Externalització de la neteja dels equipaments municipals per sis milions d’euros durant un any mentre es prepara la municipalització

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’Ajuntament licita la neteja periòdica de les dependències i edificis municipals de l’Ajuntament i els seus organismes dependents, un contracte que també incorpora el subministrament de material fungible, paper higiènic, sabó desinfectants, productes de neteja i maquinària. La licitació té un preu de sortida de 6.085.360,83 euros (amb IVA), un preu que podrà disminuir-se en funció de les ofertes que presentin les empreses concursants a cadascun dels vuit lots que preveu el contracte. Tot i que es preveu un contracte d’un any, també es marca la possibilitat de fer tres pròrrogues anuals –excepte en el lot sis, referent al Teatre-Auditori, on només es preveuen dues pròrrogues.

Actualment l’empresa Clece presta aquest servei en continuïtat de servei davant del venciment del contracte. Això suposa que el Ple municipal reconeix mes a mes les factures fora de contracte que ha d’abonar a l’empresa del grup ACS, de Florentino Pérez. Des del juliol, quan el reconeixement d’aquestes factures van començar a passar pel Ple, l’Ajuntament ha aprovat pagaments fora de contracte per un valor total d’1,9 milions a Clece (exactament 1.938.168,49 euros).

Cal recordar que els reconeixements de pagaments fora de contracte van ser especialment debatuts a finals del mandat passat, quan diversos informes de la intervenció municipal van evidenciar que entre el 2017, 2018 i 2019 l’Ajuntament havia pagat factures fora de contracte per un total d’1,45 milions d’euros, gairebé 500.000 dels quals corresponien a l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), del qual depenen les biblioteques municipals i el Teatre-Auditori. La no-regularització d’aquests contractes va ser, conjuntament amb una denúncia pública d’assetjament laboral, un dels motius de pressió sobre el seu director, Pep Tugues, que finalment va dimitir abans d’acabar l’any 2019, amb un anunci del govern tripartit de liquidar l’OAMCC que encara no s’ha materialitzat.

Enmig d’aquest context, el govern municipal ha mostrat la seva voluntat de municipalitzar el servei de neteja dels equipaments públics, una estratègia que la tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació i Barris, Lourdes Llorente, defensa com una forma de millorar les condicions laborals de les treballadores, majoritàriament dones. Tot i el consens de les forces polítiques per internalitzar el servei, la tramitació de la municipalització és llarga i per això s’opta per fer un contracte anual que tot just es troba en licitació.

Sobre el concurs públic

La licitació està dividida en vuit lots, amb una limitació que impedeix adjudicar més de quatre lots a una mateixa empresa. Aquests són: (1) edificis administratius, magatzems i resta, (2) escoles d’infantil i primària, (3) escoles bressol, altres escoles i biblioteques, (4) edificis culturals, (5) equipaments esportius, (6) Teatre Auditori i resta d’edificis de l’Organisme Autònom Municipal del Centre Cultural (OAMCC), (7) les instal·lacions de l’EPEL Cugat.cat i (8) especialistes.

Tots els lots tenen el mateix sistema de puntuació per escollir l’empresa guanyadora: un 40% de la puntuació depèn de l’oferta econòmica, un 7% dels preus unitaris i un 5% del control de qualitat i medi ambient, els tres criteris que s’adjudiquen de forma automàtica i que sumen un total del 52% dels punts. La mesa de contractació també haurà de valorar el programa de treball (40%), el pla de formació (3%), el programa d’atenció d’urgències (3%) i el programa informàtic de gestió (3%).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article