L’aprovació del conveni entre l’Ajuntament i Ferrer, pas previ a la modificació urbanística del Ragull Centre

Els canvis en la proposta no generen consens amb l’oposició, que segueix oposant-se al Ragull Centre malgrat el canvi d’alçada

per Jordi Pascual Mollá

Política

Nova proposta de Ragull Centre arran dels canvis al conveni entre l'Ajuntament i Ferrer
Nova proposta de Ragull Centre arran dels canvis al conveni entre l'Ajuntament i Ferrer | Ajuntament de Sant Cugat
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El Ple municipal ha donat el vistiplau definitiu al conveni entre l’Ajuntament i la farmacèutica Ferrer amb què s’ha de desenvolupar el Ragull Centre. Per ara el conveni posa les bases de l’acord, és a dir, la partició de la propietat amb una part pública en què es farà una plaça, habitatge de protecció oficial (HPO), habitatge dotacional i una zona d’equipaments i una part privada per a activitats comercials i habitatges de mercat. Per concretar la proposta caldrà fer una modificació del Pla General Metropolità (PGM) en base als acords recollits al conveni.

L’acord entre l’Ajuntament i Ferrer ha tingut el suport dels tres grups de govern (ERC-MES, PSC i CUP-PC), que defensen la proposta tot dient que és una negociació que ha permès aconseguir sòl públic amb l’objectiu prioritari de fer habitatge públic de lloguer, en total 42 habitatges de lloguer general i 30 de dotacionals per a gent gran o joves. L’oposició (Junts per Sant Cugat i Ciutadans) han votat en contra i mantenen la mirada crítica amb la proposta tot i les modificacions anunciades pel govern durant les darreres setmanes.

El tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Francesc Duch, explica que les queixes veïnals i de l’oposició han servit per repensar la volumetria de la proposta sense canviar la distribució de metres quadrats. Això significa que el Ragull Centre ja no tindrà una alçada de planta baixa + 10 per passar a ser de planta baixa + 7 en el seu punt més elevat. Amb el nou conveni també s’han definit altres aspectes que fins el moment no s’havien posat sobre la taula com ara la mobilitat de l’entorn i la cobertura vegetal.

Ara bé, la concreció de tot plegat dependrà de la modificació urbanística i, sobretot, dels posteriors projectes arquitectònics que permetin desenvolupar l’espai. És per això que, arran de la pregunta d’aquest mitjà, Duch no descarta que les cobertes dels edificis incorporin plaques solars tenint en compte que l’Ajuntament és membre fundador de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública (AMEP) i es troba en negociacions amb l’energètica pública metropolitana Barcelona Energia pel projecte Ajuntaments metropolitans.

Amb les modificacions de la proposta recollida a l’aprovació definitiva del conveni es dona resposta a alguna de les queixes plantejades per l’oposició i per la Plataforma Aturem el Ragull Centre: l’alçada, la projecció d’ombres sobre el pati de l’escola Collserola i l’ús de la zona d’equipaments –s’ha descartat el magatzem de la brigada tot i que encara no s’ha definit si el baix acollirà una escola bressol, un CAP, un espai cultural... En canvi, es mantenen alguns dels aspectes polèmics: la reconversió del sòl industrial sense traslladar-lo a un altre indret de la ciutat o la zona comercial de 3.500 metres quadrats, distribuïda mig-mig entre un supermercat i locals més petits en planta baixa.

Ragull Centre

Tot i que Duch es mostra satisfet amb l’acollida de les modificacions a les reunions del Consell de Barri en què es van explicar, encara hi ha força veïns que s’oposen a la proposta per la concentració d’HPO i per ubicar-lo enmig d’un polígon industrial. Sense cap canvi en la distribució dels metres quadrats, el Ragull Centre es preveu amb 3.500 metres quadrats de zona comercial, 1.780 de plaça pública i 9.250 d’equipament públic en planta baixa. Alhora, es manté la previsió de 46 habitatges de mercat, 42 de lloguer HPO i 30 d’habitatge dotacional.

Les crítiques han estat traslladades a la sessió plenària d’aquest dilluns en què s’ha fet l’aprovació definitiva per part de Junts per Sant Cugat i Ciutadans. Carmela Fortuny (Junts) ha intentat que el govern deixés el punt sobre la taula perquè, al seu parer, hi ha “causes formals de nul·litat”: “Si no retiren aquest punt, emprarem les eines jurídiques que corresponguin per aturar aquest projecte”. També ha criticat especialment la transformació del sòl industrial i s’ha preguntat què passarà en cas que altres empreses del polígon es mostrin interessades en fer una operació similar.

Aldo Ciprian (Ciutadans), per la seva banda, ha posat l’atenció en el que considera una densificació excessiva del barri del Monestir - Sant Francesc així com en l’impacte de la zona comercial. Posteriorment a l’Audiència pública, representants de la Plataforma Aturem el Ragull Centre han preguntat als regidors si són conscients de la seva responsabilitat en la decisió, una intervenció resposta per l’alcaldessa, Mireia Ingla, defensant el projecte des d’una perspectiva d’habitatge públic. Prèviament la Plataforma ha publicat un comunicat en què expliquen l’al·legació desestimada pel govern.

Sense acceptar les al·legacions rebudes

El Ple ha tirat endavant el tràmit d’aprovació definitiva del conveni rebutjant totes les al·legacions rebudes, 27 persones i grups municipals en total. Moltes d’elles s’han desestimat per fer referència a qüestions que estan vinculades a la modificació pressupostària i no al conveni aprovat: estudis de mobilitat, distribució de la propietat, interès públic de l’operació... El govern també ha resolt errors de la tramitació com ara la falta de la signatura d’un tècnic a un dels documents.

Aquesta desestimació massiva permet preveure que en la tramitació de la modificació urbanística es tindran de nou moltes al·legacions a estudiar i respondre. Segons Duch, els tècnics de Ferrer ja treballen en la proposta de modificació urbanística per poder-la aprovar inicialment el més aviat possible, moment en què es farà una nova exposició pública per rebre al·legacions. Tant l’aprovació inicial com la definitiva haurà de passar pel Ple però aquest tràmit està subjecte a l’aprovació definitiva de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, depenent de la Generalitat; encarregada de revisar la correcció tècnica de la modificació.

Amb l’aprovació de la modificació urbanística, que servirà per canviar l’ús del sòl, caldrà tramitar la reparcel·lació per convertir el terreny de la rambla Torrent d’en Xandri en dues parcel·les –una pública i una de privada. Això significa que els projectes es desenvoluparan per separat i, per tant, l’edifici de la parcel·la privada podrà tenir una estètica diferent als de la part pública. Tot plegat fa anticipar que difícilment el Ragull Centre no podrà ser una realitat abans d’acabar el mandat, posant en dubte la seva continuïtat en el cas d’un hipotètic canvi de color polític al govern.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article