Mocions del Ple de febrer: celíacs, hora del planeta i autònoms

Cinc mocions, dues d’institucionals i tres dels grups polítics de l’oposició, han marcat la sessió plenària ordinària del mes de febrer

per Jordi Pascual Mollá

Política

El Ple de febrer ha tornat a la presencialitat després de diverses sessions telemàtiques per la COVID-19
El Ple de febrer ha tornat a la presencialitat després de diverses sessions telemàtiques per la COVID-19 | Jordi Pascual Mollá
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cinc mocions, dues d’institucionals i tres dels grups polítics de l’oposició, han marcat la sessió plenària ordinària del mes de febrer, amb temes com els ajuts a les persones celíaques, l’hora del planeta, l’atenció presencial per a gent gran a les entitats financeres, els usos de la Torre Negra i la reforma del sistema de cotització per a persones autònomes. A continuació repassem els punts debatuts. També pots trobar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Ajuts a les persones celíaques

El Ple ha aprovat en forma de moció institucional una proposta de Ciutadans per donar compliment a la moció que el mateix grup va proposar pel reconeixement, ajuts i benestar social de les persones celíaques. Això suposa prendre mesures locals arran d’una resolució del Parlament redactada a instància de l’Associació de Celíacs de Catalunya amb campanyes de sensibilització en general i de formació per a restauradors.

Amb la proposta es demana també incrementar els aliments i begudes sense gluten en els esdeveniments i festes locals i mantenir els ajuts a l’alimentació a través dels serveis socials. S’insta al Departament de Salut a reforçar les instruccions per demanar proves específiques per detectar la malaltia i al Congrés i al Senat a reduir l’IVA d’aquests productes al 4%. Aquestes propostes es van aprovar com a moció institucional al Ple de novembre del 2019.

L’Ajuntament se suma a l’hora del planeta

El Ple ha aprovat en forma de moció institucional una proposta de Ciutadans per sumar-se a l’hora del planeta de World Wildlife Fund (WWF), que se celebrarà el proper 26 de març del 2022. Això significa que el 26 de març a les 20:30h. l’Ajuntament apagarà els llums dels edificis públics més emblemàtics com ara la Casa de la Vila i el Monestir.

Atenció presencial per a gent gran a les entitats financeres

Tots els grups han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per la millora de l’atenció presencial a la gent gran per part de les entitats financeres amb què es demana fer una diagnosi sobre l’atenció que rep la gent gran a Sant Cugat. El grup proposant demana que amb els resultats de la valoració s’estudiï la possibilitat d’incrementar la taxa d’ocupació de la via pública amb una bonificació del 90% per a les entitats que atenguin la gent gran de forma presencial durant tota la jornada laboral. La CUP-PC presenta una esmena, acceptada per tots els grups, per canviar l’acord sobre la bonificació per una instància a les entitats a reforçar els recursos d’atenció al client seguint el reial decret llei 1/2021.

Es postposa el debat sobre els usos de la Torre Negra

El grup proposant, Ciutadans i la regidora no adscrita han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per demanar la creació d’una comissió per definir els usos de la Torre Negra un cop efectuada la compra per part de l’Ajuntament. També demanen que el pla d’usos proposi serveis que contribueixin a la sostenibilitat i manteniment de la fortificació. Proposen fer un procés participatiu ciutadà. La comissió hauria de valorar diverses propostes com l’acollida d’un espai destinat a explicar la història de la fortificació, crear un museu d’eines antigues, crear un espai de memòria vitivinícola, acollir un ús educatiu, per a la promoció dels horts urbans i per acollir la construcció i la rehabilitació artesanal. Els tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC) han votat en contra tot dient que cal fer molta feina prèvia per garantir l’adaptació de l’entorn, la museïtzació i l’obertura de camins així com estudiar la finca per veure quines actuacions cal fer i quines activitats podria acollir.

Reforma del sistema de cotització i el seu efecte sobre les persones autònomes

Junts per Sant Cugat, Ciutadans i CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat en què es demana a les administracions públiques a defensar i promoure la figura de l’autònom com a creador de riquesa. Per això, insten al govern espanyol a legislar per promoure l’activitat econòmica real i el creixement de les activitats professionals i empresarials de les persones autònomes, demanant un replantejament de la nova estructura de quotes que ha proposat i que suposarà que les persones que tenen un rendiment d’entre 1.125,90 euros i 1.300 euros mensuals passin a pagar una quota de 352 euros. Alhora, demanen al govern espanyol millorar la protecció i les prestacions de les persones autònoms. El PSC ha votat en contra i ERC-MES s’ha abstingut.

La moció tenia esmenes de Ciutadans per demanar la retirada de la referència al dèficit fiscal i modificar el redactat d’un punt que no altera el sentit global de la proposta, la segona de les quals ha estat acceptada. També s’ha incorporat una esmena de la CUP-PC: “Instem les administracions públiques en general a defensar i promoure la figura de l’autònom com a generador d’autofeina i sovint de feina per altres i d'activitat professional o comercial i enriquidora per les xarxes de les ciutats i per la creació d’oportunitats, garantint els seus drets sociolaborals”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article