El Síndic de Greuges local recupera els nivells d’atenció prepandèmia amb els impostos i la mobilitat com a queixes principals

Palacio ha tramitat 212 queixes i 105 assessoraments durant el 2021, arribant així a 317 actuacions en total i situant-se de nou al nivell del 2019

per Jordi Pascual Mollá

Drets

Ramon Palacio ha presentat el seu darrer informe anual com a Síndic de Greuges
Ramon Palacio ha presentat el seu darrer informe anual com a Síndic de Greuges | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ramon Palacio, Síndic de Greuges de Sant Cugat, ha tramitat 212 queixes i 105 assessoraments durant el 2021, arribant així a 317 actuacions en total i situant-se de nou al nivell del 2019, quan va fer 313 atencions. Al 2020 la pandèmia va suposar una davallada de les seves accions, amb 245 atencions. Així ho ha presentat aquest dilluns a un Ple extraordinari en què ha repassat les dades recollides a l’informe de les actuacions anuals.

Els impostos i les taxes ha estat la temàtica amb més queixes durant el 2021, amb aspectes com el tribut metropolità, el càrrec de la plusvàlua, les bonificacions de l’IBI per la instal·lació de plaques solars, per a pensionistes i per a famílies nombroses, entre d’altres. També destaquen les queixes per mobilitat amb temes molt diversos que van des de la no resposta a algunes instàncies amb desacords amb parades d’autobús, manca de carrils bici i queixes per la Zona de Baixes Emissions.

El Síndic ha impulsat cinc actuacions d’ofici per demanar l’agilització de l’atorgament de llicències urbanístiques, escoltar la petició de la Marea Blanca i de la Plataforma de Pensionistes per crear un Consell de Salut, eliminar les herbes dels escocells al barri de Mira-sol, buscar ajustos de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per evitar perjudicar les persones més vulnerables i per la no-resposta a algunes de les peticions fetes pel mateix Síndic, les dues darreres sense resposta.

“Quan no hi ha resposta al quart requeriment, ens aturem i truquem per telèfon”, diu, tot dient que hi ha 10 consultes amb aquest cas, “no són acceptables respostes de ‘no tenim recursos’”. Davant de la varietat de temàtiques, Palacio considera que Sant Cugat és una ciutat plural. A més, pel que fa a queixes d’ofici, s’ha adherit a l’actuació del Síndic de Greuges de Catalunya sobre el tribut metropolità amb què es demana reconsiderar les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Sant Cugat arran de la taula participativa engegada com a resposta a les mobilitzacions ciutadanes en contra del tribut.

130 atencions han estat presencials a l’oficina, 75 per telèfon, 39 per correu electrònic, 67 pel web i cinc d’ofici (amb una més com a adhesió). Per distribució territorial, el centre acumula un 69,34% de les queixes, seguit de Mira-sol (10,85%), la Floresta (6,13%), Valldoreix (5,19%), de fora de Sant Cugat (3,3%) i les Planes (0,94%). Les restants són actuacions d’ofici o no consten dades. A Valldoreix s’ha iniciat un treball amb l’EMD per donar a conèixer la institució entre la ciutadania valldoreixenca.

L’informe repassa altres afers com ara l’adhesió a la campanya iniciada per la Coordinadora d’AFAs, la Unipau i altres entitats ecologistes contra de la presència d’armes als centres escolars. També es contempla com a objectius assolits el manteniment de la implicació del Fòrum de Síndics de Greuges de Catalunya, l’actualització de la carta de serveis, la presència als districtes, l’organització de les jornades del Síndic i la incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En canvi es reconeix com a accions no realitzades: la incorporació d’un suport jurídic, l’actualització del reglament i del protocol, l’increment de la presència de la institució als centres educatius i les visites regulars a aquests i a residències de gent gran, principalment per les limitacions de la pandèmia. De cara al 2022 també es marca el repte de reconèixer Esperanza del Pino, secretària, com a ajunta al Síndic.

Renovació del càrrec

El mandat de Palacio acaba a l’octubre però el govern tripartit té el compromís d’acabar-lo abans un cop es resolgui el procés engegat per cercar un nou o nova Síndica després de la seva jubilació. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia de Bon Govern, Transparència i Participació i Barris, Lourdes Llorente, ha anunciat que ja hi ha una candidata de consens que es donarà a conèixer en breus als òrgans de participació corresponents i a l’EMD de Valldoreix, passos previs a l’aprovació del nomenament al Ple municipal.

Crítiques dels grups polítics

Tot i que els cinc grups polítics han coincidit a agrair la tasca feta per Palacio, molts d’ells s’han mostrat crítics amb les seves actuacions. És el cas del govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) pel que fa a les actuacions d’ofici com les referents a la Zona de Baixes Emissions, el tribut metropolità o el retard de l’atorgament de llicències. Així ho ha expressat el portaveu d’ERC-MES, Francesc Duch, i el del PSC, Pere Soler; aquest darrer amb la següent afirmació: “No ho entenem com a petició de la ciutadania sinó com a interès no ben explicat, no diria personal”. Lourdes Llorente (CUP-PC), a més, ha deixat de banda els debats sobre la situació laboral de Palacio.

Des de l’oposició, Cristina Paraira (Junts) ha agraït la tasca de Palacio i l’ha defensat tot dient que les actuacions d’ofici poden agradar o no agradar pel que fa al contingut però són competència de la institució. Aldo Cirpian (Ciutadans) ha dit que el Síndic ha deixat passat oportunitats per posicionar-se com un veritable defensor de la ciutadania en aspectes com el tribut metropolità i la ZBE, alhora que li ha criticat alguns posicionaments polítics al voltant del procés. Aquesta darrera és una crítica que també ha fet la regidora no adscrita, Munia Fernández-Jordán així com el PSC.

Pots consultar l’informe complet a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article