Es recupera l’Aplec de Sant Medir

El Museu municipal també acull una exposició sobre la festivitat

per Mariano Martínez

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mariano Martínez

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dimecres a la tarda, als porxos del Claustre del Monestir es va fer públic el programa de l'Aplec de Sant Medir per aquest any i es va presentar l'exposició Sant Medir: identitat i tradició. A l'exposició es poden veure una col·lecció de goigs i reproduccions de l'ermita dedicada al copatró de Sant Cugat. Tota l'obra exposada és propietat del Joaquim Villaronga. També està exposat el cartell anunciador de la festa, amb la Unió Santcugatenca com a abanderada, una entitat amb més de cent anys d'existència i compromesa amb la cultura popular.

La regidora de Cultura, Esther Madrona, va fer la presentació i es va mostrar molt contenta amb que aquest any es pugui recuperar l'Aplec de Sant Medir i tota la festivitat que es desenvolupa al voltant, una tradició tan arrelada a la ciutat. Madrona agraeix a Villaronga “la generositat de compartir amb tothom la petita joia que guardes a casa, que ajuda de donar contingut i sentit a la festa de Sant Medir. Aquesta exposició ajuda a posar en context l'aplec i s'entengui millor”. I afegeix que “és una visita molt convenient que tots el santcugatencs. Des de sempre, pels nous residents, aquesta festa ha estat una ocasió per conèixer l'entorn de Sant Cugat i una part del seu teixit associatiu, una porta a la integració en la vida social de la ciutat.

I per amenitzar la inauguració i posar una nota de color, un anticip festiu del Sant Medir d'aquest any, s'ha interpretat una sardana que amb lletra només ha sonat una o dues vegades, perquè sembla que hi havia un punt de dubte entre Villaronga i una espectadora. La interpretació ha estat a càrrec del tenor Marc Sala i del pianista Abraham Espinosa.

La col·lecció que ha prestat Villaronga, un barceloní que es va traslladar a la vila fa més de 30 anys, és el treball de recopilació de vint anys, el temps que fa que està jubilat. “Els goigs els he anat trobant per llibreries de vell, la Casa Ardiaca de Barcelona, antiquaris, a la biblioteca del Seminari de Barcelona... i les reproduccions de l'ermita procedeixen de museus, de col·leccions particulars, llibres d'art, galeries d'art...” Com qualsevol col·leccionisme, ha suposat una llarga feina de remenar arxius, de documentar-se, contactar amb el propietari i després aconseguir la copia desitjada. I aquí, a les portes del Claustre, tenim aquesta exposició que il·lustra i ens dona valuoses informacions per conèixer millor la festivitat i l'Aplec de Sant Medir, una mostra de cultura popular.

L'exposició romandrà oberta fins el 6 de març. Pots consultar tota la programació de Sant Medir aquí.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article