica per escollir l’empresa guanyadora és d’un 30%. També es puntuarà de forma automàtica el pla de formació al personal adscrit al servei (15%) i les propostes de millora (6%). El 49% restant depèn de la memòria tècnica i organitzativa del servei (39%) i de les propostes d’avaluació i seguiment del servei per millorar-lo (10%).

Als lots 3 i 4 –el SAI LGTBI+ i el servei d’atenció i recuperació terapèutica per a infants i adolescents–, l’oferta econòmica té un pes del 15% en la part fixa i d’un 15% en la part variable –amb un preu unitari un màxim de 120€ per cada taller d’hora i mitja–. La resta de la puntuació es fa igual que als dos primer lots: el pla de formació al personal adscrit al servei (15%), les propostes de millora (6%), la memòria tècnica i organitzativa del servei (39%) i les propostes d’avaluació i seguiment del servei per millorar-lo (10%).

A la licitació s’incorporen com a documents marc sobre els quals se sustenten aquests serveis dos documents renovats durant aquest mandat: el Protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista en l’àmbit de la parella i el Pla d’Igualtat, Feminismes i LGTBI 2021-2025.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article